Zilele insorite au dat unda verde plimbarilor si excursiilor, concediilor petrecute la malul marii sau balacelii vesele din piscine. Cu toate acestea, este important sa acorzi o atentie deosebita potentialelor probleme pe care le poate aduce cel mai cald anotimp al anului. Pentru a avea picioare sanatoase, medicii vin in intampinarea ta cu sfaturi care iti garanteaza o vara linistita si relaxanta, fara vizite... neplacute la doctor.
Iata cum te poti feri de unele probleme specifice sezonului:
Stim ca este cald si ca pantofii sau sandalele sunt aproape de nesuportat la peste 30 de grade Celsius, dar, in ciuda tentatiei, evita sa mergi desculta. Este necesar sa porti intotdeauna pantofi, slapi sau sandale, in special in apropierea piscinei, in vestiar sau pe malul marii.
In acest fel, iti vei feri picioarele de unele accidente nefericite, leziuni provocate de obiecte ascutite sau afectiuni cum ar fi piciorul atletului sau dermatofitoze, respectiv infectii fungice care sunt favorizate de umezeala si transpiratie.
Protejandu-ti picioarele, poti evita si aparitia negilor - tumori de dimensiune mica, ce apar, de regula, pe maini sau picioare, fiind cauzate de o infectie virala (Papilloma Virus - HPV).
Zilnic, mentine-ti picioarele curate si uscate si aplica o crema sau un unguent anti-fungic pe pielea crapata sau escuamata.
Bucura-te de vremea frumoasa si mergi la plimbare cat mai des posibil. Plimbarea este considerata a fi cel mai bun exercitiu aerobic pentru picioarele tale si iti confera un tonus excelent.
Daca tocmai te-ai intors dintr-o excursie in care ai vizitat locuri interesante, rasfata-ti picioarele cu un masaj relaxant, cu crema, dupa ce, in prealabil, le-ai tinut in apa calduta timp de 10-15 minute. Pentru a atenua stresul resimtit de sistemul circulator, tine picioarele ridicate pentru inca 10-15 minute.
Desi temperaturile ridicate te descurajeaza in aceasta privinta, este indicat sa porti sosete, pentru protectia picioarelor. Acestea trebuie sa fie din fibra acrilica sau din bumbac si, absolut obligatoriu, trebuie schimbate cel putin o data pe zi.
Pentru mai multa siguranta, foloseste o pudra sau un spray antiperspirant, pentru a pastra prospetimea picioarelor.
Este important sa porti incaltaminte pe masura si, a doua zi, sa o alternezi cu altceva. Aceasta deoarece dureaza 24 de ore pana cand pantofii se usuca, dupa ce au fost purtati.
In cazul in care simti ca pielea picioarelor nu respira adecvat in pantofii sport sau cei foarte inchisi, apeleaza la sandale sau papuci cat mai decupati. Insa ai grija la slapi, deoarece acestia iti pot irita pielea dintre degetele de la picioare!
In cazul in care te incalti des cu sandale sau papuci, foloseste crema de protectie impotriva razelor solare si pentru pielea picioarelor - aceasta va fi mai expusa decat in mod obisnuit. Regula este aceeasi si in aceasta situatie - lotiunea se aplica pe degete si pe laba piciorului cu 20-30 de minute inainte de iesirea din casa.
Pedichiura este cu atat mai necesara in lunile de vara - este preferata pedichiura dreapta, ideala pentru mentinerea igienei picioarelor.
Daca suferi de diabet, trebuie sa acorzi o atentie sporita protectiei picioarelor. Niciodata nu trebuie sa mergi desculta - ranile sau juliturile minore pot deveni rapid infectii majore, care pot duce, mai departe, la amputatii. Mergi anual la un control ortopedic.
In cazul in care esti nevoita sa calatoresti mult cu avionul sau masina, flexeaza-ti in mod regulat picioarele si degetele, dezmorteste-ti gleznele prin miscari si rotiri succesive si, daca este posibil, fa cativa pasi.
Imediat cum ai sesizat o rana sau un semn de infectie, apeleaza cu incredere la sfatul medicului ortoped - durerea de picioare nu este normala!