Este cald, este vara, sunt lunile cele mai asteptate si mai dorite din intregul an... Sunt lunile de concediu, perioada in care speram si ne dorim sa ne rupem de serviciu, de probleme, de griji, sa ne relaxam la munte sau la mare, fericiti si bucurosi de razele soarelui. Stii deja de foarte mult timp ca soarele iti poate fi atat prieten, cat si dusman, daca nu stii sa te aperi de radiatiile sale nocive.
Astfel incat, in timpul lunilor de vara nu este de ajuns doar sa urmezi un regim alimentar echilibrat pentru a-ti mentine o stare de sanatate cat mai buna. Nu uita de hidratare, de lotiunea de protectie si de... Iata mai jos o lista cu cele mai frecvente probleme de care ne lovim in cel mai calduros anotimp al anului.
1. Bea cat mai multe lichide si, in special, apa! Apa este cel mai important lichid, deoarece impiedica deshidratarea organismului in timpul zilelor in care temperatura aerului depaseste 30-35 de grade Celsius... Si cat de bine stim acest lucru, pe care il experimentam chiar acum pe pielea noastra!... Asigura-te ca bebelusii si copiii de varste mici beau suficienta apa, deoarece organismul copiilor si cel al persoanelor in varsta este cel mai sensibil si expus deshidratarii.
2. Daca suferi de astm sau de alte probleme respiratorii, urmareste cu atentie relatarile meteorologice zilnice legate de calitatea aerului, de temperatura si umiditate. De asemenea, nu uita sa porti cu tine, peste tot pe unde mergi, inhalatorul si, in cazul in care urmezi un tratament medicamentos, ia-l. Nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de el si nu vrei sa fii luata pe nepregatite...
3. Odihneste-te cat mai mult, chiar si in timpul zilei, daca este posibil. Nimic nu se compara cu o ora de somn - iti va face bine si te ajuta sa iti aduni fortele. Caldura verii oboseste foarte mult organismul si este important sa nu te suprasoliciti, incercand sa iti depasesti limitele fizice.
4. Foloseste crema de protectie impotriva radiatiilor solare, factor de protectie cel putin 15. Este necesar sa folosesti crema chiar si atunci cand iesi din casa, la plimbare, cu atat mai mult cu cat acest lucru se intampla dupa orele 11-12. Crema de protectie nu este destinata exclusiv orelor de plaja!
Radiatiile solare actioneaza la fel de puternic si in oras, si la piata, si pe drumul spre serviciu!... Nu uita ca nici hainele nu te protejeaza foarte bine si ca un cer innorat nu inseamna ca razele soarelui nu te mai ajung - ba chiar dimpotriva; desi "nu le vezi", efectul este acelasi.
Arsurile solare nu inseamna "bronz", inseamna ca epiderma a fost arsa si deteriorata. In consecinta, aceasta afectiune este foarte dureroasa (piele care arde, mananca, se exfoliaza etc.) si nu este deloc sanatoasa, putand duce, in timp, la cancer de piele. Protejeaza-te cu ajutorul unei creme potrivite tipului tau de piele. In orice caz, cu cat folosesti un factor de protectie mai ridicat, cu atat este mai sanatos.
5. Incearca sa iti pastrezi o temperatura cat mai scazuta a corpului, imbracand haine lejere, din bumbac sau alte materiale care lasa pielea sa respire. Hainele mulate, din material sintetic, te vor face sa transpiri abundent, grabind procesul de deshidratare. De asemenea, o palarioara sau o sapca va fi binevenita pentru anotimpul calduros.
6. Ochelarii de soare in timpul verii nu reprezinta un moft, ci un detaliu important pentru sanatatea ta! Esential este sa aiba si ei protectie impotriva razelor ultraviolete - lentilele iti vor proteja astfel ochii de efectul nociv al razelor UV.
7. Mentine-ti nivelul energetic al organismului prin limitarea alimentelor dulci si grase pe care le consumi. Axeaza-te pe carbohidrati, fructe si legume - sunt mult mai sanatoase si vor creste si nivelul de hidratare al organismului.
8. Inainte de a pleca in vacanta, tine minte ca din bagajul tau nu trebuie sa lipseasca spray-ul sau solutia impotriva intepaturilor insectelor, precum si lotiuni de calmare a efectelor acestora. In special daca pleci in zone cu multa apa, tantarii reprezinta o prezenta permanenta si neplacuta, de care trebuie sa te feresti. Vei gasi pe piata o multime de produse destinate special acestui lucru.
9. Daca esti alergica si planuiesti sa calatoresti in aceasta vara sau sa pleci in concediu, intereseaza-te de plantele caracteristice zonei in care pleci. Pe langa praf, puf si alte particule din aer, polenul este un factor declansator al alergiilor, iar daca vei avea si ghinionul sa prinzi sezonul de polenizare... s-ar putea sa iti fi dorit sa schimbi locatia.
10. Invata sa cunosti semnele pe care ti le transmite organismul tau. Daca te simti rau, mergi la doctor. Exista unele afectiuni pe care le putem preveni sau ale caror efecte le putem atenua fara probleme, cum ar fi o durere de cap din cauza statului in soare - o perioada de timp petrecuta la umbra, cu un pahar de apa rece in mana, va avea efectele scontate si in scurt timp te vei simti mai bine. Daca reusesti sa si adormi dupa aceea, cu atat mai bine. Corpul va avea toate sansele din lume sa isi revina cat mai repede. Daca insa te simti cu adevarat rau si nimic din ceea ce faci nu te ajuta sa te simti mai bine, sfatul medicului este singurul care te poate ajuta. Nu uita: in medie, 400 de oameni mor anual in Statele Unite ale Americii din cauza caldurii excesive...
Posteaza comentariu