Ce soluţii de tratament există?
Nu s-a identificat un tratament care să o vindece complet însă există tratamente care o țin sub control. În cazurile în care transpirația excesivă nu poate fi controlată cu antiperspirante și măsuri generale, există tratamente care pot ajuta pe termen scurt si mediu.
1. Iontoforeza este o procedură in cadrul căreia pacienții țin palmele și tălpile într-o cuvă cu apă și sunt expuşi la curent electric de intensitate infimă care schimbă potențialele electrice și balanța chimică locală reducând activitatea glandelor transpirației. Procedura nu provoacă durere și nu are efecte adverse considerabile. În prima fază, tratamente care durează aproximativ 20 minute, sunt efectuate de 2-4 ori pe săptămână în clinici specializate în
tratamentul hiperhidrozei, apoi pacienții pot cumpăra un aparat asemănător pentru folosirea acasă.
2. Anticolinergicele sunt medicamente care blochează “combustibilul”, neuromediatorul, care alimentează procesul transpiranției. Din cauză că au efecte secundare posibile precum uscăciunea gurii, vedere încețoșată, crampe, constipație, sunt rezervate cazurilor grave, cu transpirație generalizată care nu răspund la alte tratamente.
3. Injectarea de toxină botulinică blochează chimic ciclul transpiraţiei. Este probabil cea mai eficientă metodă de control în cazurile greu de controlat. Are un profil de siguranță foarte bun dacă este efectuată de medici calificați în procedură. Efectele durează între 4-6 luni după care injectarea poate fi repetată.
4. Metodele chirurgicale constau în întreruperea conductorilor, fibrelor nervoase care transmit impulsuri glandelor transpirației. Tratamentul este invaziv în acest caz și complicațiile mai serioase pun procedura pe ultimul loc în arsenalul de tratament al hiperhidrozei. De multe ori apare așa numita hiperhidroză compensatorie care se prezintă cu transpirație excesivă în alte zone în prealabil neafectate.
Material realizat de dr. Laurențiu Vlădău, în cadrul campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor ”Frumusețea la 40 de ani”, proiect derulat în perioada martie 2015– februarie 2016 de Russenart Communications în parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Jolidon, Beauty Boutique și pictorul Daniel Bulimar-Henciu.
Posteaza comentariu