Alcoolul este adesea cauza indirecta a deceselor in randul tinerilor, inclusiv a sinuciderilor si omuciderilor. Pentru ca este o afectiune frecventa, alcoolismul reprezinta o problema majora de sanatate publica cu care se confrunta multe tari. De exemplu, in SUA, peste 15 milioane de persoane au probleme cu alcoolul, iar in Marea Britanie numarul alcoolicilor a fost estimat la peste 2,8 milioane in 2001.
Alcoolismul este o boala complexa, avand consecinte fizice, sociale si psihologice nu doar pentru bautori, ci si pentru persoanele apropiate, familie si prieteni. Potrivit Steadyhealth.com, daca in trecut alcoolicii erau priviti ca oameni cu o slabiciune morala, astazi lumea accepta ca alcoolismul este o boala cronica ce implica o dependenta psihica si fizica.
Tulburarile asociate cu alcoolismul se impart in 3 grupe:
- tulburari legate de efectele directe ale alcoolui asociate cu: intoxicatia, sevrajul, delirium de sevraj si halucinatia alcoolica;
- tulburari legate de comportament care se asociaza cu alcoolul: abuzul si dependenta de alcool;
- tulburari cu efecte persistente: tulburarea amnestica persistenta, dementa, encefalopatia Wernicke si sindromul Korsakoff.
Abuzul de alcool se diagnosticheaza atunci cand alcoolul este utilizat in situatii primejdioase din punct de vedere fizic. Abuzul de alcool difera de dependenta de alcool prin aceea ca nu include toleranta si sevraj sau pattern de uz compulsiv; in schimb, pentru abuz sunt definitorii consecintele negative ale utilizarii repetate. Abuzul de alcool poate sa evolueze catre dependenta de alcool, iar patternurile maladaptative de consum de alcool pot sa includa uzul masiv continuu, intoxicarea de weekend sau "seriile" de consum intercalate cu perioade de abstinenta.
Alcoolismul: cauze posibile
Exista mai multi factori care contribuie la instalarea dependentei de alcool. Printre acestia se numara si:
factorii genetici. Acestia pot favoriza vulnerabilitatea unei persoane la alcool;
starea emotionala. Din cauza stresului sau a anxietatii foarte multe eprsoane cad in patima alcoolului;
factori psihologici. Scaderea stimei de sine, depresia duc uneori la consum excesiv de alcool.
Semne si simptome ale alcoolismului
lipsa controlului in ceea ce priveste consumul de bauturi alcoolice
consumul excesiv, indiferent problemele din familie, de la serviciu sau de strea emotionala
cresterea cantitatii de alcool consumate
aparitia simptomelor precum anxietatea, starea de agitatie, hipertensiunea, atacurile de panica resimtite atunci cand nu se consuma alcool
sunt cele mai frecvente semne ale alcoolismului. Pe langa acestea mai pot aparea:
- nevoia de a bea mereu, singur
- pierderea interesului pentru activitatile sau hobby-urile care inainte iti faceau placere
- nevoia permanenta de a bea
- pastrarea sticlelor cu alcool in diferite locuri din casa, la serviciu sau in masina
- simptome de sevraj precum greata sau transpiratia excesiva.
Forme de tratament
Pentru tratarea abuzului si a dependentei de alcool, pacientul trebuie in primul rand sa accepte ca are o problema, sa caute tratamentul si sa coopereze cu psihiatrul si psihoterapeutul sau. Tratamentul initial necesita dezintoxicarea, urmata apoi de psihoterapie, in scopul reducerii riscului recaderilor. Psihoterapeutul va urmari in mod special cresterea motivatiei bolnavului pentru mentinerea abstinentei si va utiliza strategii referitoare la comportamentul acestuia in raport cu ocaziile intempestive pentru consumul de alcool.
De multe ori trebuie efectuat si un tratament medicamentos mai ales ca din cauza abuzului de alcool exista riscul sa apara alte afectiuni precum hipertensiunea, diabetul, boli de ficat sau de inima.
De multe ori este necesara si terapia familiala, focalizata asupra descrierii efectelor pe care le are consumul de alcool al pacientului asupra restului membrilor familiei.
Cum poate fi prevenit consumul excesiv de alcool?
Prin recunoasterea antecedentelor familiale de alcoolism se poate preveni aparitia acestuia. Astfel, se poate solicita tratament inainte de instalarea dependentei de alcool. De asemenea, interventia din timp este cruciala in prevenirea alcoolismului in randul tinerilor deoarece consumul de alcool a crescut foarte mult in timpul anilor de scoala. Pentru adolescenti este foarte important comportamentul parintilor. Astfel, daca acestia le ofera un exemplu pozitiv, riscul ca ei sa devina alcoolici este mai mic in comparatie cu adolescentii care provin din familii dezorganizate sau cu parinti care au probleme cu alcoolul.
Ai probleme cu alcoolul? Un serviciu online iti vine in ajutor!
Pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, in Romania a fost lansat proiectul www.alcohelp.ro care isi propune cresterea gradului de constientizare a populatiei despre caracterul problematic al consumului abuziv de alcool, precum si cresterea gradului de accesibilitate si adresabilitate a interventiilor in domeniul prevenirii si tratamentului consumului problematic de alcool.
Conceput de specialisti in sanatate mintala si de experti in ameliorarea si tratamentul problemelor cauzate de consumul abuziv de alcool, proiectul reprezinta un instrument gratuit de preventie, interventie si orientare catre servicii specializate, usor de folosit, care garanteaza confidentialitatea si anonimatul celor care il acceseaza.
Posteaza comentariu