Este cat se poate de clar - vara a inceput in forta. Acum te-a "lovit" dorul de duca si cheful pentru activitati de petrecere a timpului liber, in aer curat, la soare... Cum nu se poate mai bine, dar sa nu uitam ca soarele puternic si pielea sensibila nu se impaca foarte bine. Ai foarte mare grija de pielea ta - doar asa te vei putea bucura de o vara minunata si o piele perfect (si mai ales sanatos) bronzata!
Expunerea la soare este importanta pentru sanatatea organismului tau, deoarece vitamina D va ajuta la fixarea calciului in oase - in acest fel, oasele tale vor deveni mai puternice si mai rezistente. Pentru a facilita acest proces, ai nevoie zilnic de putin soare.
Insa prea mult soare poate fi daunator pielii tale, cauzand aparitia ridurilor, a arsurilor solare si chiar a cancerului de piele. Cel mai "bun" soare pentru sanatatea ta este cel de dimineata. Evita expunerea la soare in intervalul orar 12.00-14.00, cand razele soarelui au intensitatea cea mai mare. Mai mult decat atat, abia dupa ora 16.00 este cel mai sigur sa te rasfeti din nou in razele soarelui.
Nu uita sa aplici pe piele lotiune cu factor de protectie impotriva soarelui (SPF). Pelicula de lotiune va preveni aparitia iritatiilor si a arsurilor cauzate de soarele intens si, in acelasi timp, va reduce riscul aparitiei cancerului de piele si a cataractei.
Tine minte faptul ca lotiunea de protectie impotriva radiatiilor solare se aplica cu cel putin 20-30 de minute inainte de expunerea pielii la soare - acesta este timpul necesar pentru ca substantele aplicate pe piele sa creeze "scutul" protector impotriva actiunii nocive a razelor solare.
In cazul in care, din diferite motive, te-ai "bucurat" de prea mult soare, acum mai mult ca sigur ca te resimti... Iata insa cateva dintre cele mai bune remedii naturale impotriva arsurilor solare:
- lamaia poate fi folosita atat intern, cat si extern, avand (si) functie anti-inflamatorie. Folosita extern, zeama de lamaie ajuta la dilatarea vaselor de sange care iriga pielea, iar sucul are rol astringent si atenueaza durerea arsurii. Cea mai buna modalitate de aplicare este de a tampona usor pielea cu dischete demachiante inmuiate in zeama de lamaie diluata.
- aceasta planta, care face parte din familia crinului, este din ce in ce mai mult in atentia producatorilor de produse cosmetice si nu numai, datorita proprietatilor sale incredibile. Aloe vera este folosita de mii de ani in medicina, avand proprietati curative.
Majoritatea oamenilor este obisnuita cu gelul de aloe, insa sucul acestei plante (extras din pulpa interioara a frunzelor) are actiune la fel de benefica asupra organismului, daca nu si mai buna, deoarece poate fi aplicat atat extern, cat si intern (nu este recomandat persoanelor care sufera de dezechilibre gastrointestinale). Folosit extern, sucul de aloe calmeaza si racoreste pielea si, de asemenea, grabeste procesul de vindecare.
Cea mai buna modalitate de aplicare este de a inmuia o panza curata in suc de aloe. Aplica apoi panza pe suprafata de piele arsa de soare. De asemenea, pastreaza la indemana un pulverizator cu suc de aloe - poti spraya in mod constant pielea arsa cu acest suc, pentru a mentine un nivel ridicat al hidratarii.
Nu neglija nici importanta hainelor adecvate verii - atata vreme cat iesi in soarele amiezii, capul trebuie sa iti fie acoperit cu o sapca, o palarie cu boruri largi, un batic sau o esarfa. Elementele de vestimentatie din materiale naturale nu trebuie sa lipseasca din sifonierul tau, la mare pret fiind bumbacul, inul si matasea. Hainele trebuie sa fie lejere si vaporoase, permitand pielii sa "respire".
Intr-o vara extrem de calduroasa, corpul, in general, si pielea, in particular, pot pierde foarte usor apa, ceea ce duce la deshidratarea organismului. Pentru a impiedica acest lucru, este indicat un consum de apa ridicat - 2-3 litri pe zi.
In plus, apa are un rol benefic si asupra aspectului pielii tale, care se va mentine proaspata si catifelata, lipsita de acnee sau de cosurile care apar mai ales vara, din cauza transpiratiei. Bea zilnic cel putin 8 pahare de apa si chiar mai mult de atat, mai ales daca este necesar sa te deplasezi in afara casei sau a biroului.
Daca simti ca pielea te ustura, te arde sau daca te-ai iritat din cauza soarelui puternic, o lotiune tonica o va ajuta sa se racoreasca si sa se calmeze dupa trauma suferita, grabind procesul de vindecare. In fiecare seara, aplica pe piele o lotiune de curatare si una tonica - aceste produse vor face pielea sa se simta curata si proaspata, vor indeparta celulele moarte si excesul de sebum, care poate duce la astuparea porilor.
Vara este si sezonul in care insectele... ataca. Cumpara creme si lotiuni care atenueaza roseata si senzatia de arsura pe care le cauzeaza intepaturile de tantari sau ale altor insecte. In cazul in care ai pielea sensibila, cere sfatul medicului in legatura cu tipurile de creme care sunt potrivite pentru tine. Daca alegi un produs care nu este destinat tipului tau de piele, rezultatul poate fi mult mai grav si mai dureros decat intepatura unei insecte...
Dieta trebuie si ea adaptata noului sezon - ofera-i pielii suficienti nutrienti, care sa o ajute sa faca fata verii fierbinti. Include in dieta si alimente bogate in seleniu, beta-caroten, vitamina A, C si E. Seleniul poate fi regasit in carne, crevete, branza etc. Morcovii, galbenusul de ou, uleiul de peste sunt toate bogate in beta-caroten si vitamina A. Vitamina C se regaseste in majoritatea fructelor si, in special, in citrice (lamai, portocale), capsune si ananas. Laptele, untul, nucile si legumele sunt bogate in vitamina E, care contribuie la incetinirea procesului de imbatranire a pielii.
Astfel, "inarmata" cu sfaturi potrivite pentru aceste luni de vara, apeland la o dieta echilibrata si acordand o mai mare atentie hidratarii intregului organism, esti pregatita sa iti incepi vacanta sau concediul senina, linistita si, in primul rand, sanatoasa!