Cercetătorii japonezi spun că vitamina D poate fi deosebit de eficientă când vine vorba de protecția împotriva cancerului la ficat, potrivit webmd.com.
Ce importanță are vitamina D în lupta cu cancerul?
Vitamina D este cunoscută și sub denumirea de vitamina soarelui, deoarece corpul uman o produce când lumina soarelui ajunge pe pielea noastră. Cu toate acestea, este prezentă și în unele alimente precum peștele uleios, ouă și cerealele fortificate. De asemenea, poate fi luată și ca supliment alimentar.
Deficitul de vitamina D poate cauza tulburări asociate cu oasele slăbite.
Însă au apărut unele dovezi care sugerează că vitamina D poate fi asociată cu alte afecțiuni, inclusiv cancerele intestinale și pulmonare. Dar aceste asociații cu alte tipuri de cancer, precum și cancerul per ansamblu, nu sunt bine documentate.Studiile au fost efectuate în principal în rândul populațiilor europene și americane. Cele mai recente cercetări, publicate în The BMJ, au analizat dacă aceeași legătură ar putea fi observată și în cazul populației asiatice.
Cercetătorii au analizat datele provenite dintr-un studiu japonez de sănătate, care a implicat 33.736 de bărbați și femei cu vârstele cuprinse între 40 și 69 de ani.
Participanții la studiu au furnizat detalii cu privire la istoricul lor medical, dietă și stilul de viață. Nivelul lor de vitamina D a fost măsurat din probele de sânge. Participanții au fost împărțiți în 4 grupe, de la cele mai scăzute la cele mai înalte niveluri ale vitaminei D. De-a lungul a 16 ani, au fost diagnosticate 3.301 de cazuri noi de cancer. Cercetătorii au descoperit că participanții din grupa cu cel mai mare nivel de vitamina D au prezentat un risc de a dezvolta cancer cu 22% mai mic comparativ cu cei din grupa inferioară. Când au fost examinate efectele asupra cancerelor specifice, s-a descoperit că nivelurile mai mari de vitamina D au fost asociate și cu un risc relativ mai scăzut (30-50%) al cancerului hepatic.
Această asociere a fost mai evidentă în cazul bărbaților. Nu a fost identificată nicio asociere pentru cancerul pulmonar sau cancerul de prostată. Autorii remarcă, de asemenea, că nu au descoperit vreun risc crescut de apariție a cancerului asociat cu un nivel mai ridicat de vitamina D. Concluziile au fost trase după ce oamenii de știință au luat în considerare alți factori legați de cancer, cum ar fi vârsta, greutatea, nivelul de activitate fizică, fumatul, consumul de alcool și dieta.
Posteaza comentariu