Avionul, cel mai infestat loc cu virusuri și microbi. 7 soluții ca să nu te îmbolnăvești când zbori

Este un fapt dovedit: persoanele care călătoresc cu avionul se îmbolnăvesc mai frecvent de răceli și gripe. Si asta fiindcă, la câteva mii de metri altitudine, nu prea ai unde sa fugi din calea germenilor. Ce poți face totuși pentru a-ți reduce riscul îmbolnăvirii când zbori? Iata 7 soluții!

De ce te îmbolnăvești când zbori cu avionul?

Spațiul închis al cabinei avionului predispune la răspândirea extrem de rapidă a unor eventuale virusuri ori bacterii, responsabile de o varietate de boli. De cele mai multe ori, aerul din interior este filtrat temenic (grație filtrelor HEPA), însă, în momentele în care aparatura specifică nu este în funcțiune (șederile prelungite la sol, la îmbarcare, debarcare etc.), te afli într-un real pericol de contaminare.

Alți "vinovați"? Suprafețele și obiectele cu care intri în contact.

Bacteriile și virusurile pot supraviețui uneori chiar și câteva ore pe mânere, pe tăvița și în buzunarul scaunelor.

Trebuie spus, totodată, că nici aerul foarte uscat din cabina avionului nu ajută prea mult: virusurile preferă acest tip de condiții care le favorizează proliferarea. Iar faptul că un singur strănut eliberează peste 30.000 de particule, care ajung până la distanțe de 2 metri, este o altă problemă care contribuie la sporirea riscului de îmbolnavire.

Nu în ultimul rând, călătoria la altitudini de mii de metri îți epuizează organismul, iar sistemul imunitar luptă cu mai puțină eficiență împotriva eventualilor agenți patogeni.

Cu toate acestea, nu este cazul să îți imaginezi că, dacă se întâmplă să călătorești cu avionul, automat te vei procopsi cu o răceala!