Imi pot permite sa subliniez ca, si noi, medicii care am fost elevi de generatie III-IV ai celor mai mari profesori ai scolii medicale romanesti , ajungem practic la un singur rezultat: asa cum ne spuneau maestrii " in urma semnelor se afla simptomele, iar in spatele simptomelor se afla un mecanism urias, complex si sofisticat ".
Prin urmare, atunci cand apar semnele clare ale unei boli, de pilda ulcerul de gamba din exemplul de mai sus, trebuie sa ne gandim la un dezechilibru grav al acestui sistem complex de care spuneam adineaori.
Intr-o suferinta cronica si de lunga durata, in care se declanseaza o cascada fiziopatologica, sunt implicati multi factori.
Incepand de la factorul genetic discrimiatoriu (in mod sigur in antecedentele heredo-colaterale ale pacientiilor gasim informatii in aceasta privinta), pana la conditii de viata si de munca, varsta, traumatisme locale complexe ca factor extern (in cazul pacientiilor mai tineri) si etc, duc la aparitia unor leziuni, chiar incurabile daca sunt neglijate.
Multi pacienti, pe langa suferinta fizica, ajung la o decompensare psihica, abandonand chiar simplul fapt de a se prezenta la controlul medical de rutina, schimbarea pansamentului. In cazuri extreme aceasta neglijenta totala duce la transformari septice ale plagiilor, cu halena fetida, de putrefactie, insotite de edeme masive cronice dure ale extremitatiilor.
Imposibilitatea deplasarii pacientiilor duce la escare multiple de decubit care se suprainfecteaza, cu urmari grave, facand imposibila orice fel de interventie in vederea salvarii din acest marasm.
Acest lant al slabiciunilor biologice poate fi prevenit? Oare suntem condamnati sa suferim? Lumea e in permanenta transformare, interdependenta. Confluentele plurifactoriale, biologico-sociale si chiar culturale se afla intr-o dinamica rapida, de Giga-bits pe secunda, in care suntem impinsi chiar fara voia noastra. Nu doar Romania se afla in tranzitie ci lumea intreaga trece prin cele mai critice etape.
Astazi fenomenul, efectul la distanta a lui Avicena isi capata o rezonanta mult mai obiectiva si reala. Economicul influenteaza spiritul uman. Chiar Eminescu a spus-o.
Intr-o societate bine organizata (la care aspiram), o societate a viitorului, care in mod sigur va exista intr-o buna zi, conceptul sanatatii si a bolii este definit altfel decat in prezent. Boala nu este tratata ci este prevenita. Insa pana atunci avem un drum lung si plin de suferinte de parcurs.
Astazi trebuie sa incercam sa intelegem si sa promovam conceptul de medicina preventiva si naturista care este intricat cu transformarile intelectuale si spirituale.
Printr-o educatie continua putem sa determinam promovarea conceptului medicinei preventive in tara noastra. Se stie la ora actuala ca, d.p.v. economic, costurile prevenirii sunt mult mai reduse decat cele ale medicinei curative.
Ziua de maine ce va aduce? Tehnologia si industria medicala avansata, pare a fi un subiect de film S.F.
Astazi se deschid sute de supermarkete cu profil naturist in Marea Britanie, si milioane de Lire sterline sunt cheltuite de britanicii instariti pentru aprovizionarea cu produse naturiste. La noi de abia acum se extind hiper-marketurile de unde cumparam produse alimentare tratate cu tot felul de susbstante oxidante nocive!!!!
Din aceasta cauza pentru taranii din Romania nu mai este profitabil sa cultive produse sanatoase, netratate chimic.
Si totusi se pare ca atat fortele malefice cat si benefice coexista in acelasi timp, doar noi suntem cei care alegem in ce lume dorim sa traim!
"Dincolo de Pamant si Infinit, am intrebat Cerul unde vine?
Si un glas solemn s-a auzit atunci ca
Cerul si Infernul sunt in Tine".
Rubayat Omar Khayam
Cabinetul de Chirurgie plastica "Psychoaesthetics"
Spitalul EUROCLINIC
Tel: 0740.754.034
Posteaza comentariu