Tipuri de histerectomie
Exista o varietate de proceduri prin care se poate efectua histerectomia. Procedura potrivita depinde de afectiunea fiecarei femei. Tipul de procedura trebuie stabilit impreuna cu medicul.
Inainte de efectuarea histerectomiei, trebuie efectuate urmatoarele teste:
1. Examen pelvian complet, inclusiv examinarea manuala a ovarelor si uterului;
2. Testul Papanicolau;
3. Ecografie pelvina, daca este recomandata de medic.
Histerectomia abdominala
In timpul unei histerectomii abdominala, se indeparteaza uterul si cervixul. Cicatricea ramasa poate fi orizantala sau verticala, depinde de motivul pentru care este efectuata procedura si de marimea zonei care necesita tratament.
Cancerul ovarian si uterin, endometrioza si fibroamele uterine de dimensiuni mari sunt tratate prin histerectomie abdominala totala. Dupa o astfel de procedura, femeia nu va mai putea duce o sarcina si, din acest motiv, nu este efectuata la femei tinere, ci doar in cazuri grave, precum cancer. Histerectomia abdominala totala permite medicului sa examineze intreg abdomenul si pelvisul.
Histerectomia vaginala
In timpul acestei proceduri, uterul este scos prin vagin. Histerectomia vaginala este indicata in afectiuni precum prolapsul uterin, hiperplazia endometriala sau displazia cervicala. La aceste afectiuni uterul nu este de dimensiuni foarte mari. Femeile care nu au nascut, pot avea un canal vaginal prea ingust pentru acest tip de procedura.
Histerectomia vaginala asistata laparoscopic
Aceasta procedura este similara cu histerectomia vaginala dar cu folosirea laparoscopului. Laparoscopul este un tub foarte subtire cu un sistem optic si un sistem de iluminare. La cele mai multe femei, laparoscopul se foloseste in timpul histerectomiei vaginale, pentru ca ajuta la inspectarea amanuntita a partii superioare a abdomenului. Comparativ cu histerectomia vaginala simpla sau cu histerectomia abdominala, aceasta procedura este mai scumpa, predispusa la complicatii, necesita o perioada mai mare de timp pentru a fi efectuata si mai multe zile de spitalizare.
Histerectomia supracervicala
In timpul acestei proceduri este eliminat doar uterul, cervixul (colul uterin) fiind "crutat". Procedura nu elimina total posibilitatea de a dezvolta cancer (acesta poate cuprinde cervixul). Femeilor carora testul Papanicolau nu a iesit normal sau au cancer cervical nu le este recomandata aceasta procedura.
Interventia este indicata cand nu exista motive medicale pentru indepartarea cervixului. In unele cazuri (endometrioza severa), este mai bine ca cervixul sa fie lasat la locul lui.
Histerectomia radicala
Aceasta procedura include si indepartarea tesuturilor care inconjoara uterul si partea superioara a vaginului. In mod frecvent, aceasta interventie se face pentru cancerul cervical depistat din timp.
Ovarectomia si salpingo-ovarectomia
Ovarectomia este indepartarea pe cale chirurgicala a ovarelor, iar salpingo-ovarectomia este indepartarea ovarelor si a tubului falopian. Aceste proceduri sunt efectuate in caz de cancer ovarian, pentru inlaturarea unor posibile tumori ovariene sau in caz de cancer de tub falopian (foarte rar).
Histerectomia
De TopSanatate
Comentarii (5)
Eu va pot spune ca am avut noroc. La spitalul coltea un medic extraordinar pe nume dan cristian nu a vrut sa recurga la histeroctomie si a facut tot posibilul sa salveze ce mai era de salvat. este un medic extraordinar. conteaza pe mina cui incapi . sunt si medici foarte buni care tin cont de corpul si sufletul pacientei.
Foarte, foarte interesant acest articol si sunt perfect de acord cu ce se spune. Nu este adevarat ca medicii iau f. usor decizia sa faca histerectomie. Am trecut prin asta si stiu ca un medic nu face histerectomie decat daca este absolut necesar pt. ca el vede la ecograf si chiar si prin palpare daca uterul este marit, ca pacienta are hemoragii etc. Si atunci daca pacienta a urmat si cu tratament hormonal inainte si tot nu a rezolvat nimic (adica are hemoragii in continuare, dureri, nu mai tine urina, uterul este marit, etc. obligatoriu trebuie facuta histerectomie sau in unele cazuri se face doar extirparea uterului de la caz la caz. Eu am facut histerectomie si ovarectomie laparoscopic si va spun cu mina pe inima ca este mult mai bine decat operatia abdominala, pt. ca dupa operatie te refaci mult mai repede si nu ai asa dureri nici nu zici ca ai fost operata. Multumesc lui Dumnezeu ca m-am dus la medic din timp caci altfel o incurcam rau. Si nu sunt de acord cu ce se spune ca suntem tratate ca niste animale, medicul face ce trebuie. Care medic e nebun sa te mutileze daca nu este nevoie, dar poate mai sunt si cazuri rarisime cand poate se mai fac greseli, poate nu stiu. Eu va sfatuiesc ca atunci cand vedeti ca ceva este in neregula cu corpul vostru nu mai stati pe ganduri mergeti de urgenta la medic, puteti consulta chiar si doi medici ca sa va faceti o idee deoarece daca ajungeti prea tirziu se pot ivi complicatii f.f. mari care de multe ori sunt fatale.
Cred ca decizia de a efectua o histerectomie se ia mult prea usor de catre medici, chiar daca femeia are peste 40 ani. E ca o mutilare, ca si cum ti s-ar taia o mana sau un picior. Nu se tine seama de trauma psihica, suntem tratate ca niste animale! Cred ca ar trebui luate masuri urgente in sensul acesta.
AM SUFERIT O ASEMENEA OPERATIE IN OCTOMBRIE 2007 A FOST CUMPLIT
La Maternitatea Cuza Voda din Iasi se recurge frecvent la aceasta operatie la femeile de peste 40 de ani chiar daca boala lor nu se afla in stadiu avansat. Medicii de aici considera ca orice afectiune benigna poate deveni in timp maligna sau ca hormonii secretati de ovare ar putea produce cancerul mamar.
Posteaza comentariu