Tipuri de ecografii
Va prezentam caracteristicile catorva tipuri de ecografii.
Ecografie fetala/ pelviana
Ecografie fetala reprezinta un test efectuat in timpul sarcinii pentru a realiza imagini cu fatul, cu structura din jurul acestuia (placenta) si a lichidului amiotic. Exista posibilitatea ca rezultatele investigatiei sa nu fie prezentat imediat si numai dupa 2-3 zile.
In timpul sarcinii ecografia ar trebui sa fie obligatorie pentru orice viitoare mamica care doreste sa se asigure de evolutia normala a sarcinii, de dezvoltarea normala a fatului si un in ultimul rand de depistarea precoce a malformatiilor sau altor complicatii care pot pune in pericol viata mamei sau a copilului sau pot reprezenta indicatii pentru intreruperea medicala a evolutiei sarcinii.
Ecografia mamara
Metoda de examinare a sanului, care este recomandata si inainte de varsta de 35 de ani. Ecografia da rezultate mai bune decat mamografia, in cazul in care tesuturile sanului sunt dense, sanul a fost operat sau iradiat.
Ecografie intravaginala
Investigatia este realizata cu ajutorul a unei sonde ecografice care se introduce in vagin si care permite vizualizarea organelor genitale interne, si a unei sarcini incipiente. In cazul acestui tip de ecografie nu este necesara o vezica plina, ci doar ca pacienta sa stea pe masa cu soldurile usor ridicate.
Astfe, peste transductorul vaginal se pune un fel de prezervativ pentru protectie, dupa care este introdus in vagin, si apoi rotat pentru a ajusta imaginea pe monitor. Ecografia dureaza, de obicei, aproximaitiv, 15-30 minute.
Defecografie
Examen radiologic care permite vizualizarea mecanismului defecarii. Acest test permite determinarea cauzelor costipatiilor.
Ecografie Dopler
Ecografia Doppler permite evidentierea unui flux de sange, urina sau orice alt fluid, inclusiv ascultarea semnalului emis de lichidele examinate.
Ecografia
De TopSanatate
Posteaza comentariu