Specialiștii au constatat că există o legătură între anumite afecțiuni și riscul de a suferi de Alzheimer. Deși nu se poate afirma că este o legătură de tip cauză-efect, s-au identificat factori problematici creați de diferite tipuri de boli care cresc riscul de Alzheimer.
Iată care sunt afecțiunile care pot favoriza apariția maladiei Alzheimer:
1. Anemia
Este o afecțiune des întâlnită, caracterizată prin reducerea numărului de globule roșii din sânge. Aceste celule au rolul de a transporta oxigenul, iar din acest motiv persoanele anemice se simt obosite tot timpul. Printre celelalte simptome se regăsesc respirația întretăiată, starea de slăbiciune, mâinile și picioarele reci. Anemia afectează peste 3 milioane de persoane în fiecare an, iar studiile recente au identificat o legătură între anemie și riscul crescut de a suferi de demență la o vârstă înaintată. Una dintre principalele cauze ale anemiei este lipsa de fier, care poate fi determinată de o dietă inadecvată sau poate fi efectul secundar al unor medicamente.
Principala problemă este legată de faptul că lipsa unei cantități suficiente de oxigen poate cauza leziuni la nivelul creierului, asemănătoare cu cele identificate în cazul pacienților diagnosticați cu Alzheimer.
În cadrul unui studiu realizat pe o perioadă de 11 ani s-a concluzionat că în intervalul de vârstă 70-79 de ani, persoanele care au avut anemie în trecut au un risc cu 40% mai ridicat de a suferi de Alzheimer.
2. Depresia și anxietatea
„În multe cazuri în care se stabilește un diagnostic de Alzheimer, pacientul a suferit timp îndelungat de depresie sau anxietate”, potrivit dr. Pierre Tariot, director al Institutului de Cercetare pentru Alzheimer din Phoenix, Arizona. Schimbările stării de dispoziție favorizează această maladie deoarece anxietatea și depresia cresc producția de cortizol, „hormonul stresului”, iar un nivel ridicat cronic poate cauza leziuni neurologice.
În ciuda acestui lucru, antidepresivele sunt studiate ca remediu pentru Alzheimer. „În prezent sunt în desfășurare studii care urmăresc să determine potențialul antidepresivelor de a trata maladia și de a stopa impactul negativ asupra organismului”, a adăugat dr. Tariot.
3. Diabetul
Legătura dintre diabet și maladia Alzheimer este foarte puternică. „Diabetul este un factor major de risc din multe motive.
În primul rând diabetul cauzează o reacție imprevizibilă în cazul inflamațiilor la nivelul tuturor organelor, inclusiv al creierului. În plus, producția insuficientă de insulină poate avea consecințe negative inclusiv la nivel neurologic, iar diabetul crește riscul de accident vascular cerebral, care este foarte des întâlnit în cazul pacienților diagnosticați cu Alzheimer”, spune dr. Tariot.
4. Sindromul Down
„Factorii genetici care cauzează sindromul Down și maladia Alzheimer sunt similari. Dacă persoanele care au sindromul Down ajung la vârste înaintate vor suferi și de Alzheimer pentru că mutația genetică din spatele acestui sindrom cauzează și acumularea plăcilor de amiloid la nivelul creierului, o stare caracteristică pentru Alzheimer”, explică dr. Elise Caccappolo, neuropsiholog de la Centrul Medical din Columbia.
5. Gingivita
„Gingivita și periodontita indică acumularea bacteriilor în cavitatea bucală, dar acestea nu sunt statice. Pot avansa spre inimă și creier, cauzând inflamații”, potrivit dr.
Rudolph Tazi, profesor de neurologie de la Harvard. O igienă orală riguroasă va preveni acest risc. Nu uita să îți periezi dinții de două ori pe zi și să folosești ața dentară și apa de gură.
6. Problemele de auz
Problemele de auz nu cauzează modificări la nivelul creierului caracteristice pentru Alzheimer, dar pot declanșa sau accelera demența, care va agrava simptomele maladiei.
7. Herpesul și alte infecții
Infecțiile cronice cum este herpesul ar putea fi legate de Alzheimer pentru că accelerează efectele negative ale maladiei prin favorizarea inflamației cronice. Deși inițial s-a crezut că plăcile de amiloid regăsite la nivelul creierului pacienților erau doar toxine acumulate, se pare că reprezintă de fapt un răspuns al organismului la infecții. Pe măsură ce infecțiile cauzate de herpes se manifestă mai des, organismul va produce mai multe plăci de amiloid pentru a se proteja. În acest mod riscul de Alzheimer crește foarte mult.
„Până la vârsta de 50 de ani, 90% din populație va deveni purtătoare a virusului care cauzează herpesul.
Nu trebuie să te îngrijorezi dacă apare foarte rar, dar dacă ai parte de aceste infecții în fiecare lună sau chiar mai des trebuie neapărat să te adresezi unui specialist pentru a urma un tratament antiviral”, recomandă dr. Tanzi.