Hainele anti-radiatii, mai eficiente decat cremele

Daca nu suporti sa folosesti crema cu factor de protectie pe canicula cand transpiri si iese toata prin piele, acum ai o optiune: hainele anti-radiatii care ofera o protectie de pana la 97%, sustin specialistii.

Daca nu suporti sa folosesti crema cu factor de protectie pe canicula cand transpiri si iese toata prin piele, acum ai o optiune: hainele anti-radiatii care ofera o protectie de pana la 97%, sustin specialistii.

 

In timp ce hainele obisnuite ne ofera o protectie infima, de doar 7%, trebuie sa stim cum sa le alegem pentru a ne proteja de radiatiile ultraviolete. Si aici intervine factorul de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete (ultaviolet protection factor - UPF) care ne spune cat de multe radiatii reusesc sa patrunda prin materialul din care sunt fabricate hainele. Un factor de protectie 50 (UPF 50) te apara eficient, specialistii sustinand ca doar 2% din radiatiile ultraviolete reusesc sa patrunda prin haina.

Pentru ca o haina sa te apere de radiatii, trebuie sa aiba inscriptionat pe eticheta un factor de protectie de cel putin 15. Insa, Fundatia Americana pentru Cercetarea Cancerului de Piele recomanda hainele cu un factor de protectie 30, subliniind insa ca cele cu factor de protectie 50+ sunt cele mai eficiente.



Tesatura, materialul, culoarea si acoperirea au cea mai mare importanta.

 

 

Culorile deschise nu te apara de radiatii


Hainele in culori deschise, lejere sunt recomandate de institutiile de sanatate ca fiind potrivite pentru perioada caniculara, deoarece sunt mai racoroase. Insa, s-a omis un lucru si mai important: ele nu te apara de radiatiile ultraviolete, avertizeaza specialistii din cadrul Fundatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului de Piele.

Ca regula de baza trebuie sa retii ca hainele in culori deschise, usoare si din materiale care le dau un aspect "lalai" nu te apara de radiatii.
De exemplu, un tricou alb sau verde are un factor de protectie UV de doar 7, respectiv 10, in timp ce culorile mai inchise (precum negru si albastru) absorb mai multe raze ultraviolete, insa intr-adevar retin mai multa caldura.

Un truc: poti sa testezi gradul de protectie pe care ti-l ofera un anumit tricou, tinandu-l la lumina. Daca poti sa vezi razele prin el, inseamna ca radiatiile patrund prin material si, implicit, afecteaza si pielea.

 

 

Care sunt cele mai bune materiale?


Potrivit Fundatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului de Piele, hainele cu tesatura indesata sunt cele mai eficiente.

  • De exemplu, catifeaua neagra, albastra sau verde inchis are un factor de protectie UV 50;
  • Bumbacul nealbit contine lignine (substanta care se gaseste in tesuturile plantelor lemnoase, dandu-le impermeabilitate si rigiditate) care are proprietatea de a absorbi radiatiile ultraviolete;
  • Poliesterul lucios (chiar daca este subtire) si matasea satinata ofera o protectie optima pentru ca reflecta radiatiile solare.

 

Atentie!

  • Indiferent de cata protectie ofera materialul, trebuie sa stii ca hainele stramte nu sunt o solutie pentru ca se intind, tesatura e mai rara, devine transparent si efectul protector este mult redus;
  • Orice material odata udat te face cu 50% mai vulnerabil in fara radiatiilor pentru ca isi pierde din eficienta, avand un factor de protectie foarte mic;
  • Spalarile si purtarile repetate ii pot largi tesatura, afectand astfel rolul protector;
  • Producatorii au inceput sa trateze hainele cu anumite substante care blocheaza absorbtia radiatiilor, folosind doar materialele si tesatura care ofera protectia cea mai ridicata. Atentie insa la alergiile care pot sa apara in cazul in care ai pielea mai sensibila.

 

 

Haine din hartie, poliester si bumbac


O noua inventie in materie de haine anti-canicula combina hartia, poliesterul si bumbacul, informeaza ProTV.ro Specialistii sustin ca desi sunt confectionare din materiale sintetice, aceste articole de imbracaminte sunt cele mai potrivite pentru aceasta perioada, deoarece porozitatea este foarte mica, iar radiatiile solare nu pot atinge pielea.

 

 

Protejeaza-te de radiatii ca sa nu faci cancer de piele!


Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in jur de 65.000 de persoane mor anual din cauza unei expuneri prelungite la soare care determina dezvoltarea cancerului de piele. Melanomul este forma cea mai agresiva a cancerului de piele.
Melanomul apare atunci cand melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat si invadeaza alte tesuturi.

Acest tip de cancer poate fi vindecat cand este depistat precoce, dar este fatal cand este lasat sa progreseze. Poate sa apara oriunde pe suprafata corpului, pe piele aparent sanatoasa, dar si pe alunite (nevi nevocelulari).

La barbati, apare frecvent pe spate, trunchi, cap sau gat. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, nu este exclus sa apara si in zonele care sunt mai putin sau deloc expuse la soare: pe talpile picioarelor sau pe palme.

De aceea trebuie sa iei masurile de precautie in special pe perioada verii si sa fii atent/a la eventualele leziuni care pot sa apara pe piele sau la modificarile pe care le pot suferi alunitele. Iar daca ai in familie cazuri de melanom malign este recomandat sa consulti medicul dermatolog macar o data pe an.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dorina pe 17 Aug 2010, 08:49
    Hainele anti-radiatii

    Cine credeti ca va purta catifea neagra si poliester lucios,cand afara sunt 40 de grade?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod