8 moduri în care te îmbolnăvește sarea

Probabil că ți se pare că sarea dă gust bun mâncării, însă trebuie neapărat să fii conștient cât de multă consumi pentru că excesul poate cauza probleme de sănătate.
Alimentele procesate, cu un gust intens, conțin de obicei cantități ridicate de sodiu, iar sarea care se acumulează tot timpul îți poate periclita sănătatea. Este foarte important să înțelegi că sodiul nu-ți face bine și că trebuie să iei măsuri rapid pentru a reduce cantitatea pe care o consumi în fiecare zi. Există alternative naturale, cu un gust cel puțin la fel de bun, care te vor ajuta să fii plin de energie pe termen lung fără să te confrunți cu efectele secundare ale sodiului în exces.

 
Iată modurile în care sarea te poate îmbolnăvi:

 
1. Îți crește tensiunea arterială

Dacă te-ai obișnuit să guști tot timpul chips-uri, este momentul să-ți schimbi obiceiurile pentru că acest tip de produse conțin mult prea multă sare. Astfel de alimente procesate favorizează hipertensiunea chiar dacă nu suferi de această afecțiune încă.
De asemenea, pot apărea fluctuații imprevizibile ale tensiunii arteriale și crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau de boli coronariene.

 
2. Multe restaurante depășesc necesarul zilnic de sare la o singură masă

În general un fel de mâncare de la restaurant conține în jur de 1.500mg de sodiu și se pare că restaurantele elegante oferă preparate mult mai sărate decât cele de la fast food, cu cel puțin 18%. Cele mai sărate feluri de mâncare sunt coastele de porc, sandvișurile, pastele care au și bucăți de carne și fructele de mare.

 
3. Nu ai cum să fii sigur cât de multă sare conține ceea ce mănânci la restaurant

Deși în unele cazuri restaurantele includ ingredientele și totalul de calorii al fiecărui preparat, nu ai cum să știi exact câtă sare s-a folosit.

 
4. Opțiunile aparent sănătoase pot fi la fel de periculoase

Chiar și alimentele care ți se par inofensive la prima vedere ți-ar putea afecta negativ organismul. ½ cană de roșii la conservă conține 400mg de sodiu, o cană de cereale la cutie are 240mg de sodiu, iar 85g de de somon la grătar conțin 660mg.
Pentru a reduce totalul de sodiu consumat este esențial să consumi alimentele în formă naturală și să verifici cu atenție etichetele cu profilul nutrițional.

 
5. Favorizează obezitatea

În cadrul studiilor realizate s-a identificat o legătură directă între excesul de sodiu și obezitate. Astfel, persoanele care consumă alimente prea sărate au tendința de a se îngrășa mai repede decât celelalte chiar dacă numărul de calorii consumate la nivel de zi este același.

 
6. Crește riscul de calculi renali

Nu este clar motivul, însă sodiul în exces se combină cu depozitele de calciu înainte de a fi eliminate din organism prin urină. Calciul care rămâne în compoziția urinei va forma cristale, care în timp vor deveni calculi renali dacă se continuă să se consume prea multă sare.
Astfel, femeile a căror dietă conține prea multă sare au un risc cu 60% mai mare de a suferi de această afecțiune, iar reducerea sodiului din alimentație protejează organismul împotriva calculilor.

 
7. Favorizează insomnia

Dacă observi că te scoli foarte des noaptea pentru a merge la toaletă, sarea ar putea fi cauza. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că bărbații de peste 60 de ani care reduc consumul de sare cu 25% se scoală mult mai rar noaptea pentru a urina.

 
8. Exacerbează insuficiența cardiacă

În cadrul unui studiu desfășurat de cercetătorii finlandezi în 2017 au fost monitorizate 4.600 de persoane timp de 12 ani și s-a concluzionat că cei care au consumat prea multă sare în tot acest interval aveau un risc de insuficiență cardiacă de două ori mai mare. Acest factor de risc era prezent inclusiv în cazul celor care nu sufereau de hipertensiune arterială.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.