7 greşeli de dietă care pot declanşa dureri de cap

Deşi cauza exactă a migrenelor este încă necunoscută, experţii spun că durerile severe de cap pot fi provocate şi de obiceiurile tale alimentare!

Durerile severe de cap pot fi provocate de anumite medicamente, de modificări ale sistemului endocrin, de lipsa somnului, dar şi de obiceiurile alimentare. Conform studiilor, aproximativ 10% dintre oameni suferă de migrene care sunt declanşate de greşelile din dietă.

Iată cele mai frecvente 7 produse alimentare care pot provoca migrene:


Brânză veche

Brânza veche poate fi un declanşator al durerilor de cap pentru că aceasta e bogată în tiramină. Tiramina este derivată din tirozină, un aminoacid care se formează, de obicei, în alimentele rumenite, vechi, afumate, fermentate sau marinate. Brânzeturile vechi sunt: cheddar, feta, brânza cu mucegai, parmezan, gouda, brie etc. Mozzarella poate fi veche sau proaspătă, aşa că verifică eticheta înainte de a o cumpăra. Brânzeturile proaspete nu conţin prea multă tiramină, de aceea poate fi consumată chiar dacă te confrunţi cu dureri de cap pasagere.

Citrice

Unele fructe conţin mult acid care poate afecta nivelul pH-ului sanguin şi poate provoca dureri de cap. Unele studii arată că aproximativ 11% dintre persoanele cu dureri de cap au raportat că citricele sunt declanşatorul migrenei.
În afară de asta, aceste fructe conţin tiramină şi histamină, care pot afecta sănătatea dacă ai o intoleranţă la ele.

Alimente reci

Dacă te-ai obişnuit să consumi repede o îngheţată sau să bei ceva rece atunci când eşti încălzit de la exerciţii fizice sau de la temperaturi ridicate, te poţi alege cu o durere de cap care, de obicei, durează de la 25-60 de secunde până la 1-2 minute.

Gluten

Glutenul este o proteină găsită în boabe, cum ar fi grâul, secara, orzul şi tricalele. Acestea, precum şi produsele obţinute din ele, pot provoca migrene la persoanele cu intoleranţă la gluten.

Aditivi alimentari

Aditivii alimentari nu au valoare nutritivă şi pot avea efecte negative asupra sănătăţii. Dacă te confrunţi adesea cu dureri de cap, trebuie să stai departe de aceşti aditivi:
  • - Glutamatul monosodic (MSG - E621) este un agent obişnuit de îndulcire a cărnii şi un tonificator de aromă. Acest conservant e unul dintre ingredientele principale ale alimentelor asiatice, sosului de soiam alimentelor procesate şi legumelor conservate.
    Poate provoca o migrenă în 20 de minute de la consumare.
  • - Nitraţii şi nitriţii se găsesc, de obicei, în carnea procesată, cum ar fi hot dogi, cârnaţi, şuncă, bacon, precum şi în unele medicamente pentru inimă. Când aceşti aditivi intră în corp, vasele de sânge încep să se umfle şi pot provoca dureri de cap severe.
  • - Aspartamul (APM) şi sucraloza (E955) sunt îndulcitori artificiali care se găsesc în băuturile răcoritoare, băuturi pentru sport, produse fără zahăr şi chiar în vitaminele pentru copii. Dacă eşti sensibil la aceşti aditivi, poţi avea dureri de cap.
  • - Coloranţii alimentari roşu şi galben se găsesc, de obicei, în bomboane, îngheţată, batoane de cereale, sucuri, biscuiţi, gemuri, chipsuri şi în multe alte produse. Aceştia sunt fabricaţi din petrol, acelaşi ingredient folosit pentru a face uleiul de motor, care, cu siguranţă, nu e bun pentru sănătatea ta.

Cofeina

Consumul excesiv de cofeină poate contribui la apariţia durerilor de cap.
De aceea, ar trebui să limitezi consumul de cofeină la 200-300 miligrame (2-3 ceşti de cafea) pe zi. Aceasta poate fi regăsită şi în produse cum ar fi ciocolata, cacaua, ceai, Coca-Cola şi chiar în unele analgezice.

Băuturi alcoolice


Majoritatea oamenilor ştiu că vinul roşu poate provoca migrene, însă studiile arată că alte băuturi alcoolice, cum ar fi: berea, vinul spumant şi unele băuturi spirtoase îţi pot da dureri de cap. Există doup tipuri de dureri de cap provocate de băuturile alcoolice. Prima e cea obişnuită care începe, de obicei, în câteva ore (de la 30 de minute la 3 ore). Celălalt tip este o durere de cap întârziată indusă de alcool sau celebra mahmureală.

Cum să scapi de migrene:


De regulă, obiceiurile alimentare joacă un rol important în starea sănătăţii. Dacă vrei să ţii sub control durerile de cap, trebuie să respecţi aceste reguli:

  • - Hidratează-te. Durerile de cap provocate de dehishidratare pot apărea după transpiraţii extreme sau din cauza diareei şi a vărsăturilor.
    Acestea pot apărea împreună cu simptome precum ameţeli, oboseală şi ritm cardiac rapid. Nu uita să bei cel puţin 8 pahare de apă pe zi pentru a te asigură ca organismul tău funcţionează corect.
  • - Nu sări peste mese. Poţi lua mese mici de 5-6 ori pe zi. Acest lucru va împiedica apariţia durerilor de cap cauzate de foame.
  • - Ia vitamine şi minerale. Consmul redus de acid folic, magneziu, fier, cupru, vitamina D, B2, B6 şi B12 poate duce la dureri severe de cap. Pentru a menţine un echilibru, cumpără un supliment dietetic.
  • - Mănâncă mai multe fructe şi legume. Acestea conţin estrogeni naturali care neutralizează efectele negative ale estrogenului pe care corpul nostru îl produce. Este foarte util mai ales pentru femeile care suferă de migrene în perioada menstruaţiei.