În afară de riscurile cunoscute deja, oamenii de știință au delimitat noi factori care te pot predispune la boli cardiace. Afecțiunile cardiovasculare nu sunt provocate exclusiv de factorii pe care ne-am obișnuit deja să-i auzim în cadrul recomandărilor, ci ar putea exista și alte lucruri care le pot favoriza.
Iată care sunt factorii de risc neobișnuiți pentru afecțiunile cardiovasculare:
1. Grupa sanguină A, B sau AB
Potrivit cercetătorilor de la Harvard, persoanele care au grupele sanguine A, B sau AB (aproximativ jumătate din populația globului) au un risc mai ridicat de a suferi de boli cardiace, față de cei care au grupa O. Astfel, persoanele cu grupa sanguină A au un risc cu 5% mai mare, cele care au grupa B cu 11% mai ridicat, iar riscul persoanelor cu grupa AB este cu 23% mai ridicat. Nu este clar de ce apar aceste diferențe, însă poate fi legat de faptul că persoanele care au grupa O au o circulația a sângelui mai bună și un risc redus de formare a cheagurilor, în timp ce grupele sanguine cu un risc crescut sunt asociate de obicei și cu un nivel ridicat al colesterolului.
2. Apneea de somn netratată
Apneea de somn, o afecțiune care cauzează oprirea periodică a respirației în timpul somnului, este strâns legată de bolile cardiace. Nu este ușor să fie individualizată drept cauză a afecțiunilor cardiovasculare pentru că persoanele respective prezintă de obicei și alți factori de risc precum obezitatea sau diabetul.
Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea La Fe din Spania au constatat că, după tratarea eficientă a apneei de somn, pacienții de vârsta a treia aveau un risc mult mai scăzut de boli cardiace.
3. Menopauza prematură
Potrivit oamenilor de știință de la Centrul Medical Vanderbilt din Nashville, Tennessee, femeile care trec la menopauză înainte de vârsta de 46 de ani au un risc dublu de atac de cord sau de accident vascular cerebral, comparativ cu femeile care trec prin simptomele specifice mai târziu.
Deși acest lucru nu înseamnă neapărat că menopauza cauzează bolile cardiace femeile care au făcut această tranziție timpuriu sunt predispuse și la obezitate, diabet sau au fumat mai mulți ani. Vârsta la care a început menopauza ar putea deveni un criteriu important în evaluarea riscurilor legate de afecțiunile cardiovasculare.
4. O greutate normală, dar multă grăsime în zona abdominală
Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiace, însă studiile recente arată că persoanele care au o greutate normală ar putea avea un risc mult mai ridicat dacă prezintă un exces de țesut adipos în zona abdominală. Nu trebuie să presupui că nu ești expus riscurilor pentru că ai o greutate normală, ci este util să verifici și dimensiunea taliei pentru a te asigura că totul este în regulă.
5. Munca în schimburi
Persoanele care lucrează în ture au un risc de atac de cord cu 23% mai mare față de cele care au un program de lucru regulat. Acest gen de program care se modifică des are un impact negativ asupra ritmului circadian al organismului și implicit asupra inimii.
6. Abuzurile suferite în copilărie
Potrivit Asociației Americane pentru Psihologie, femeile de vârstă mijlocie care au suferit abuzuri în copilărie au un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Astfel, s-a constatat că femeile care au fost victime ale abuzurilor au un risc dublu de hipertensiune arterială, glicemie crescută, grăsime în zona abdominală și un nivel ridicat de colesterol.
Acest lucru se poate explica prin faptul că traumele din copilărie pot favoriza o dietă inadecvată și stresul cronic, chiar cu zeci de ani mai târzu.
7. Lipsa de vitamina D
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au realizat un studiu asupra a 10.000 de persoane din Danemarca și au stabilit că lipsa de vitamina D crește semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare. În același timp un nivel redus de vitamina D face mai dificilă recuperarea după un atac de cord și reduce șansele de supraviețuire. Încă nu este clar dacă nivelul vitaminei D este un indicator al riscului cardiovascular sau pur și simplu un semnal de alarmă cu privire la o dietă inadecvată în ansamblu.
Posteaza comentariu