Odihna este extrem de importanta pentru sanatatea ta. Daca nu te odihnesti corespunzator, nivelul stresului creste, conducand la un ritm cardiac accelerat si la probleme de respiratie. Afla care sunt schimbarile din stilul tau de viata care iti permit sa te odihnesti cat mai bine si sa eviti astfel unele probleme de sanatate.
Petreci multe nopti intorcandu-te de pe o parte pe cealalta? Te trezesti frecvent mai obosita decat erai inainte de culcare, chiar daca ai dormit peste opt ore? In timpul zilei te simti epuizata, desi nu ai depus foarte mult efort? Daca raspunsul tau este afirmativ la aceste intrebari, trebuie sa faci cateva schimbari in viata ta de zi cu zi. Iata ce poti sa faci ca oboseala sa nu puna stapanire pe viata ta:
Fiecare ora de munca trebuie sa includa si cateva minute de pauza.
Este necesar sa te desprinzi de activitatile zilnice obisnuite intr-un anumit fel, pentru cateva minute, cel putin o data pe zi. Incearca sa iti oferi in jur de 20 de minute de relaxare. Prepara-ti un ceai pe care sa il indulcesti cu miere, asculta muzica la casti si inchide ochii. Maseaza-ti mainile cu o lotiune cu lavanda sau salvie. Oferindu-ti in fiecare zi un minitratament spa de cateva minute, iti incarci bateriile in asa fel incat sa-ti poti continua activitatile obisnuite.
Chiar daca astepti cu nerabdare sfarsitul de saptamana numai pentru faptul ca iti doresti sa te odihnesti, luni dimineata constati ca esti mai obosita decat te-ai fi asteptat. Cu toate ca nu mergi la serviciu, statul acasa in weekend te face sa te simti la fel de obosita ca si cand ai fi lucrat. Cele mai multe dintre noi isi rezerva zilele de weekend pentru rezolvarea problemelor casnice care nu pot fi puse la punct in timpul saptamanii. Ca sa scapi din acest cerc vicios, alege macar o zi din weekend pe care sa o pastrezi numai pentru tine si numai pentru a te odihni. Organizeaza o iesire in parc cu familia, viziteaza-ti rudele si fa-ti planuri care sa iti permita sa te odihnesti.
Nimic nu iti alunga oboseala mai repede si mai eficient decat o sedinta de masaj. Cercetarile au aratat in repetate randuri ca masajul poate alunga grijile si stresul prin stimularea eliberarii in organism a serotoninei si dopaminei. Acestia sunt hormonii care iti dau o stare de bine, te fac sa te simti relaxata si fericita.
Pentru cele mai multe dintre noi, vacantele sunt oricum, numai relaxante nu. Intr-un sondaj realizat de curand, 54% dintre cei care s-au intors din vacanta au declarat ca se simt mai obositi si mai stresati decat erau inainte de a pleca. Pentru a evita astfel de neplaceri, alege destinatii de vacanta nu foarte aglomerate, iar daca ai copii, trmite-i intr-o tabara speciala pentru copii.
Si obiceiurile alimentare iti afecteaza somnul si posibilitatea de a te odihni cat mai bine. Iata cum:
Mananci prea putini carbohidrati: alimentele bogate in carbohidrati ajuta la transportarea unui aminoacid, numit triptofan, catre creier, ceea ce induce somnul.
Ai o dieta saraca in minerale: calciul, magneziul si fierul au efecte sedative. Deficientele determina aparitia insomniei.
Mananci gustari bogate in proteine chiar inainte de culcare: proteinele inhiba "calatoria" triptofanului catre creier.
Mananci prea mult sau prea putin: foamea te va face sa nu ai stare, iar o masa prea consistenta inainte de culcare iti poate provoca o indigestie.
Consumi alcool: alcoolul poate determina intreruperi frecvente ale somnului.