Cum sa ramai sanatoasa in timpul iernii geroase...

Credeam ca iarna ne va ocoli anul acesta... Daca ti-ai facut deja planuri pentru o primavara usoara si lipsita de ger, iata ca anotimpul rece tine sa ne aminteasca faptul ca are ultimul cuvant. Au ajuns si la noi temperaturile sub zero grade Celsius, zapezile inca se lasa asteptate, dar nu va trece mult timp pana cand ne vom "lupta" din nou cu troienele. Cel putin asa ne "ameninta" meteorologii... Pentru orice eventualitate, trebuie sa te protejezi. Nimic nu este mai important decat sa fii sanatoasa in lunile acestea friguroase. Iata cum!

Daca urmezi cateva reguli de baza, vei sta departe de intemperii si de complicatiile pe care acestea le pot cauza. Organismul tau, care este destul de slabit iarna pentru a face fata acestor geruri puternice, va sta in acest fel "la adapost".

Expunerea la temperaturi scazute poate duce la afectiuni serioase, cum ar fi hipotermia si chiar degeraturile. Aceste afectiuni sunt favorizate si de alti factori, cum ar fi: activitatea fizica, imbracamintea, vantul, umiditatea, conditiile de lucru si de trai, precum si de varsta si starea de sanatate a fiecarei persoane in parte.


"Ponturi" pentru o sanatate de fier!

Imbraca-te adecvat inainte de a iesi din casa. Nu este nevoie ca temperatura aerului sa fie mai mica de zero grade Celsius pentru ca o persoana sa aiba probleme de sanatate, sa sufere din cauza frigului sau sa experimenteze hipotermia si, mai rau, degeraturile. Viteza vantului poate crea conditii atmosferice periculoase chiar daca temperatura aerului nu este atat de joasa.

Imbraca-te cu mai multe straturi de haine, pentru a te putea adapta mai usor la conditiile atmosferice destul de schimbatoare. Evita sa te imbraci exagerat de gros, deoarece poti avea probleme mari de sanatate de la contrastul mare de temperatura - te incalzesti si transpiri foarte usor, apoi iesi in aerul rece... Rezultatul - o raceala calitatea intai!

Cea mai mare parte a caldurii corpului se pierde prin extremitati, in special prin zona fetei si a capului, astfel incat este recomandabil sa te protejezi cu ajutorul unei caciuli sau al unei sepci, preferabil una care sa iti acopere si urechile. Manusile cu un singur deget reusesc sa pastreze mai bine caldura mainilor decat manusile normale, astfel incat iti recomand cu caldura sa le porti.
Pot fi chiar mai amuzante!

Poarta incaltaminte izolanta si rezistenta la apa si ghetus, pentru a preveni hipotermia si degeraturile picioarelor - se stie faptul ca extremitatile corpului sunt cel mai mult afectate de ger si cele mai sensibile la temperaturile scazute. Mentine caldura picioarelor, care trebuie sa fie in permanenta uscate, pentru a putea face fata frigului, zapezii si poleiului.

Imediat ce ti-ai udat hainele, dupa o bataie sanatoasa cu zapada sau, Doamne fereste, dupa o cazatura, schimba-te imediat! Nimic nu este mai rau decat sa stai imbracata cu haine ude si inghetate intr-o zi geroasa... Incalzeste-te cu ajutorul unei paturi groase si cu lichide calde, cum ar fi ceaiul sau o supa. Evita cofeina sau alcoolul daca esti in pragul de a suferi hipotermie sau degeraturi sau daca o persoana aflata in preajma ta este in acest pericol.

Recunoaste semnele si simptomele hipotermiei, care se poate transforma intr-o afectiune medicala destul de serioasa: confuzie, ameteala, oboseala cronica si epuizare, tremurat excesiv. Cauta imediat ajutor medical daca experimentezi vreunul dintre aceste simptome.


Cum recunosti simptomele degeraturilor: decolorari gri, albe sau galbui ale pielii, amorteala, pielea se simte ca de ceara la pipait. De asemenea, este esentiala apelarea imediata a medicului!

Calatoriile si iarna nu se impaca foarte bine si, de multe ori, aceasta combinatie poate avea consecinte neplacute. Atunci cand pleci intr-o excursie sau calatorie, asigura-te ca ai mai mult timp la dispozitie decat ti-ar trebui in mod obisnuit. Tine cont de sfaturile si avertizarile meteorologilor si alege cu grija locatiile spre care vrei sa te indrepti.

Intotdeauna trebuie sa ai in masina o trusa pentru primul ajutor si pentru supravietuire. Nu se stie niciodata cand iti va fi utila! Din aceasta trusa nu trebuie sa iti lipseasca paturile, proviziile de mancare si de apa, lanturile pentru masina, o lopata, manusi, caciuli si, bineinteles, medicamente.

Bolile cauzate de anotimpul rece pot afecta milioane de persoane in timpul lunilor de iarna. De la banalele raceli pana la gripe, foarte multe afectiuni se raspandesc de la o persoana la alta in clipa in care un individ bolnav stranuta sau tuseste in cadrul unui grup sau comunitati de persoane.
Este de ajuns un singur stranut pentru ca milioane de microbi sa se raspandeasca... Astfel incat, cateva precautii si masuri elementare de igiena pot preveni acest lucru:

Acopera-ti gura si nasul in momentul in care tusesti sau stranuti. Preferabil cu batista sau cu un servetel, dar, daca esti luata "prin surprindere", este suficient sa iti acoperi gura si nasul macar cu mana. Unde mai pui ca asa este si politicos...

Spala-te foarte des pe maini.

Evita sa iti atingi cu mainile ochii, nasul si/sau gura.

Nu te duce la serviciu daca esti bolnava si apeleaza la doctorul de familie de fiecare data cand este necesar.

Practica si alte obiceiuri sanatoase, cum ar fi odihna din plin, gestionarea stresului si bea foarte multe lichide, pentru a-ti hidrata organismul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod