Conditii care produc insomnie permanenta

Antecedentele patologice. Starea de sanatate, afectiunile prezente, durerea, disconfortul pot afecta somnul la 22% dintre adulti. Afectiunile si unele medicamente utilizate in tratamentul lor, care pot provoca insomnii, sunt: alergii, artrite, bolile de inima, HTA, astmul, afectiunile reumatismale, boala Parkinson si Alzheimer, hipertiroidismul, tulburarile de comportament.

Tulburarile emotionale. S-a dovedit ca un numar mare dintre insomniile cronice au la baza disfunctii psihologice. Afectiunile care produc de cele mai multe ori insomnie sunt: depresia anxioasa si maniaco-depresia.
Cel putin 70% dintre oamenii cu depresie se plang de insomnii. Aceasta este asociata cu nivele anormale ale unor hormoni legati de stres care pot afecta somnul. Trebuie sa observam de asemenea ca insomnia poate provoca probleme emotionale si este inca neclar care dintre ele este cauza initiala.

Variatiile hormonilor feminini. Variatiile hormonilor sexuali feminini si ale hormonilor de stres joaca un rol major in insomnia la femei. Progesteronul induce somnul si nivelele scazute ale acestui hormon in timpul menstruatiei cauzeaza insomnii.
In timpul sarcinii, nivelele de progesteron in primul si ultimul trimestru pot afecta somnul normal. Insomnia poate fi o problema majora in prima faza a menopauzei, cand hormonii prezinta fluctuatii mari si frecvente. Valurile de caldura, transpiratiile, starile de anxietate pot provoca trezirea brusca si frecventa a femeii in cursul noptii in primele saptamani de menopauza. Insomnia poate fi de asemenea intretinuta de stresul psihologic provocat de aceasta perioada din viata.

Pentru consultatii de specialitate si analize de laborator, American Medical Center va sta la dispozitie de luni pana vineri intre 8 - 20.
Programari la telefoanele: 210.49.23, 210.27.06, 094.342.903.
Dr.
Catalin Gavrila, medic specialist medicina generala: 092.641.845.