Asociatia Culturala Artmix anunta lansarea celei de-a doua editii a Festivalului de proiectii arhitecturale Urban Art, care se va desfasura in noaptea 20-21 septembrie 2008, incepand cu ora 22.00, in Piata Constitutiei si Piata Universitatii. Urban Art are loc in cadrul evenimentului Zilele Bucurestiului organizat de Primaria Municipiului Bucuresti si ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti.
In noaptea de 20-21 septembrie 2008, de la ora 22.00 pana in zori, 52 de artisti romani si straini reinventeaza orasul rutinat de tot ceea ce inunda stirile cotidiene: de aglomeratie, santiere, pene de curent si de apa, canalizari cu capace lipsa, adica de tot felul de monstri care vor fi exorcizati intr-o noapte plina de culoare. Cladirile incluse in circuit devin pretexte si interfete pentru mai multe medii artistice: pictura, grafica, fotografie, instalatie, graffiti, arta digitala, video, computer art, real time audio-video performance si proiecte multimedia interactive.
Urban Art isi propune sa continue excursia anuala pe cladiri emblematice din Bucuresti si sa proiecteze lucrari de arta care intrepreteaza spatiul respectiv, il elibereaza de uzura, ii apropie noi semnificatii, legate atat de contextul social cat si de istoria personala a artistului care intervine asupra lui. Pornind de la premiza ca spatiul public nu este suficient exploatat de locuitorii orasului, in circuit au fost incluse 6 cladiri foarte cunoscute din Bucuresti. Fiecare artist a ales-o pe cea care ii comunica mai bine estetic sau conceptual. De aici provine si dinamica imaginilor atat de diferite ca stil si perspectiva, dar care au ca numitori comuni "suportul" - dimensiunile concrete ale cladirii, detaliile ei arhitecturale impun o anumita disciplina, la fel si tehnica de proiectare - si dorinta de a face din spatiul public unul mai putin rece si depersonalizat.
Anul acesta, privitorul-vizitator devine, printr-o serie de lucrari interactive, jucator, utilizator, spion si personaj urmarit. El ajunge sa deseneze cu "lanterne magice" pe Facultatea de Arhitectura sau sa recompuna imagini pe Palatul Parlamentului.
La ora 23.00, spectatorul se transforma intr-un pixel cu simt democratic si se face vazut chiar pe Palatul Parlamentului. Asta daca intra in jocul pe care il propune Mircea Florian. Utilizatorul trebuie sa aleaga intre LOVE sau LOVELE, sa trimita mesaj text cu unul dintre aceste cuvinte si sa astepte. Proiectul "Game 21: Love sau Lovele" este un urias puzzle multidimensional ce permite utilizatorilor sa combine simboluri sau imagini fragmentare intr-un intreg ce face sens (estetic sau logic). Accesul utilizatorilor la mecanismele de control ale lucrarii se face prin intermediul telefoanelor mobile - care vor functiona ca telecomenzi." (Mircea Florian)
Pentru ora 00.00, la Facultatea de Arhitectura, Play The Magic a schitat, cu ustensile digitale, un plan divin: 10 lanterne magice ajung in mainile publicului. Transformat intr-un homocyborg, "anonimul" spectator devine "artistul" si isi foloseste membrele electronice recent dobandite pentru a inventa, din sunete si fascicule luminoase, o lucrare efemera.
Tot pe Facultatea de Arhitectura, 2META amplaseaza sute de ochi mobili care fac schimb de priviri cu publicul. Activati prin senzori de miscare, perechile de ochi se deplaseaza pe urmele spectatorului si il indica drept subiectul unui experiment artistic. "Am vazut pe cineva care nu era acolo" este un proiect care, ca si celelalte din seria lucrarilor interactive, cedeaza vizitatorului locul central.
"Urban Art ofera bucurestenilor ocazia de a-si redescoperi orasul, de a-l privi cu alti ochi, mai precis de a-l privi prin ochii celor 52 de artisti din Romania si strainatate care vor transforma strazile intr-un teren de joaca si ne vor scoate putin din amorteala cotidiana. Majoritatea artistilor ne-au trimis lucrari concepute special pentru cladirile din Bucuresti, care intervin pe arhitectura cladirilor pe care sunt proiectate si care incearca sa defamiliarizeze spatii pe langa care trecem atat de des incat ne-au devenit indiferente. Imaginile pe care le-am ales sunt foarte variate, mai mult decat un proiect artistic, Urban Art este un spectacol al strazii, o explozie de imaginatie, culoare si lumina, care imbina arta, arhitectura si muzica. " Marilena Oprescu, curator Urban Art.
© Copyright:
Urban Art de Zilele Bucurestiului
Asociatia Culturala Artmix anunta lansarea celei de-a doua editii a Festivalului de proiectii arhitecturale Urban Art, care se va desfasura in noaptea 20-21 septembrie 2008, incepand cu ora 22.00...
Posteaza comentariu