Asa cum ti-am promis data trecuta, astazi vom aprofunda cele mai eficiente metode de gestionare a stresului. Nu putine sunt zilele in care ni se pare ca nu avem la dispozitie suficiente ore pentru a face fata tuturor provocarilor: serviciu, un sef care iti cere sa duci la indeplinire din ce in ce mai multe sarcini, colegi care vor ceva de la tine, probleme de sanatate, copilul tau este racit si nu te-a lasat sa dormi de cateva nopti incoace, nici in relatia cu sotul lucrurile nu sunt foarte roz... Cum faci fata acestor factori stresanti?... Speram ca metodele de mai jos vor veni in sprijinul tau.
Data viitoare cand te vei afla intr-o situatie stresanta, analizeaza-ti cu foarte mare atentie gandurile, pentru a vedea daca situatia in sine merita tot stresul pe care i-l asociezi tu. Raspunde la aceste intrebari:
Faptul ca analizezi in profunzime situatia in care esti pusa, adresandu-ti aceste intrebari care te aduc mai usor cu "picioarele pe pamant", reprezinta o metoda care va reduce semnificativ stresul, pana la un nivel acceptabil. De cele mai multe ori, avem tendinta de a exagera situatiile, astfel incat nu este exclus ca si de aceasta data sa se intample acest lucru. O data ce iti vei canaliza energia spre intelegerea situatiei la adevarata sa valoare, stresul isi va reduce in mod simtitor efectele.
Esti genul de persoana care raspunde afirmativ in clipa in care seful sau un alt coleg "ii arunca in spate" un nou proiect, de data aceasta de o si mai mare amploare? Si, imediat dupa ce ai fost de acord, simti cum ti s-a pus un nod in stomac?... Ai deja mai multe responsabilitati decat poti duce? Daca acesta este cazul tau, atunci ai nevoie de putin ajutor si sa inveti sa iti impui anumite limite...
Primul pas: renunta sa te inhami la mai multe sarcini decat simti ca esti capabila sa duci la indeplinire intr-un anumit moment. Fii politicoasa atunci cand ti se ofera un nou proiect si o noua sansa de afirmare (dar de care nu ai nevoie, pentru ca te afirmi si asa suficient in cadrul departamentului in care activezi...) si spune: "Nu. Cu responsabilitatile pe care le am in acest moment, nu pot prelua mai multe sarcini."
Fii receptiva la observatiile pe care colegii si seful ti le fac in legatura cu volumul tau de munca. Daca acestia iti spun ca ai prea mult de lucru, incearca sa accepti punctul lor de vedere, fara sa te enervezi si fara sa intri in polemici. Incearca sa iti dai seama cu exactitate ce anume inseamna feedback-ul lor.
Gandeste in perspectiva pentru a reduce stresul. Cu alte cuvinte, a sti ceea ce se intampla este mai bine decat sa ramai in intuneric si nestiinta, a avea o strategie sau un mod de aparare este mai bine decat sa fii luata pe nepregatite, iar a fi capabila sa eviti sau sa elimini stresul este mai bine decat sa stai pur si simplu si sa suferi.
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a elimina stresul este de a-ti gestiona cat mai bine timpul si de a-ti fixa prioritati. Pune la punct o lista cu ceea ce trebuie sa faci si un program care sa cuprinda cele mai presante sarcini pe care le ai de indeplinit. Acest lucru te ajuta sa "scapi" in primul rand de cele mai importante task-uri si, in acelasi timp, sa controlezi nivelul de stres la care te supun acestea.
Foarte multe persoane se "refugiaza" in mancare atunci cand trec prin perioade foarte stresante - cum ar fi sesiunile, un proiect de anvergura la serviciu, o situatie familiala complicata etc. La fel ca aceste persoane, probabil ca si tu ai un aliment preferat si "confortabil", spre care te indrepti atunci cand simti ca nu mai faci fata problemelor de zi cu zi.
Fie ca este vorba despre ciocolata, inghetata, chips-uri sau hamburgeri, mai mult ca sigur ca aceste produse au niste dezavantaje vizibile: sunt fie bogate in grasimi, fie in zahar sau sare... O alegere cat se poate de proasta pentru organismul tau care are nevoie de cat mai multa energie in aceste situatii, uneori, de limita. Din perspectiva medicala, acest aliment care te "linisteste" nu este sanatos pentru tine.
Mai multe studii indica faptul ca o dieta buna si sanatoasa, adecvata tipului tau de organism, poate reduce in mod semnificativ stresul. Si, desi este dificil sa renunti la aceste alimente preferate, care ti-au fost "alaturi" in perioadele grele din viata ta, aceste gustari si dulciuri pot avea un efect de bumerang asupra ta, ajungand sa te faca sa te simti mai rau. Mai putine alimente "confortabile" duc, de fapt, la o stare de spirit "confortabila", o stare de spirit in care tu ajungi sa te simti bine in pielea ta.
De asemenea, foarte multe studii indica faptul ca nu poti separa o dieta sanatoasa de efectuarea, in mod regulat, a unor exercitii fizice. Aceste doua aspecte garanteaza un stil de viata mai bun, o calitate superioara a vietii. Si mare dreptate a avut cine a spus ca sportul este sanatate curata!... Nici macar nu iti va "manca" foarte mult timp.
Efortul fizic si exercitiile de acest tip ajuta la reducerea stresului, relaxand organismul si scotandu-l din starea de excitatie nervoasa, asa numita stare "ca din priza"... Pentru un efect maxim, incearca timp de 20 de minute sau mai mult aerobicul, jogging-ul, inotul sau o plimbare cu pas "hotarat". Daca ti se pare o perioada de timp cam mare, chiar si o plimbare de 10 minute isi poate dovedi utilitatea. Yoga si miscarile care nu tin de aerobic, cum ar fi stretching-ul, pot ajuta si ele la reducerea stresului, inducand o stare de spirit calma si meditativa.
Te intrebi cum anume reuseste sportul sa te deconecteze? Este foarte simplu: in primul rand, iti indeparteaza atentia de la factorii care ti-au declansat stresul. Are un efect calmant, ajutand la detensionarea suferintei si a starii emotionale si accentuand puterea de concentrare. Sportul este o activitate care te face sa te simti mandra de tine, pentru ca reusesti sa iti rezervi timp si pentru acest lucru, ca atare iti va imbunatati si parerea despre propria persoana.
De asemenea, practicarea unui sport (chiar daca nu la nivel profesionist...) ajuta la combaterea unor boli si afectiuni care sunt agravate de stresul cronic, asa cum se intampla in cazul bolilor de inima.
Este dificil sa incepi si apoi sa mentii o rutina in acest sens, mai ales daca deprimarea isi face simtita prezenta in viata ta... In orice caz, fa un efort si vei vedea ca exercitiile fizice te ajuta sa diminuezi stresul si sunt extrem de benefice pentru starea ta generala de sanatate.
Un prieten bun valoreaza mai mult decat ai putea crede. Si acest lucru nu este valabil doar in situatiile si experientele grele prin care treci si pe care le traiesti, ci si in momentele bune si frumoase ale vietii. Nimic mai frumos decat sa ai un prieten care sa iti fie alaturi, si cand iti este bine, si cand iti este greu.
In plus, a discuta despre probleme cu o persoana in care ai incredere deplina si care iti poate oferi sfaturi si ajutor competente, te ajuta sa indepartezi o mare parte din tensiunea acumulata si chiar iti poate furniza solutii la unele dintre cele mai spinoase intrebari si framantari ale tale.
Daca te simti mai in largul tau intr-un grup mai mare de prieteni sau chiar in sanul unei comunitati, cum ar fi un grup spiritual, unul coagulat in jurul unui hobby comun sau o echipa de sport, atunci indreapta-te spre acesta. Desi majoritatea oamenilor prefera un grup mic de prieteni sau chiar o singura persoana careia sa i se confeseze, asupra ta este posibil sa aiba efect adunarile largi, vii, amuzante, in care te pierzi putin si uiti de tine si de problemele tale.
Ai grija la aceste intalniri cu prietenii, in oras. Intrarea libera intr-un club, in perioada happy hour, s-ar putea sa nu fie cea mai buna varianta pentru a te deconecta, pentru ca atunci vor veni foarte multi clienti. De asemenea, un pahar de vin, la cina, are efecte benefice asupra sanatatii, dar alcoolul consumat in cantitati exagerate poate inrautati lucrurile.
Alege cu grija grupul de prieteni alaturi de care iti petreci seara. Stai departe de situatiile care nu te fac sa te simti in largul tau sau care te stanjenesc. In plus, fii atenta la iesirile care te pot determina sa te reapuci de anumite obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul, pentru ca acestea pot accentua stresul.
Daca ai incercat o mare parte dintre aceste tehnici de reducere a stresului, dar nu au avut efectul scontat, este cazul sa apelezi la ajutorul unui terapeut, care te va invata mai multe lucruri despre tine:
Un terapeut te poate ajuta sa intelegi mai bine felul in care gandurile tale iti influenteaza nivelul de stres. Poti invata sa iti modifici aceste ganduri si experienta stresului. Terapia comportamentului cognitiv este una dintre abordarile cele mai populare si ale carei efecte s-au dovedit a fi eficiente.
Acest tip de terapie incearca sa controleze gandurile negative si le incurajeaza pe cele pozitive. Imaginatia sau jocul de rol te poate ajuta sa repeti pentru situatiile in care stresul isi va face simtita prezenta, invatandu-te la ce sa te astepti si cum sa reactionezi atunci cand vei fi pusa in fata unei situatii-limita.
Daca furia acumulata reprezinta o problema, un terapeut descopera, impreuna cu tine, care este cauza acestei manii si te ajuta sa iti exprimi emotiile negative si supararea intr-un mod constructiv.
Daca principala si majora ta sursa de stres o reprezinta o relatie sau viata de acasa/familie, incearca terapia de cuplu sau de familie. Un terapeut poate ridica la fileu probleme sexuale despre care nici macar nu stiai cat de mult te afecteaza sau te poate ajuta sa faci fata stresului aparut o data cu sosirea pe lume a unui copil sau cu pierderea unui parinte. De asemenea, terapia se poate dovedi a fi extrem de eficienta in gestionarea relatiei cu un fiu adolescent rebel sau a problemelor emotionale ale unui membru al familiei.