Fumatul, aspirina sau microbii, care traiesc in stomac, sunt principalii vinovati de durerile resimtite in capul pieptului si de starile de greata care insotesc de cele mai multe ori bolile gastrice.
Persoanele care obisnuiesc sa manance de putine ori intr-o zi si apoi mult o data, sau trec printr-o perioada de stress, au si ele un risc ridicat de a face boli gastrice.
Studii realizate pe grupuri mari arata ca afectiunile gastrice apar mai des la persoanele cu grupa de sange 0. Aceste persoane sunt predispuse genetic la infectiile cu helicobacter pylori, dar pot avea si un alt tip de aciditate a stomacului.
Daca in trecut se punea mare pret pe dieta in tratarea afectiunilor gastrice, acum specialistii apreciaza ca numai cu ajutorul medicamentelor - ulcerul si gastrita - sunt vindecabile in intregime, prezentand astfel si un risc mic de recidiva. De asemenea, s-a constatat ca bolnavii, care au fost operati de ulcer, sunt predispusi la cancer dupa aproximativ 15 ani de la interventia chirurgicala.
Cum prevenii ulcerul si gastrita?
- nu manca mult o data;
- nu manca doar o data pe zi;
- consuma cat mai putine alimente, care dau aciditate: rosii, castraveti, citrice;
- nu face abuz de aspirina;
- spala-ti des mainile, pentru a impiedica transportarea bacteriilor in stomac;
- evita stresul.
Posteaza comentariu