Atunci când iei un tratament pentru hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau medicamente antidepresive trebuie să acorzi atenţie alimentelor pe care le consumi. Pot exista combinaţii periculoase între diferite categorii de medicamente, dar şi între medicamente şi alimente. Ca să ştii ce combinaţii medicamente-alimente să nu faci niciodată, iată câteva sfaturi utile care te pot feri de probleme:
1. Dacă iei medicamente care scad colesterolul "rău"
Este foarte important să nu consumi grepfrut împreună cu aceste medicamente prescrise pentru a scădea colesterolul (atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin, pravastatin), după cum avertizează un studiu apărut în US National Library of Medicine National Institutes of Health. Spre deosebire de alte fructe, grepfrutul are în compoziţie furanocumarine, nişte substanţe care pot influenţa negativ modul în care organismul absoarbe anumite principii active din unele medicamente. Un pahar cu suc de grepfrut băut în acelaşi timp cu aceste medicamente pentru reducerea nivelului colesterolului în sânge le poate creşte de până la 15 ori efectul. Chiar dacă nu trebuie să excluzi total grepfrutul din alimentaţia ta, trebuie să fii atentă la cantitatea consumată şi la momentul în care alegi să-l mănânci. Persoanele care iau aceste medicamente trebuie să evite sucul de grepfrut cu cel puţin două ore înainte de a-şi lua tratamentul prescris de medic.2. Dacă iei medicamente anticoagulante care reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge
Anumite alimente recunoscute pentru efectul de a subţia sângele, precum şi cele bogate în vitamina K nu trebuie consumate în timpul tratamentului cu warfarină, avertizează într-o broşură Administraţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA).În timpul acestui tratament trebuie să limitezi consumul următoarelor alimente: merişoare, usturoi, ghimbir, scorţişoară, turmeric şi piper cayenne. Potrivit specialiştilor, aceste alimente în combinaţie cu warfarina pot subţia mult sângele, cauzând sângerări.
De asemenea, alimentele bogate în vitamina K (spanacul, varza, broccoli) dacă sunt consumate în cantităţi mari reduc eficienţa tratamentului.