Daca am inceput sa abordam subiectul cicatricelor si evolutia lor postoperatorie sau post traumatica, nu strica sa cunoastem urmatoarele informatii generale legate de mecanismul de producere, durata de vindecare a plagilor si formarea cicatricei definitive.
Plagile
Leziunile pielii (plagile), produse dupa actiunea unor factori externi (mecanic, termic si chimic), se diferentiaza intre ele dupa mecanismul de producere, localizare, profunzime, suprafata afectata, agentul patogen si timpul de adresabilitate a pacientului la serviciile de specialitate. Astfel, acestea au o durata de vindecare aproximativa de 15-20 de zile.
Oamenii au sperat mereu ca vor putea micsora durata de vindecare a plagilor, dar in final si-au dat seama ca acest proces are un ceas biologic pe care nu-l pot modifica. In cel mai bun caz, s-a putut doar favoriza sau optimiza procesul de vindecare, folosind rosu scarlet, violet gentian, balsam de Peru, pudre de cartilagiu sau os, oxid de zinc si oxigen.
Iar, o data cicatricea formata, ea evolueaza intre 6 si 12 luni, perioada in care este necesara o ingrijire speciala pentru maturizare, precum si pentru aranjamentul arhitectural si estetic al cicatricei.
Aceste plagi - intepate, taiate, muscate sau contuze, produse prin lovire ori strivire - pot fi simple sau complexe, superficiale sau profunde, mici sau mari, cu margini regulate sau neregulate, curate sau poluate cu pamant ori materie biologica. Ele pot fi asociate si cu alte leziuni ale organelor interne sau osoase.
De pilda, la fracturi deschise ale membrelor, pe langa leziuni ale pielii, ne confruntam si cu leziuni osoase care ridica gradul de complexitate a traumatismului, astfel modificandu-se perioada de vindecare, ingrijirea plagilor si, implicit, perioada de recuperare functionala a membrului afectat.
Plaga tratata in timp util
Plagile tratate in timp util, timp de 6-8 ore se considera totusi contaminate, insa cu grad redus de infectie. In cazul plagilor faciale, tegumentele extremitatii superioare fiind foarte bine vascularizate, ceea ce favorizeaza vindecarea rapida, dupa o toaleta chimica riguroasa si o excizie minima corespunzatoare, acestea pot fi inchise, suturate cu fire resorbabile si neresorbabile.
Adesea, din motive pur estetice, firele de sutura de suprafata, neresorbabile, sunt inlocuite cu Steri-Strip (material asemanator cu leucoplastul), ambalate steril, bine tolerate de tegumente datorita materialului din care sunt confectionate si datorita adezivitatii lor foarte bune.
Folosirea acestui material adeziv (in special la plagi de dimensiuni mici) actioneaza spre o vindecare si o cicatrizare mult mai estetica decat in cazul folosirii firelor de sutura. Astfel, obtinem un aspect postoperator mult mai bun, cicatricele fiind mult mai putin vizibile.
Steri-Stripul, pe langa afrontarea buna a "buzelor" (marginilor) plagii, ajuta si la o asezare mai putin haotica a substantei de cimentare (tesutul fibro-cicatricial), prin mecanismul de apasare uniforma sau terapia prin presiune a cicatricei.
Plaga netratata in timp util
Plagile care primesc ingrijire medicala mai tarziu de 6-8 ore, numite plagi infectioase, au un alt protocol de tratament, adesea fiind tratate prin spitalizare. Aparitia complicatiilor in aceste cazuri este des intalnita si poate duce la infectii grave si chiar septicemii, pierderea de membre sau segmente si, in cazuri nefericite, deces. Tratamentul ambulator al acestor leziuni este posibil doar daca pacientul, pe propria raspundere, refuza internarea.
Aceste plagi necesita o excizie mai larga (indepartarea completa a tesuturilor contaminate si devitalizate dupa actiunea agentului agresor si a florei bacteriene dezvoltata in acest timp), in conditii perfecte de operatie si de sterilitate. Aceste plagi se vor inchide dupa 3-4 zile, dar, in prealabil, trebuie sa fim siguri de indepartarea riscului de infectare a plagii.
In astfel de cazuri, sunt obligatorii: o antibioterapie prealabila, administrarea de antiinflamatoare, vitamina C, vitamina A, E si, nu in ultimul rand, imobilizarea membrului afectat si aplicarea de comprese locale reci (care favorizeaza scaderea edemului perilezional), precum si schimbarea periodica a pansamentelor. Rar se intampla sa lipseasca imunizarea antitetanica activa prin sero-vaccinoterapie.
Vindecarea leziunilor
O data parcurse cele trei etape ale vindecarii plagilor (inflamatie traumatica, cicatrizare granulara si cicatrizare fibro-conjunctiva de epitelizare), care se desfasoara pe durata a 15-20 de zile, avem de a face cu o cicatrice care va evolua in timp spre maturizare.
Urmeaza o perioada activa de formare, caracterizata prin culoarea rosie congestiva. Coloratia este data de bogata vascularizare a tesutului cicatricial si va scadea in intensitate in aproximativ 2-3 luni.
Etapa urmatoare este perioada de maturizare, tesutul fiind colorat intr-o nuanta albicioasa, datorita bogatiei sale fibroase. In mod normal, acest tesut fibrocicatricial va avea tendinta de a se colora in functie de aspectul pielii din vecinatate, datorita proliferarii stratului pigmentar rudimentar si sarac, de neoformatie (6 pana la 12 luni).
Nu intotdeauna o cicatrice post traumatica sau chiar postoperatorie va avea aspect estetic acceptabil. Aici nici nu vorbim de cicatricele postcombustionale, care de la bun inceput vor avea o evolutie nefavorabila, ele fiind vicioase si inestetice. In evolutia acestora intervin, de obicei, factori favorizanti si defavorizanti, conditii locale operatorii corespunzatoare (blocaj perilezional cu anestezice locale, toaleta chimica riguroasa, alcalinizarea masiva a plagii si efectuarea unor pansamente sterile, imobilizare etc.).
Persoanele cu predispozitie spre asa-numitele cicatrice "urate" (cheloizi), vor avea neplacerea de a avea aceste semne, indiferent de atitudinea terapeutica luata. In cel mai fericit caz, ele vor fi atenuate in intensitate datorita unor ingrijiri indelungate si specifice, cu topici (unguente) locale specializate, produse de import (cum ar fi Contractubex, Kelofibrase, Mederma, Aloevera) sau datorita folosirii cremei de galbenele, utilizata la scara larga de populatie.
Se stie ca la copii si tineri vindecarea este mult mai buna si rapida, dar exista un risc mai ridicat de a face cheloizi ("cicatrice urate"). La adulti si la varstnici, vindecarea fiind mai lenta, recuperarea prelungita, riscul de aparitie a cicatricelor vicioase este mai mic.
Operatia si ingrijirea post operatorie
O operatie efectuata grijuliu si elegant de catre medicul specialist de chirurgie plastica (plaga bine detresata, corect excizata si suturata), pe un teren fara risc, cu imobilizarea segmentului, pe o perioada bine determinata, cu o alimentatie corespunzatoare bogata in vitamine si proteine, prevenirea infectarii plagii datorita antibioprofilaxiei timp de 5-6 zile, toate acestea vor asigura o evolutie corespunzatoare a procesului de vindecare in 15-20 de zile.
Perioada de recuperare treptata a segmentului afectat trece prin mai multe faze: spalare cu apa si sapun, masaj, miscari lente ale segmentului si program de fizioterapie recuperatorie - la nevoie si dupa indicatiile medicului, si, nu in ultimul rand, o evitare a expunerii solare directe a suprafetei cicatriciale timp de 6 luni.
Cicatricea va fi tratata cu aplicare locala de topici pe baza de colagen sau de Aloevera, in fiecare zi, de cel putin doua ori. Tratamentul trebuie supravegheat in mod regulat de catre medicul curant, care urmareste si evolutia maturizarii cicatricei.
Cum "scapam" de cicatricele inestetice?
Daca aveti o cicatrice inestetica postoperatorie, post traumatica ori postcombustionala sau cunoasteti o persoana care sufera din cauza acestor semne distinctive inestetice (acestea pot declansa uneori complexe psiho-sociale profunde, afectand integrarea socio-profesioanala a persoanei respective), este bine sa stiti ca astazi, datorita evolutiei tehnicilor moderne de tratament chirurgical, in mare parte cicatricele pot fi ameliorate sau rezolvate definitiv intr-o singura interventie sau in mai multe etape si reprize terapeutice (in functie de fiecare caz).
Pentru acest lucru este necesar sa va documentati si sa va informati din surse de specialitate si sa nu uitati sa consultati parerea unui medic specialist in chirurgie plastica si estetica.
Sa nu ne temem de pareri
Adesea ne simtim deranjati sau speriati atunci cand trebuie sa ne adresam unui medic, indiferent de motivatie. Poate chiar contextul socio-cultural ne determina sa fim reticenti. In ultima vreme, in societatea noastra, medicul pare sa aiba o noua identitate si un alt statut, datorita acestei complexe personalitati pe care si-a format-o in cursul anilor de dupa revolutie. Doctorul nu a fost nici el iertat de valurile transformatoare ale tranzitiei, astfel incat a devenit un fel de... Bau-Bau. La el ajungi fara sa vrei, din cauza unor imprejurari nedorite.
Astazi trebuie sa intelegem ca nu doar societatea civila trece prin tranzitie si prin crize economice si politice, ci si factorii moral si educational, care sunt ignorati cu desavarsire.
Trebuie sa credem ca Hipocrate traieste si ca scoala lui este si va fi nemuritoare, indiferent de conditiile in care ne aflam. Trebuie sa avem certitudinea ca niciodata Dumnezeu nu va muri si ca acest lucru nu se va intampla doar pentru faptul ca reprezentantii Lui, fara voie, nu mai inspira credinta in sufletele oamenilor.
Comunicarea directa si sincera este, de altfel, singura cale prin care dispar barierele si prejudecatile de tot felul. Sa nu ezitati sa va informati, sa cereti consultul unui medic in ceea ce priveste problemele dumneavoastra de sanatate, fiindca aceasta nu inseamna ca va creati vreo obligatie sau va supuneti unor manevre chirurgicale nedorite sau unui act medical impus.
Aceasta intalnire trebuie sau aiba in primul rand un continut informational, dumneavoastra fiind sfatuiti si informati asupra detaliilor si posibilitatilor de tratament.
© Copyright:
Comentarii (3)
as vrea sa aflu va rog mult un alergolog f bun din timisoara care-mi poate depista la ce este alergic fiul meu in afara de puf,prafsi polen.Mentionez ca are urticarie la presiune si este dependent de medicamente . Ia aierius tot la 2 zile de 3 ani si ma ingrijoreaza ficatul Am la dispozitie 3 saptamani deoarece isi face studiile in afara judetului si doar atat are vacanta
Acum 3 ani mi-a iesit pe spate un nodulet sub forma ovala cat o nuca.Mentionez ca la locul de munca m-am lovit de nenumarate ori la spate si ca m-am ingrasat in 6 luni 20kg deoarece m-am lasat de fumat si m-am refugiat in mancare si rontait seminte.N-am dat prea mare importanta acestui nodul cu toate ca crestea fiindca medicul de fam mi-a zis ca este lipom si trebuie sa merg la un chirurg estetician sa-l scot.La un moment dat am inceput sa fac cure de slabire si am dat jos 11 kg iar acum se vede mai tare este de dimensiunea unui pumn si parca ma ingrozesc putin tocmai de aceea nu merg la chirurg de frica sa nu-mi zica ca este altceva mintindu-ma singura ca e lipom .Va rog dati-mi un sfat .sau daca v-ati confruntat careva cu aceasta problema.
am fost zgiriat accidental cu unghiile pe antebrate ,mi-au ramas semne destul de adinci ,cine ar fi crezut .Acum acestea imi distrug la propriu viitorul ,poate si viata .Am mers la o multime de cabinete particulare (si la aesthetics)dar...fiecare medic a re alta idee despre modul de corectare de nici nu mai stiu care este bun .Ce sa fac ?CE SA FAC?
Posteaza comentariu