Migrena, factor de risc pentru accidentul vascular cerebral

Migrena este un semnal de alarma care nu trebuie lasat netratat, avertizeaza dr. Armand Frasineanu, specialist in neurologie la Spitalul Colentina din Capitala. De ce nu trebuie sa ignori migrenele frecvente?

Migrena este un semnal de alarma care nu trebuie lasat netratat, avertizeaza dr. Armand Frasineanu, specialist in neurologie la Spitalul Colentina din Capitala. De ce nu trebuie sa ignori migrenele frecvente?

 

"Pentru ca ele pot produce niste alterari anatomice si reprezinta un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Crizele de migrena netratate iti face mai mult rau, deoarece cresc in intensitate si frecventa", precizeaza dr. Armand Frasineanu.

 

 

Durerea de cap: de la neplacuta la insuportabila


Potrivit specialistului in neurologie, durerile de cap se impart in doua mari grupuri:

  • dureri de cap primare sunt toate acele dureri care nu au ca si cauza alta problema medicala. Durerea de cap este de fapt afectiunea in sine;
  • dureri de cap secundare sunt acele dureri care sunt cauzate de o alta afectiune, dar pot fi si efectul consumarii anumitor substante (alcool, cofeina, nicotina, nitrati, glutamat de monosodiu).

 

 

Care sunt cele mai frecvente dureri de cap?


1. Durerea de cap de tip tensional care este adesea confundata cu cea data de hipertensiunea arteriala, se manifesta printr-o senzatie de apasare, constrictie si apare de mai multe ori in aceeasi zi.



Cauze: incordarea imperceptibila a muschilor umerilor, gatului si fetei, stres, depresie, anxietate, lipsa somnului, dieta inadecvata, consumarea bauturilor alcoolice. De regula cuprinde ambele parti ale capului, are intensitate scazuta sau moderata care nu creste odata cu activitatea fizica. Dr. Armand Frasineanu avertizeaza ca durerile de cap tensional pot dura de la 30 de minute la 7 zile. "Durerea cedeaza foarte rapid la 500 - 1000 mg de aspirina, insa remediul cel mai bun este odihna", ne sfatuieste specialistul.

2. Migrena este mult mai frecventa la femei decat la barbati, in special in perioada fertilitatii, fiind asociata cu schimbarile hormonale care se produc in organismul femeii, dupa cum precizeaza specialistul in neurologie. "Este o durere foarte puternica localizata aproape intotdeauna pe jumatate de craniu si este asociata cu senzatia de voma sau sensibilitate la zgomot si lumina", explica dr. Frasineanu.


Cauze: genetice (cel mai frecvent), factori neurovasculari.
Durata atacului de migrena este variabil: fara tratament, poate dura de la 4 la 72 de ore, iar incidenta ei medie este de pana la de 6 ori pe luna.

Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda aspirina pentru tratamentul simptomatic al durerilor de cap.

 

 

Durerea si analgezicele


Potrivit Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii (IASP), durerea este "experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu o leziune tisulara actuala sau potentiala". Este sistemul de alarma pe care corpul il transmite la creier. "Maduva spinarii si nervii reprezinta calea prin care mesajul calatoreste de la si spre creier catre alte parti ale corpului. In momentul aparitiei unei leziuni, mii de receptori de la nivelul pielii trimit mesaje de-a lungul nervilor si maduvei spinarii spre creier. Medicatia contra durerii actioneaza prin blocarea acestor mesaje sau reducerea efectului acestora catre creier.

Alaturi de miliardele de receptori ai durerii, mai avem instrumente suplimentare ce produc inflamatia: prostaglandinele, care sunt descrise si ca amplificatori sau activatori ai durerii. Cand au loc traume, tesuturile afectate produc prostaglandine. Acestea sensibilizeaza terminatiile nervoase permitand impulsului nervos sa fie transmis catre creier, astfel incat corpul sa poata raspunde corect", explica dr. Frasineanu.

Analgezicele (din grecescul an - "fara" si algesis - "durere") este o grupa de medicamente care calmeaza temporar durerea. Potrivit specialistului neurolog, acestea sunt de doua tipuri:

  • opioide: puternice (morfina, petidina, metadona - actioneaza asupra sistemului nervos central si favorizeaza procesele care controleaza inhibitor durerea) si slabe (codeina, tramadol);
  • non-steroidiene si paracetamolul: acide (aspirina, ibuprofen, naproxen, ketoprofen) si non-acide (paracetamol, propifenazona, inhibitori COX).

        

 

Sfatul specialistului

Dr. Armand Frasineanu, specialist in neurologie la Spitalul Colentina din Capitala
"Exista cel putin 30 de afectiuni care pot cauza durere de cap/migrene si alte 60 de boli mai rare.

Tratamentul de preventie consta in propanolol. Si medicamentele antiepileptice sunt de preventie pentru migrena (topiramat), iar pentru tratamentul accesului se administreaza aspirina si metoclopramid. Uneori tratamentul trebuie urmat toata viata, alteori migrenele pot sa dispara dupa prima sarcina".