Afecțiunea care te face să stai în pat și să nu poți dormi este una dintre cele mai des întâlnite probleme de somn și are loc din cauza faptului că mediul înconjurător îi spune creierului tău că, atunci când te așezi pe pat, ar trebui să te trezească, în loc de a te adormi.
Care sunt cauzele pentru care dispare somnul când te așezi pe pat?
Atunci când petreci noapte după noapte întorcându-te pe toate părțile, neputând să adormi, corpul tău asociază această problemă cu patul. Există mai multe motive evidente care pot declanșa această dispariție a somnului, iar dacă folosești laptopul în pat, creând ideea că patul este un loc de muncă sau de divertisment, creierul tău acționează ca atare.
De asemenea, dacă te gândești la probleme legate de muncă înainte de culcare, există posibilitatea să nu mai poți adormi la fel de ușor.Chiar și persoanele cu obiceiuri normale de somn sunt predispuse acestor cicluri nesănătoase de somn, de obicei după un eveniment stresant (pierderea locului de muncă sau a unei persoane dragi), potrivit directorului de la Centrul Tulburărilor de Somn de la Universitatea din Michigan, dr. Ronald Chervin. Grijile îți pot perturba somnul, iar acest obicei poate face creierul să asocieze patul cu trezirea, la fel ca atunci când folosești un laptop.
Această afecțiune este numită uneori insomnie psihofiziologică, iar odată ce începe, ciclul insomniei tinde să se dezvolte.
Cel mai eficient mod de a o trata este prin terapia cognitiv comportamentală pentru insomnie, după cum spun experții în somn. Acest lucru implică vizite regulate la medic, care au ca scop schimbarea programului și obiceiurilor de somn. O parte esențială a acestor vizite la medic este reprezentată de învățarea oamenilor să folosească patul doar pentru dormit. Asta înseamnă că nu ar trebui să stai cu laptopul sau telefonul deschis în pat dacă nu poți adormi sau dacă îți dispare somnul. Chiar și limitarea timpului de citit în pat este o idee bună. Dacă ești trează în pat după 20 de minute sau chiar și mai mult, ridică-te și fă altceva. Nu te întoarce în pat decât atunci când ești pregătită cu adevărat să te culci.Persoanele care nu cred că suferă de insomnie, însă simt că le dispare somnul atunci când vor să se culce, s-ar putea să aibă un ceas biologic întârziat față de celelalte persoane. Din fericire, există mai multe remedii ale acestei probleme, cum ar fi evitarea luminilor puternice în ora care precede culcarea sau stabilirea unui program riguros de somn și respectarea acestuia.
Posteaza comentariu