Se stie ca de o raceala gata instalata nu scapi mai devreme de o saptamana, cu sau fara medicamente. Bineinteles, pastilele te ajuta sa reduci neplacutele simptome, insa tot vei avea de-a face cu tuse, stranuturi, batiste si servetele de hartie, febra, iritatii ale cailor respiratorii etc.
Daca preferi sa apelezi la tratamentele medicamentoase doar atunci cand problema scapa de sub control, trebuie sa stii ca ai la indemana o sumedenie de remedii care te pot ajuta sa "anihilezi" raceala fara prescriptii pentru pastile. Greu de crezut? Nu neaparat, daca tinem cont de faptul ca natura ne pune la dispozitie cele mai bune solutii...
Daca ai temperatura de 39 de grade sau chiar mai putin, nu apela la ibuprofen sau alte medicamente care ajuta la diminuarea febrei.
Intr-o cana cu apa fiarta, amesteca 2 lingurite cu otet de mere, 2 lingurite cu miere (sau mai multe, dupa gust si preferinte) si zeama proaspat stoarsa de la o jumatate de lamaie (zeama de lamaie ajuta foarte mult compozitia, dar nu este absolut necesara). Amesteca bine compozitia si bea cate 3 cani pe zi.
Consuma cat mai multe fructe (citrice, in special) si legume.
Suplimentele de vitamina C nu trebuie sa iti lipseasca.
Se stie ca, atunci cand esti bolnav, apetitul scade si este nevoie sa mananci aproape fortat pentru a asigura organismului forta de a lupta cu raceala. Daca iti este foame, este semn bun - inseamna ca te afli pe drumul spre insanatosire. Cea mai buna reteta pentru o raceala urata este supa de pui preparata acasa, cu taitei si piper boabe, proaspat. De real ajutor iti vor fi orice fel de mancaruri picante sau preparate cu mult usturoi.
Odihna este un medicament excelent atunci cand corpul tau lupta cu virusii. Ai grija sa te odihnesti cat mai mult, sa dormi cel putin 8 ore pe zi si chiar in timpul zilei (este indicat sa iti iei cateva zile libere de la serviciu, pentru a nu agrava boala).
Fa curat in zona in care iti petreci cel mai mult timp si sterilizeaza obiectele pe care le folosesti, pentru a impiedica raspandirea virusilor.
De fiecare data cand iti cureti nasul sau folosesti batista, pentru a masca un stranut, spala-te pe maini. In acest fel, ii vei feri si pe ceilalti membri ai familiei de raceala.
Baile calde, regulate, sunt ideale atunci cand esti racita.
Pentru a evita reinfectarea, hainele trebuie sa fie in permanenta curate, la fel ca si asternuturile pentru pat (in mod special) si alte suprafete sau obiecte pe care le folosesti frecvent.
Lasa la fiert o oala plina cu apa, pentru a mentine la un nivel ridicat umezeala din locuinta - in acest fel, vei putea respira mai usor si nu iti vei mai simti pielea si tenul atat de uscate. Ai grija ca apa sa nu se evapore complet.
Umple o soseta cu orez si las-o la incalzit in cuptorul cu microunde. Asaza aceasta "compresa" calda pe frunte, ceafa, urechi, gat sau pe orice alta parte a corpului "traumatizata" de dureri musculare si disconfort.
Intreaba-ti medicul daca exista vreun motiv pentru care sa nu pui in practica sfaturile de mai sus.
Supravegheaza intotdeauna apa pusa la fiert, deoarece aburii pot deveni foarte fierbinti si, implicit, periculosi, in special pentru copii.