Tot ce trebuie sa stii despre alergiile de primavara

Iata ca a ramas mai putin de o luna pana la sosirea primaverii calendaristice. In perioada imediat urmatoare, pentru unele persoane reapar o serie de probleme specifice sezonului: alergiile de primavara. Aceasta neplacere, care afecteaza deopotriva copiii si adultii, este cauzata de cele mai multe ori de polen si puf de papadie, dar si de alti factori, precum particulele de praf, mucegaiul sau parul de animale.

Cele mai raspandite simptome sunt urmatoarele: inrosirea ochilor, lacrimare, furnicaturi, stranut, iar in cazurile mai severe poate interveni socul anafilactic (o reactie violenta a organismului, care poate pune viata in pericol). Simptomele, oricum foarte suparatoare, pot fi agravate daca persoana afectata inhaleaza fum de tigara ori simte miros de parfum, diferite solutii de curatat sau vopsea proaspata.

In cazul copiilor, tipologia si gradul de severitate a alergiilor variaza in functie de varsta. Pentru micutii cu varsta de pana la cinci ani, simptomele sunt mai putin vizibile, mai ales ca ei sunt foarte sensibili si au reactii asemanatoare alergiilor aproape de fiecare data cand sunt scosi la plimbare.


Pentru copiii care au depasit varsta de cinci ani, simptomele mentionate sunt ceva mai violente si, de cele mai multe ori, insotite de tuse cronica, eczeme si congestii ale mucoasei nazale. Intr-o faza avansata pot aparea probleme ale urechii medii, infectii ale sinusurilor si astmul.

De cele mai multe ori, simptomele diferitelor tipuri de alergii pot fi confundate cu acelea ale unei simple raceli. Daca acestea sunt rezistente la tratamentul obisnuit si persista mai mult de trei luni, cel mai probabil este vorba despre o forma de alergie.

Nu trebuie sa te ingrijorezi; o serie de studii efectuate in strainatate au evidentiat faptul ca peste 50% dintre copiii cu varsta de peste cinci ani prezinta simptome de alergie, iar numarul lor este in crestere. De ce se intampla acest lucru?

In primul rand, este vorba despre o tendinta generalizata de scadere a imunitatii. Oricat de ciudat ar putea parea acest lucru, oamenii sunt "programati genetic" pentru a contracta diferite forme de alergie.
Insa, avand in vedere faptul ca sistemul imunitar al copiilor din ziua de azi este mult mai vulnerabil decat al celor de la jumatatea secolului trecut, de exemplu, nu este dificil de inteles de ce alergiile par sa-si fi gasit un mediu prolific pentru a se manifesta.

Chiar daca, odata contractate, alergiile nu mai dispar, pe masura ce prichindeii cresc, simptomele devin tot mai putin suparatoare - sau, in cel mai rau caz, nu se mai agraveaza. In felul acesta, cu ajutorul medicatiei si evitandu-se pe cat posibil contactul cu alergenii, problema se poate tine sub control.

Cum se trateaza?

Cele mai uzuale medicamente sunt antihistaminicele, precum si cele cu rol de decongestionare. Antihistaminicele au rolul de a preveni si de a ameliora simptomele, inhiband secretia de histamina (o substanta produsa de organism in timpul unei reactii alergice).

Medicamentele pentru decongestionare combat simptomele de congestie nazala. Acestea din urma pot fi semnificativ ameliorate si cu ajutorul spray-ului special conceput in acest scop sau al inhalatiilor.
Un aspect important, de care este bine sa tii seama, este sa te asiguri ca antihistaminicele prescrise de medicul alergolog nu au efect secundar de somnolenta.

Vaccinurile reprezinta o alta optiune de tratament. La inceput, se foloseste doza minima, iar, cu timpul, aceasta se mareste progresiv. Astfel, treptat, organismul dezvolta o anumita rezistenta fata de alergenul respectiv.

Vaccinurile trebuie sa fie administrate o data pe saptamana, pana cand simptomele se amelioreaza (acest lucru se poate intampla in aproximativ doua-trei luni). Ulterior, in functie de felul in care evolueaza situatia, vaccinurile se pot administra la intervale mai mari de timp (maximum sase luni).

Cum poti evita reactiile alergice?

Una dintre cele mai simple si, in acelasi timp, eficiente metode consta in evitarea surselor producatoare de polen. Cu alte cuvinte, in masura in care acest lucru este posibil, incearca sa nu iesi din casa prea devreme dimineata si nici in orele tarzii ale dupa-amiezii.

De asemenea, ar trebui sa inchizi geamurile si sa folosesti instalatia de aer conditionat - atat acasa, cat si in masina.

Hainele ar trebui uscate in uscator, nu pe sarma, pentru a preveni depunerea particulelor de polen.

Spala-te pe cap in fiecare seara; particulele de polen se depun mai ales pe firul de par si sunt insesizabile cu ochiul liber.
Dar nu peste mult timp vei incepe sa stranuti si nu vei sti din ca cauza.

Cu cat vremea este mai frumoasa si mai insorita, cu atat posibilitatea aparitiei unei reactii alergice este mai crescuta. Explicatia este simpla: in zilele reci sau ploioase, cantitatea de polen din atmosfera este mai scazuta.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andruk pe 7 Oct 2008, 13:36
    iritatie

    buna am o problema,cine poate sa ma ajute si pe mine....eu dupa ce ma epilez ma irit f tare si nu stiu ce sa mai fac k sami treaca......va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod