Raceala
Iarna circula multe tulpini de virusuri care pot cauza raceli si e putin probabil sa nu "prinda radacini" in corpul tau. Ce face acolo? Dupa ce a patruns pe cale nazala sau laringiana incepe sa se multiplice si sa se afirme prin durere de gat, nas care curge, dureri si intepaturi in maschi, tuse. Organismul tau incepe sa-i acorde atentie cu predilectie - isi creste temperatura si lupta cu agresorul timp de o saptamana-doua- dupa care totul revine la normalul sanatos.
Cel mai bun mod prin care tratezi o raceala este un medicament impotriva durerii, repaos la pat, multe lichide calde si sucuri de fructe.
Vaccin impotriva racelii nu exista, insa poti incerca alte mijloace de protectie. Imunitatea ta va fi la inaltime daca mananci sanatos, dormi suficient si nu devii total sedentar(a). Pentru intretinere poti face o cura de suplimente vitaminice.
In casa climatul devine cald si uscat pe timpul iernii. E foarte important sa mentii umiditatea, sa pastrezi un vas cu apa in camera - poti sa-l transformi intr-un deosebit element decorativ. Aerul uscat iti usuca membranele nasului si gatului, creeand un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor.
Temperatura sanatoasa e cea mai scazuta la care te simti confortabil.
O masura de preventie este si simpla spalare a mainilor, cu cat mai des cu atat mai bine in sezonul racelilor, si o distanta precauta fata de cei deja raciti.
Gripa
Spre deosebire de raceala, gripa e contagioasa si mai paguboasa. Simptomele sunt mai intense, si , desi nu e o boala grava, la batrani sau copii poate degenera in pneumonie sau alte probleme grave de sanatate.
Simptomele apar in medie la 3 zile de la expunerea la virus. Febra, frisoane, tuse, gat rosu, dureri de muschi...cam aceleasi simptome de la raceala, insa mai grave si mai durabile.
Virusii gripei sunt foarte contagiosi. De obicei, daca se imbolnaveste mama urmeaza toata familia, colegii fiecaruia, si copii colegilor. Odata intrat intr-o comunitate, virusul gripei se raspandeste fara a putea fi oprit.
Tratament? Acelasi ca la raceala: repaos la pat, multe lichide si medicamente pentru usurarea simptomelor. Copiii si adolescentii nu trebuie sa ia aspirina fara supravegherea medicului, din cauza efectelor secundare grave pe care le poate cauza.
Mai exista persoane care cred ca pentru gripa se iau antibiotice. E fals si nociv. Gripa e cauzata de un virus, deci substantele care ucid bacteriile nu o afecteaza.
Pentru gripa exista vaccin. Fiindca in fiecare an apar noi tulpini de virusi, vaccinurile sunt valabile un singur an. Ideal e sa le faci la inceputul sezonului gripal. Instalarea imunitatii dureaza in jur de 2 saptamani. Sunt recomandate batranilor, peste 65 de ani, si celor care sufera de alte probleme de sanatate si o gripa le-ar deregla serios echilibrul organic.
Te poti imbolnavi de gripa chiar daca te vaccinezi, nu previne 100%, dar simptomele vor fi mai usoare si riscul de complicatii va fi mai mic.