Insomnia ar putea fi ereditară

Nu poți dormi? Ei bine, genele tale s-ar putea să fie de vină. Oamenii de știință tocmai au confirmat că insomnia este ereditară, identificând anumite mutații genetice care ar putea duce la dezvoltarea afecțiunii. Studiul este unul dintre cele mai mari de acest gen și ar putea ajuta în ceea ce privește tratamentele pentru insomnie.

Se transmite sau nu insomnia?


Insomnia afectează aproximativ 10-20% dintre adulții din întreaga lume și poate avea un impact grav asupra sănătății și bunăstării unei persoane. De fapt, insomnia cronică este corelată cu boli de inimă și diabetul de tip 2, precum și cu bolile mintale de genul tulburării posttraumatice de stres. Mulți oameni presupun că insomnia înseamnă doar că nu poți adormi noaptea. Cu toate acestea, există simptome diferite, cum ar fi trezirile pe tot parcursul nopții, neputința de a adormi după trezirea matinală și oboseala resimțită după somnul din timpul nopții.

A fost realizat un studiu cu ajutorul unui eșantion format din veterani militari care au de-a face cu probleme cu somnul.
Eșantionul a fost format din peste 33.000 de soldați, pentru a se observa modul în care genele sunt corelate cu problemele de somn.

Specialiștii au constatat că insomnia prezintă un element ereditar, confirmând rezultatele studiilor anterioare care au analizat perechi de gemeni. În plus, au descoperit că insomnia este corelată cu anumite variații genetice ale cromozomului 7 și cromozomului 9. Cromozomul 7 se găsește aproape de o genă implicată în consumul de alcool, precum și de unele legate de dezvoltarea creierului și semnalizarea electrică specifică somnului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că există o puternică legătură genetică între insomnie și diabetul de tip 2, iar în cazul europenilor există o corelație între insomnie și depresie.
Corelația genetică dintre insomnie și alte tulburări psihiatrice, cum ar fi depresia cronică, și tulburări fizice, cum ar fi diabetul de tip 2, sugerează o diateză genetică partajată pentru aceste fenotipuri. Cu toate acestea, este important să reții că genetica nu este singura cauză a insomniei și că această afecțiune poate fi cauzată de factori ai stilului de viață, precum consumul excesiv de cafeină și programul neregulat de muncă, precum și de anumite medicamente, dureri cronice, diverse afecțiuni, inclusiv astmul.

Tratamentele actuale pentru insomnie includ medicamentele pentru somn, terapia comportamental-cognitivă și tehnicile de relaxare.
Oamenii de știință speră că ar putea afla mai multe despre genetica insomniei și că ar putea îmbunătăți tratamentele actuale sau chiar că ar putea găsi noi soluții.
iulia-mirica