Nu lasa toxiinfectia alimentara sa-ti strice vacanta!

Cu toate ca ne putem confrunta cu aceasta problema si in restul anului, vara, mai ales, pericolul aparitiei toxiinfectiei alimentare creste. Din cauza temperaturilor ridicate...

Cu toate ca ne putem confrunta cu aceasta problema si in restul anului, vara, mai ales, pericolul aparitiei toxiinfectiei alimentare creste. Din cauza temperaturilor ridicate, alimentele pastrate in conditii necorespunzatoare se degradeaza mult mai repede, reprezentand un factor de risc pentru sanatatea noastra.

Cu atat mai mult cu cat suntem in concediu, toxiinfectia alimentara ne poate lua prin surprindere. In special daca am neglijat anumite reguli de igiena sau nu am pastrat alimentele in conditii optime, suprizele neplacute pot lua forma simptomelor unei toxiinfectii alimentare. Ai febra, crampe abdominale, dureri de cap sau stari de voma? Este foarte posibil, deci, sa te confrunti cu aceasta afectiune.

Ce este, pana la urma, toxiinfectia alimentara? Potrivit medicului specialist gastroenterolog Alina Popescu, "toxiinfectiile alimentare reprezinta infectii ale tractului digestiv, determinate de consumul unor alimente contaminate cu agenti patogeni (virusuri, bacterii) sau cu toxine bacteriene".

Referindu-se la modul in care se prezinta cel mai frecvent simptomele, medicul a adaugat ca "tabloul clinic este reprezentat de sindrom diareic acut, dureri abdominale, greata, varsaturi, uneori si stari febrile, simptome aparute imediat sau dupa un interval de latenta de la ingestia alimentului". Acestora li se adauga, mai apoi, deshidratarea - de aceea, este indicat sa bei foarte multe lichide, daca prezinti simptomele descrise - si consumul nervos, inevitabil intr-o astfel de situatie.

Cine sunt, insa, vinovatii pentru aceasta afectiune? Bacteriile din anumite mancaruri, care se degradeaza usor, mai ales la temperaturi mari, precum carnea de pui, fructele de mare, ouale sau laptele, sunt responsabile pentru aparitia toxiinfectiei alimentare. Mai exact, "alimentele insuficient decontaminate - de exemplu, fructe si legume, care nu au fost suficient spalate pentru indepartarea microorganismelor, alimente insuficient preparate termic sau care nu sunt pastrate in conditii corespunzatoare (la frigider), dar si alimentele greu de conservat, perisabile, pastrate neconservate" poarta vina pentru instalarea acestei afectiuni, dupa cum ne-a precizat specialistul gastroenterolog.

Pentru a nu-ti strica frumoasele zile de vacanta, trebuie sa tii cont de cateva reguli simple si, astfel, vei evita neplacutele simptome prezentate anterior:

  • Pastreaza o igiena alimentara stricta. Spala-te foarte bine pe maini inainte de a pregati sau manca ceva. De asemenea, ai grija ca ustensilele pentru gatit, paharele sau tacamurile sa fie, la randul lor, bine spalate.

  • Pastreaza alimentele in conditii adecvate (in frigider si congelator), insa nu pentru foarte mult timp. Daca observi ca si-au modificat culoarea, compozitia sau mirosul, chiar daca au fost pastrate la frigider, este cazul sa renunti la ele.

  • Consuma doar alimente preparate corespunzator din punct de vedere termic si in conditii optime de igiena.

  • Reincalzeste intotdeauna mancarea din ziua precedenta.

  • Ai grija sa acoperi si sa depozitezi alimentele la frigider, imediat dupa ce ai terminat de mancat.

  • Chiar daca te afli pe plaja, ai grija sa nu pastrezi prea mult alimentele cand temperaturile sunt ridicate, mai ales daca este vorba despre mezeluri sau branzeturi.

  • Nu este un moft daca iti alegi cu mare atentie restaurantul in care vei manca, atunci cand te afli in concediu. Desi este putin probabil sa poti arunca o privire in bucataria acestuia, fii foarte atenta la detalii (prezentare, servire si cat de frecventat este locul) - te poate scuti de multe neplaceri... alimentare!

  • Verifica foarte atent eticheta produsului pe care il cumperi si alege doar acele supermarket-uri care ofera conditii propice pastrarii diferitelor tipuri de alimente.

Daca te-ai "pricopsit" deja cu o toxiinfectie alimentara, este necesar sa stii ca, de regula, in cazul unui adult sanatos, evolutia acesteia este scurta si autolimitata. Medicul specialist Alina Popescu a explicat ca, "pentru o persoana in stare de sanatate, la care survine o toxiinfectie alimentara, medicamentele simptomatice pot fi suficiente: antidiareice, antiperistaltice, antiemetice sau antipiretice. Ca regula generala, aceste medicamente vor fi intrerupte odata cu remisia simptomelor".

In anumite situatii, insa, se impun eforturi suplimentare pentru a indeparta toxiinfectia alimentara: "Doar in cazurile rezistente la medicatia de mai sus sau in cazurile cu complicatii (deshidratare, dezechilibru hidroeletrolitic) sau la pacientii cu alte boli asociate (insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, diabet zaharat decompensat) se recomanda administrarea de antibiotic cu actiune asupra germenilor patogeni specifici, de preferat in urma coproculturilor si antibiogramei", adauga dr. Alina Popescu.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 28 Ian 2009, 15:39
    secolul vitezei

    erau masini puternice pe atunci

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod