- Sangerarile uterine anormale (sangerarea vaginala);
- Displazia cervicala;
- Endometrioza si prolapsul uterin.
Doar 10% dintre aceste interventii sunt efectuate din cauza cancerului. Fibromul uterin (crestere benigna a uterului, cauzele aparitiei fiind necunoscute) este cea mai intalnita cauza pentru care se efectueaza histerectomia. Desi majoritatea acestor cresteri sunt benigne, deci necanceroase, fibroamele uterine pot duce la alte probleme medicale. Este indicata efectuarea histerectomiei cand fibromul uterin are o marime foarte mare, cauzeaza durere si sangerari puternice. Histerectomia mai poate fi necesara si in cazul relaxarii pelvice. Femeile care sufera de aceasta afectiune pot experimenta o slabire a muschilor si tesuturilor din zona pelviana. Aceasta afectiune poate duce la incontinenta urinara sau poate cauza probleme in timpul actului sexual.
Histerectomia mai este efectuata si pentru tratarea cancerului uterin sau precancerelor severe.
Comentarii (5)
Eu va pot spune ca am avut noroc. La spitalul coltea un medic extraordinar pe nume dan cristian nu a vrut sa recurga la histeroctomie si a facut tot posibilul sa salveze ce mai era de salvat. este un medic extraordinar. conteaza pe mina cui incapi . sunt si medici foarte buni care tin cont de corpul si sufletul pacientei.
Foarte, foarte interesant acest articol si sunt perfect de acord cu ce se spune. Nu este adevarat ca medicii iau f. usor decizia sa faca histerectomie. Am trecut prin asta si stiu ca un medic nu face histerectomie decat daca este absolut necesar pt. ca el vede la ecograf si chiar si prin palpare daca uterul este marit, ca pacienta are hemoragii etc. Si atunci daca pacienta a urmat si cu tratament hormonal inainte si tot nu a rezolvat nimic (adica are hemoragii in continuare, dureri, nu mai tine urina, uterul este marit, etc. obligatoriu trebuie facuta histerectomie sau in unele cazuri se face doar extirparea uterului de la caz la caz. Eu am facut histerectomie si ovarectomie laparoscopic si va spun cu mina pe inima ca este mult mai bine decat operatia abdominala, pt. ca dupa operatie te refaci mult mai repede si nu ai asa dureri nici nu zici ca ai fost operata. Multumesc lui Dumnezeu ca m-am dus la medic din timp caci altfel o incurcam rau. Si nu sunt de acord cu ce se spune ca suntem tratate ca niste animale, medicul face ce trebuie. Care medic e nebun sa te mutileze daca nu este nevoie, dar poate mai sunt si cazuri rarisime cand poate se mai fac greseli, poate nu stiu. Eu va sfatuiesc ca atunci cand vedeti ca ceva este in neregula cu corpul vostru nu mai stati pe ganduri mergeti de urgenta la medic, puteti consulta chiar si doi medici ca sa va faceti o idee deoarece daca ajungeti prea tirziu se pot ivi complicatii f.f. mari care de multe ori sunt fatale.
Cred ca decizia de a efectua o histerectomie se ia mult prea usor de catre medici, chiar daca femeia are peste 40 ani. E ca o mutilare, ca si cum ti s-ar taia o mana sau un picior. Nu se tine seama de trauma psihica, suntem tratate ca niste animale! Cred ca ar trebui luate masuri urgente in sensul acesta.
AM SUFERIT O ASEMENEA OPERATIE IN OCTOMBRIE 2007 A FOST CUMPLIT
La Maternitatea Cuza Voda din Iasi se recurge frecvent la aceasta operatie la femeile de peste 40 de ani chiar daca boala lor nu se afla in stadiu avansat. Medicii de aici considera ca orice afectiune benigna poate deveni in timp maligna sau ca hormonii secretati de ovare ar putea produce cancerul mamar.
Posteaza comentariu