Contează foarte mult să eviți orice pas greșit și să nu uiți lucururile esențiale de fiecare dată când mergi la medic. Poate că nu este tocmai o plăcere, dar poți fi sigur că dacă nu contribui și tu la stabilirea unui diagnostic corect va fi mult mai neplăcut să vii de mai multe ori la medic pentru că starea ta nu se ameliorează.
Iată ce greșeli trebuie să eviți pentru a primi un diagnostic corect pentru fiecare problemă de sănătate:
1. Întârzii la programare
Dacă ajungi prea târziu medicul va petrece mai puțin timp pentru a te examina și a discuta diferite aspecte cu tine. Asigură-te că ai cu ce să ajungi la ora stabilită, obține indicații dacă nu știi exact unde este cabinetul medicului și intră pe ușă cu cel puțin 15 minute înainte de intervalul care ți s-a comunicat pentru a avea timp să completezi un eventual formular.
Spune asistentelor sau personalului de la recepție că ai sosit. În acest mod vei avea suficient timp pentru evaluarea tensiunii arteriale, a greutății și a altor indicatori importanți.
2. Nu dezvălui în detaliu cum te simți
Chiar dacă anumite simptome ți se par mai jenante nu lăsa timiditatea să te împiedice să lămurești toate aspectele cu medicul tău. Nu este deloc util pentru sănătatea ta să minți medicul sau să eviți să-i dai detalii importante. Aceste lucruri vor afecta tipul de tratament care ți se prescrie, iar sinceritatea este cea mai bună metodă pentru a obține exact remediile de care ai nevoie.
3. Nu faci o listă cu toate medicamentele pe care le iei deja
Adu întotdeauna o listă care să includă toate medicamentele pe care le iei în prezent. Include și suplimentele alimentare. „Aceste informații sunt esențiale pentru medic în cadrul evaluării și stabilirii tratamentului.
De asemenea, va putea decide ce medicamente trebuie luate în continuare, dacă unele doze trebuie modificate sau dacă trebuie să nu mai iei unele dintre ele. Mai ales atunci când un pacient are nevoie de un medicament nou această listă îi va indica specialistului dacă există interacțiuni periculoase pentru organism”, spune dr. Nesochi Okeke-Igbokwe, expert wellness.
4. Nu reții ce alergii la medicamente ai
Dacă nu știi la ce substanțe ești alergic va fi destul de complicat să ți se prescrie tratamentul adecvat. „De fiecare dată când ai probleme cu un anumit medicament sau reacții alergice notează-l și reactualizează în permanență lista pentru a evita menifestările nedorite și a putea ocoli substanțele respective pe viitor”, recomandă dr. Okeke-Igbokwe.
5. Nu dezvălui tot istoricul medical
„Uneori pacienții nu îi aduc la cunoștință medicului istoricul medical complet, eliminând informații critice pentru sănătatea lor. Probabil se tem că vor fi judecați sau criticați, dar medicii nu au acest rol.
Nu lăsa jena să te împiedice să ai acces la tratamentul care te va ajuta să te faci bine și nu uita că tot ce îi dezvălui medicului va rămâne confidențial”, spune dr. Okeke-Igbokwe.
6. Nu aduci fișa medicală de la medicul anterior
„Mulți pacienți sosesc la cabinet fiind convinși că medicul precedent mi-a trimis fișa lor. Un alt risc potențial este și impresia că este suficient să mergi la un medic nou, să nu-i spui nimic din ce este trecut în fișa medicală și să presupui că se va lămuri singur. Cel mai sigur este să obții fișa medicală chiar tu și să o aduci la primul consult. Nu te baza pe celălalt medic pentru că fișa s-ar putea pierde sau ar putea ajunge prea târziu”, spune dr. Kaushal Kulkarni, neuro-oftalmolog din Chicago.
7. Nu aduci pe cineva cu tine
Nu toată lumea are nevoie de acest lucru, dar dacă simți nevoia să fii sprijinit este bine să iei cu tine un prieten sau un membru al familiei. „Este benefic să ai pe cineva alături de tine atunci când primești un anumit diagnostic sau rezultatele analizelor, precum și prognoza pentru un anumit tratament.
În timpul consultului persoana care a venit cu tine ar putea chiar să întrebe lucruri pe care tu te temi să le pui în discuție sau poate să scrie instrucțiunile medicului. Te va sprijini inclusiv după ce pleci de la cabinet pentru a urma sfaturile medicului”, spune dr. Marie Savard.
Posteaza comentariu