Pierderea involuntara de urina, cunoscuta sub denumirea de incontinenta urinara, este o problema care afecteaza numeroase persoane in intreaga lume. In tara noastra, potrivit studiului Omnibus realizat in august 2008, 18% din populatia de peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara intr-un grad variabil.
Cea mai frecvent intalnita este incontinenta urinara de efort, fiind reprezentata de pierderea de urina la efort fizic, inclusiv tuse, stranut, ras sau ridicarea de greutati. Incontinenta urinara prin imperiozitate (necesitatea de a urina) ocupa locul al doilea in incidenta acestei boli.
Principalul pericol este autoizolarea bolnavilor si scaderea increderii in sine. Bolnavul evita activitatile fizice, locurile aglomerate si poate fi atat de stanjenit de aceasta problema incat renunta la activitatile care ii fac placere (sport, dans, plimbari in aer liber).
"Pacientii care sufera de incontinenta urinara evita sa se adreseze medicului. Este considerat un subiect tabu", a declarat medicul Calin Chibelean, de la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, in cadrul conferintei dedicate Saptamanii Urologice Europene.
Desi poate afecta orice grupa de varsta, incontinenta urinara este des intalnita in cazul persoanelor in varsta. Femeile sunt predispuse datorita unor factori de risc precum:
- sarcina;
- lezarea musculaturii pelviene in cursul nasterii;
- slabirea musculaturii pelviene odata cu inaintarea in varsta;
- menopauza;
- insuficienta musculara care cauzeaza atrofia mucoaselor.
Incontinenta urinara afecteaza orice grupa de varsta, chiar si copiii. In cazul acestora, pierderea de urina are loc adesea in timpul noptii, cunoscuta sub denumirea de eurezis nocturn.
Din fericire, tratarea incontinentei urinare nu pune foarte mari probleme, existand o gama foarte larga de tratamente, printre care:
- reeducarea perineala prin intermediul exercitiilor, in cazul femeilor;
- tratamentul medicamentos;
- tratamentul chirurgical, clasic, dar si modern, minim invaziv, cu bandelete suburetrale (suportate de sistemul de asigurari).
Exercitiile special concepute pentru intarirea musculaturii pelvine, cunoscute sub denumirea de exercitii Kegel, sunt deosebit de eficiente in refacerea muschilor dupa nastere, ameliorand sau chiar vindecand pierderea involuntara de urina.