Băuturile alcoolice pot părea ocazia perfectă pentru a te relaxa și a uita de o zi neplăcută sau stresantă, dar chiar dacă nu se întâmplă des, un consum ridicat îți poate afecta sănătatea. Nu este nicio problemă dacă bei ocazional câte un pahar de vin, dar dacă observi că atunci când faci excepții ajungi să bei foarte mult este cazul să limitezi cantitatea. De asemenea, există și posibilitatea să nu-ți dai seama ce se întâmplă sau să crezi că este un lucru normal, caz în care îți va fi utilă lista cu manifestări problematice realizată de specialiști.
Iată care sunt semnele că băuturile consumate au depășit limita utilă pentru organism:
1. Crezi că este în regulă să exagerezi din când în când
„Există o idee foarte larg răspândită că oricine bea prea mult uneori, dar nu este deloc așa. Foarte multe persoane nu beau alcool decât foarte rar, fără excepții.
5 băuturi consumate într-un inteval de 2 ore reprezintă o problemă. Episoadele de acest gen au loc frecvent în cazul studenților, dar la fel de des se înregistrează și cazuri de pacienți cu vârsta de peste 65 de ani. Bărbații au un risc dublu de a exagera cu băuturile față de femei”, spune dr. Peter Hendricks, profesor de la Universitatea din Alabama.
2. Ești obosit sau prost dispus după ce ai consumat alcool toată noaptea
Ai dormit opt ore dar ești în continuare obosit și irascibil? Dacă ai consumat alcool până târziu acesta ar putea fi și motivul disconfortului resimțit. „Băuturile alcoolice dezechilibrează ritmul circadian al organismului, iar somnul întrerupt sau agitat reprezintă un semn clar că ai depășit limita. Mahmureala nu se manifestă doar sub forma durerilor de cap sau a stării de greață, ci poate însemna și accentuarea oboselii, a anxietății, crearea unui sentiment de tristețe sau irascibilitatea constantă”, spune dr.
Hendricks.
3. Ai mari probleme pentru a-ți îndeplini îndatoririle
Dacă până acum nu ai ratat niciun termen limită dar deodată trebuie să te chinui foarte mult pentru a termina un proiect la timp sau începi să sari peste antrenamentele de la sală este posibil ca băuturile să fi devenit între timp prioritatea ta. „Alcoolul este o problemă din momentul în care neglijezi celelalte lucruri care contează pentru tine în favoarea ieșirilor în oraș și a unei noi ocazii de a consuma băuturi”, spune dr. Keith Humphreys, psiholog.
4. Nu vorbești clar sau îți pierzi echilibrul
„Un pahar de vin sau o halbă de bere ar trebui să te facă să te simți relaxat, dar dacă îți este greu să vorbești clar sau să-ți ții echilibrul este evident că ai băut prea mult. Pentru a evita exagerările accidentale este indicat să mănânci în timp ce bei și să consumi un pahar cu apă după fiecare băutură care conține alcool.
În acest mod vei încetini consumul de alcool și vei preveni efectele nedorite”, spune dr. Hendricks.
5. Spui lucruri jenante în public
„Anxietatea socială este utilă la un anumit nivel pentru că nu este mereu momentul potrivit pentru a spune ceea ce gândești. Dacă începi să vorbești despre orice fără nicio limită este un semn că ai exagerat cu alcoolul. De asemenea, râsul prea zgomotos, împărtășirea informațiilor intime sau jenante, încercarea de a atrage atenția exclusiv spre tine și vorbitul foarte tare sunt alte semne care trebuie să-ți dea de gândit”, potrivit dr. Hendricks.
6. Prietenii tăi sunt îngrijorați pentru tine
„Dacă familia, colegii de lucru și prietenii îți spun că îi îngrijorează cantitatea de alcool pe care o consumi să știi că este un semnal de alarmă major. În plus, dacă îți este teamă să îi întrebi pe ceilalți dacă bei prea mult probabil că asta se și întâmplă”, spune dr.
Deirdra Roach, psihoterapeut.