"Raul de inaltime" (fie survenit in timpul unei calatorii cu avionul, fie escaladand un munte) este o problema serioasa care afecteaza foarte multe persoane si poate avea repercursiuni grave si chiar fatale, uneori, asupra persoanelor respective. Raul de inaltime survine din cauza lipsei de oxigen la altitudine ridicata.
Cea mai blanda forma a "raului de inaltime" poate aparea la altitudini de 2000 de metri si se manifesta prin dureri de cap, greata, senzatia de insuficienta a aerului, palpitatii si capacitatea redusa de miscare.
Formele cele mai grave ale senzatiei de "rau de inaltime" apar la altitudini foarte ridicate (de obicei, peste 3000 de metri inaltime. Pe langa simptomele deja mentionate, pot aparea si altele precum: scaderea poftei de mancare, probleme cu somnul si trezirea frecventa in timpul noptii din cauza respiratiei periodice (respiratie normala, urmata de 10-15 secunde de intrerupere a ei). Dificultatile serioase de respiratie, senzatia de voma, febra, pierderea temporara a memoriei, dificultatea de concentrare sunt printre cele mai grave simptome care necesita o coborare imediata de la acea altitudine.
Care sunt persoanele afectate de senzatia de "rau de inaltime"?
Nu exista posibilitatea de a prezice cine va suferi sau nu de rau de inaltime. In mod surprinzator varsta inaintata, lipsa activitatii fizice si starea de sanatate precara (astmul) se pare ca nu favorizeaza aparitia simptomelor de "rau de inaltime". Faptul ca te-ai confruntat o data cu "raul de inaltime", nu inseamna neaparat ca vei avea din nou aceasta senzatie. In mod similar, daca pana acum nu ai intampinat aceasta problema, nu este totusi exclus sa te confrunti cu ea data viitoare cand zbori cu avionul sau escaladezi un munte.
Cum poti evita senzatia de "rau de inaltime"?
Cea mai buna solutie de a evita aceasta senzatie pe munte, este sa-l urci incet pana la destinatia stabilita si pe parcursul a catorva zile. In cazul zborului cu avionul, cere sfatul medicului in privinta medicamentatiei care iti poate fi de folos pentru a combate "raul de inaltime".
Atentie! Este foarte important sa consumi multa apa pentru a evita deshidratarea - un factor care iti poate inrautati senzatia de "rau de inaltime". O mare cantitate de apa se pierde prin respiratie in cazul temperaturilor coborate, dar si prin traspiratie (mai ales in cazul sporturilor de iarna).