Sufar de apnee in somn?

Cum sa-ti imbunatatesti somnul?


Psihoterapeuta Lena Rusti ne indruma sa tinem cont de cateva sfaturi elementare pentru beneficia de un somn odihnitor si a ne imbunatati implicit calitatea vietii:

  • Nu consuma alimente cu continut de cofeina dupa ora 3-4 dupa amiaza. Asta nu inseamna doar cafea, ci si ceai negru sau verde, cola, ciocolata;
  • Nu consuma alcool inainte de culcare;
  • Nu dormi mult dupa amiaza. Daca iti e somn si iti poti permite, te poti odihni 20-30 de minute, dar nu mai mult;
  • Dezvolta o rutina a orelor de culcare;
  • Pregateste-te de somn prin activitati mai putin solicitante: citeste, incearca sa faci lucruri care iti dau o stare de liniste, schimba lumina obisnuita, cu o veioza, care sa pregateasca organismul pentru somn;
  • Nu te schimba in pijama decat inainte de a intra in pat.
    Orice activitati de ritual prin care te pregatesti de culcare te pot ajuta in acest sens (datul cu crema, spalatul pe dinti, pieptanatul, etc);
  • Relaxeaza-te;
  • Cand esti in pat, incearca sa uiti de problemele de peste zi. Pentru a-ti fi mai usor, incearca sa te concentrezi asupra respiratiei tale, sa ii urmaresti ritmul hipnotic si sa iti dai voie sa dormi.

 

 

S-a infiintat prima asociatie a pacientilor care sufera de tulburari ale somnului


Denumita Asociatia Nationala de Somnologie, aceasta organizatie va avea ca principal scop informarea si sprijinirea persoanelor cu tulburari de somn: sforait, sindrom de apnee in somn, apnee obstructiva, insomnie, hipersomnie, somnambulism.

Sforaitul reprezinta una dintre cele mai frecvente dereglari ale somnului, care afecteaza o mare parte a populatiei cu varsta de peste 40 de ani, in special barbatii. Desi pare o afectiune minora la prima vedere, poate constitui un simptom al unor afectiuni mai grave, precum Sindromul de Apnee in Somn (SAS), Apneea Obstructiva in Somn (OSA) sau Sindromul de Rezistenta al Cailor Aeriene Superioare (UARS).

Insomnia si hipersomnia constituie alte doua tulburari ale somnului.

Persoanele afectate de insomnie manifesta dificultate in a adormi si a avea un somn odihnitor. Pe de alta parte, persoanele cu hipersomnie manifesta o somnolenta excesiva.

Conferinta Nationala a Pacientilor, cea mai importanta manifestare dedicata informarii si imbunatatirii conditiei pacientului roman, care va avea loc la Bucuresti, in perioada 11-13 martie 2010, va reuni reprezentantii tuturor asociatiilor de pacienti din Romania, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Caselor de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S., C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.), ai Directiilor de Sanatate Publica, dar si oficialitati din cadrul Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, medici, manageri de spitale din intreaga tara, reprezentanti ai farmacistilor si ai companiilor farmaceutice.
Persoanele interesate sa participe la Conferinta Asociatiei Nationale de Somnologie se pot inscrie la eveniment prin intermediul formularului de inscriere disponibil pe www.infopacienti.ro. Intrarea este libera.
 
Laboratoare de somnologie gasesti pe site-ul oficial al Societatii Romane de Pneumologie.
 


 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Carmenssita89 pe 26 Feb 2016, 11:49
    solutie

    Eu sufeream de apnee in somn, dar nu credeam ca exista un remediu. Am incercat tot felul de medicamente, dar niciunul nu ma ajuta si incepusem sa ma ingrijorez serios din cauza asta. Un prieten de familie mi-a recomandat sa merg la dr Raducu Stanciulescu, l care trateaza aceasta afectiune. Odata ajuns in cabinetul domnului doctor mi-a fost explicat cu lux de amanunt ce inseamna cu adevarat apneea, dar si modul in care poate ea sa fie tratata. Dupa aceasta am simtit ca ceva se schimbase cu adevarat in viata mea si pentru acest lucru ii multumesc domnului doctor, cel care mi-a aratat ca orice problema are o rezolvare si ca frica de medic nu ar trebui sa existe. Pentru cei vizati, sa stiti ca domnul doctor efectueaza interventiile de genul acesta, mai speciale, la Exmedica.

    0
    0

  • mariana pe 11 Feb 2015, 20:23
    tratarea sindromului de apnee in somn.

    de 5anii ,am depistat aceasta boala, eram epuizata fizic,cit si pxihic, nu mai puteam sa fac 2pasii. eram pe moarte. la recomandarea medicului de familie am ajuns la dom prof mihaltan, la inst de pneumologie, din sos viilor ,sec4 bucuresti, va programati la sasistenta sefa, si urmati pasi. noaptea va interneaza pt diagnosticare, aparatul de apnee, se inchiriaza, de la o firma , la recomandarea dl profesor. acum ma simt foarte bine, multumesc atit domnului profesor cit si lui dumnezeu . este greu, insa va obisnuiti, devine o dependenta. fara aparat, nu se poate trai.

    0
    0

  • amelia pe 29 Ian 2015, 20:06
    apneea in somn

    Cum pot procura un aparat pentru apnee in somn

    1
    0

  • nutr pe 11 Feb 2010, 22:01
    suferinta

    nici un medic mai ales zis ginecolog nu =ti rezolva problema, metoda exacta este alta

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod