Cat de sanatos este sa faci plaja?

Lenevitul la soare este, cu siguranta, o placere pentru multe dintre noi, dar este posibil ca sanatatea sa aiba de suferit...
Lenevitul la soare este, cu siguranta, o placere pentru multe dintre noi, dar este posibil ca sanatatea sa aiba de suferit din cauza acestei mici bucurii. Afla care sunt afectiunile care "nu se inteleg" bine cu orele prelungite petrecute pe plaja.

Vara, soare, plaja, un bronz frumos... acestea sunt ingredientele unei vacante de vis! Dar suntem oare constienti de riscurile la care ne supunem de bunavoie?

In primul rand, ce este bronzul? Bronzul este mecanismul prin care organismul se apara impotriva razelor ultraviolete. Bronzul apare in urma accelerarii productiei de pigment al pielii, fiind un raspuns la agresiunea reprezentata de expunerea la soare si un mod de a ne proteja impotriva agresarii lui suplimentare. Soarele ne este un bun prieten, dar fara niste minime masuri de precautie se poate transforma in cel mai mare dusman. Deci, sa vedem cum ne influenteaza soarele...

Imbatranirea prematura a pielii


O piele expusa in mod repetat la soare de-a lungul anilor va fi, in final, o piele uscata si subtiata, cu riduri adanci si cu modificari de culoare - pielea are o tenta galbuie, ca de ceara, si apar pete maronii, asemanatoare pistruilor, numite lentigine solare. De asemenea, apar vanatai foarte usor, datorita modificarilor vaselor de sange induse de radiatiile solare.

Alunitele


Alunitele (nevi) sunt adesea observate in zonele expuse la soare si aparitia lor este stimulata de soare. Majoritatea alunitelor au un aspect normal si nu reprezinta un pericol.

Expunerea la soare este mai riscanta pentru persoanele cu fototip deschis (piele deschisa la culoare, par si ochi de culoare deschisa, care se "ard" cu usurinta), care prezinta un numar mare de alunite (nevi pigmentari) si, in special, pentru cei care prezinta alunite displazice.

Acestea din urma sunt formatiuni situate in zone neexpuse in mod normal la soare (torace, abdomen, spate, coapse), cu dimensiuni mai mari si aspect neregulat si reprezinta un indicator ca persoana respectiva are o predispozitie de a dezvolta melanom malign, cel mai agresiv tip de cancer de piele. Factorul de risc major pentru melanom este expunerea neprotejata la soare! Orice modificare de aspect a unei astfel de alunite este un semnal de alarma si vizita la dermatolog nu trebuie amanata!

Psoriazisul


Multe persoane care sufera de psoriazis urasc lunile de vara, deoarece nu vor sa-si expuna pielea privirilor mai mult decat este absolut necesar. Prefera sa poarte bluze cu maneci lungi si pantaloni lungi, indiferent cat de ridicate ar fi temperaturile. Dar, in realitate, unele tipuri de radiatii solare pot chiar ajuta psoriazisul! Ultravioletele de tip B sunt cele care produc arsura solara, aceasta iritatie fiind, paradoxal, cea care ajuta pielea sa se vindece de leziunile de psoriazis.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • printesita pe 26 Iul 2008, 01:10
    mare munte

    =))))))) ce tare da lolita nu ti-ai dat seama ca madalina face reclama la mujnte /poate are vreo cabana pe acolo si deh se castifa destul de bn in perioasa asta =)))

    0
    0

  • Lolitaa pe 25 Iul 2008, 17:56
    Altitudine mare-->nivel mare UV

    Cu cit creste altitudinea, cu atit creste si "cantitatea" de radiatii ultraviolete primite de piele, asa ca este doar un mit faptul ca bronzul de munte este mai sanatos. Dimpotriva, este chiar mai periculos, pentru ca arsurile pot aparea mai repede.

    0
    0

  • Madalina pe 22 Iul 2008, 11:54
    Bronzul de munte

    Bronzul de munte este mult mai sanatos decat cel de mare. Asa ca veniti la munte in vacanta ;)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod