Problemele cu prostata pot fi vindecate prin informare corecta

Asociatia Romana de Urologie (ARU) si Consiliul National al Prostatei au atras atentia, in cadrul unei conferinte de presa, asupra numeroaselor probleme pe care le comporta afectiunile specifice aparatului urinar. Afla de la Prof.dr. Ioanel Sinescu (presedintele Asociatiei Romane de Urologie), dr. Nicolae Calomfirescu si conf.dr. Valentin Ambert (presedintele Consiliului National al Prostatei) care este importanta descoperirilor precoce a afectiunilor prostatei, care sunt implicatiile patologiei tractului urinar inferior si conduita de tratament, ce trebuie adaptata in functie de particularitatile fiecarui caz.

Numarul pacientilor cu probleme ale tractului urinar inferior (LUTS) este in continua crestere. LUTS pot fi cauzate de o combinatie de simptome de la nivelul prostatei si vezicii urinare si nu sunt atat de neinsemnate precum par.

Prof.dr Ioanel Sinescu a mentionat ca, la nivel mondial, un procent de 16 la suta dintre consultatii vizeaza probleme ale aparatului urinar - cu alte cuvinte, statistic vorbind, fiecare al saselea pacient care se adreseaza medicului se confrunta cu o astfel de problema. "Multe dintre aceste afectiuni au drept consecinta socul endotoxic. Cele mai multe cazuri sunt de ordin vezico prostatic - in cazul barbatilor, respectiv probleme legate de cistita", a spus prof.dr.

Sinescu.



Pentru multa vreme, problemele urinare au fost diagnosticate corect tarziu. Acest lucru provine si din teama ori retinerea pacientului de a-si consulta medicul. De asemenea, teama de diagnostic sau de o eventuala interventie chirurgicala au constituit motive importante pentru ca pacientii barbati sa nu se prezinte la consultatie.

Daca pacientii ar fi mai bine informati, ei ar afla ca o simpla consultatie la medicul specialist urolog nu implica neaparat operatie. Problema este insa ca exista inca multi bolnavi carora le este teama sa apeleze la medic si, in consecinta, nu sunt informati asupra unui tratament corect.



Prof.dr. Ioanel Sinescu atrage atentia asupra inclinatiei a numerosi pacienti romani de a lua medicamente pe care le considera indicate fara a merge la medic, sperand ca astfel isi vor rezolva problema. In realitate, efectul ar putea fi contrariu.

"Multi pacienti recurg la Prostamol si Prostenal, produse carora li se face reclama la televizor, dar ulterior, nu numai ca simptomele acestora nu s-au ameliorat, ci s-au agravat, iar afectiunea a progresat", a afirmat prof.dr. Sinescu. Acesta a mentionat ca medicamentele respective pot fi incluse in tratamentul LUTS, dar numai cu avizul medicului.


In aceeasi nota, dr. Nicolae Calomfirescu a subliniat greseala pe care o fac pacientii care considera ca reclama este un mijloc optim de informare. "Fiecare caz este unic si nu oricarui pacient ii este indicat un anume medicament. Sunt foarte multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand se stabileste conduita de tratament - iar medicul specialist este unicul in masura sa faca acest lucru si sa ia deciziile", a mentionat acesta.

Potrivit dr. Calomfirescu, reclama este destinata, in principiu, unor produse care nu sunt recunoscute de comunitatea medicala ca fiind medicamente valabile si nu sunt etice. Din nefericire, potrivit unui studiu realizat recent de ARU, o treime din pacientii romani folosesc reclama de televiziune drept principala sursa de informare in acest sens.

Pe de alta parte, in ultimele 12 luni aproape jumatate din pacienti au preferat sa apeleze la tratamente naturiste, incercand astfel sa evite prezentarea la medic. Studiul efectuat a constat intr-un chestionar complex, adresat pacientilor la iesirea din farmacie, atat barbati cat si femei de varsta medie. In urma centralizarii raspunsurilor, s-a ajuns la concluzia ca barbatii folosesc in total 113 medicamente pentru tratamentul LUTS, in comparatie cu 52 administrate de femei - dar cea mai mare parte a acestor produse nu sunt indicate pentru acest tip de afectiuni.




Un alt aspect important evidentiat prin studiul realizat de ARU este cel al existentei unei bariere comunicationale intre parteneri. Astfel, majoritatea barbatilor care au probleme ale tractului urinar inferior nu ii spun acest lucru partenerei decat dupa un interval situat intre cinci luni si un an de la aparitia simptomelor. Cei mai multi prefera sa se consulte cu un prieten apropiat, cu farmacistul, ori sa caute informatii in cadrul emisiunilor de specialitate prezentate la televiziune, reclame si Internet.

Dr. Nicolae Calomfirescu este de parere ca orice pacient ar trebui sa comunice cu partenera sa imediat ce apar primele simptome si, de asemenea, este recomandabil ca aceasta sa-l insoteasca la consult. "Este un aspect important pentru ca, in urma tratamentului specific, viata sexuala inregistreaza un regres, nu mai este ca inainte, iar femeile ar trebui sa fie informate pentru a sti la ce trebuie sa se astepte in aceasta directie", a precizat dr. Calomfirescu.

De asemenea, tinand cont de faptul ca partenerele au un rol important in decizia barbatilor de a cere sfatul medicului pentru problemele urinare, ele ar trebui sa fie considerate populatia tinta pentru informarea despre LUTS.

LUTS are un impact profund asupra calitatii vietii si stilului social.
Barbatii cu LUTS sufera limitari in activitatile zilnice normale si deseori isi adapteaza stilul de viata in functie de problemele lor urinare.



Daca pacientii cu LUTS primesc tratament medicamentos, impactul negativ al problemelor urinare asupra stilului de viata si asupra vietii de familie poate fi reversibil in majoritatea cazurilor. Conf.dr Valentin Ambert atrage insa atentia asupra faptului ca evaluarea pacientului de catre un medic specialist este foarte importanta, pentru a se face diferenta intre diverse afectiuni ale tractului urinar si cancer.

Cancerul de prostata este cea mai raspandita afectiune din clasa bolilor maligne ale barbatilor, dar, spre exemplu, numai specialistul poate face diferenta intre adenomul de prostata, respectiv cancer. Este ideal ca tratamentul, indiferent de tipul afectiunii, sa fie instituit precoce si sustinut pe termen lung.