Oboseala de dimineata, somnolenta din cursul zilei, prezenta cefaleei sunt cateva dintre simptomele care te pot anunta ca suferi de apnee in somn. Afla ce este apneea in somn si ce solutii de tratament exista?
Potrivit presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, 40% din populatia Romaniei sufera de apnee in somn. Apneea in somn este o afectiune a aparatului respirator foarte frecvent intalnita si care are uneori urmari extrem de grave. Se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, pe o perioada de cel putin 10 secunde.
Exista trei tipuri de apnee: obstructiva, centrala si mixta, cea mai frecventa fiind apneea obstructiva cand se blocheaza partial caile aeriene.
Principalele simptome ale apneei in somn SAS
- somnolenta excesiva in timpul zilei;
- sforaitul puternic;
- episoadele de oprire a respiratiei in timpul somnului;
- prezenta cefaleei, in special dimineata;
- cresterea tensiunii arteriale.
De asemenea, apneea in somn, netratata, poate duce la complicatii precum hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace sau accidente vasculare cerebrale, ce pot provoca decesul persoanei in cauza.
Cum imi dau seama daca sufar de apnee in somn?
Site-ul www.apnee.ro propune un chestionar care sa te ajute sa stabilesti singur daca intr-adevar somnul iti este afectat pe timpul noptii de aceste episoade de intrerupere a respiratiei. Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui, iar daca majoritatea raspunsurilor sunt afirmative este indicat sa apelezi la un specialist care va pune un diagnostic corect folosind o aparatura speciala care masoara anumiti parametri.
- Sforaiesti intermitent?
- Te simti ametit/a sau obosit/a dimineata?
- Ai dureri de cap sau probleme de concentrare?
- Ti se intampla sa atipesti in timpul noptii?
- Esti supraponderal si transpiri in exces?
- Te trezesti adesea din somn pentru a merge la toaleta?
- Ai hipertensiune arteriala?
- Ai probleme sexuale?
Nu amana tratamentul!
Daca episoadele de intrerupere a respiratiei sunt frecvente (intr-o ora peste 10 episoade) atunci se recomanda inceperea unui tratament. Un diagnostic pus la timp si inceperea unui tratatment adecvat poate usura simptomele acestei afectiuni.