Ciupercile aparute in zona picioarelor sunt rareori dureroase si nu te impiedica sa iti exerciti activitatile obisnuite, insa reprezinta, cel mai adesea, o neplacere surda si sacaitoare. Cu atat mai mult trebuie sa fii atenta la acest aspect in perioada verii, cand picioarele sufera foarte mult din cauza caldurii. Una dintre cele mai frecvente probleme de acest tip o reprezinta ciuperca aparuta la unghiile piciorului - aproximativ 15% din populatie sufera de astfel de probleme, inclusiv jumatate din persoanele de peste 70 de ani.
In special unghia degetului mare de la picior se ingroasa si se decoloreaza, iar unghia se poate distanta de deget. Sesizezi crapaturi ale unghiei atunci cand iti faci pedichiura, iar unghia este atat de tare incat devine chiar dificil sa o tai. In unele cazuri severe, unghia se poate distanta de carne si chiar cadea.
Diabetul creste riscul aparitiei ciupercilor la unghia degetului mare, precum si a altor probleme de sanatate a membrelor inferioare. Un risc la fel de mare il aduc cu sine fumatul si varsta, respectiv persoanele trecute de 60 de ani sunt mult mai sensibile la aceste neplaceri.
Unghiile ingrosate, care au suferit decolorari, fie ca te dor, fie ca nu, reprezinta un lucru neplacut, mai ales in perioada verii, cand tot ceea ce iti doresti este sa porti un pantof lejer sau sa iti etalezi frumusetea piciorului in sandalele noi si in tendinte pe care tocmai ti le-ai cumparat...
Exista foarte multe mituri care circula in jurul remediilor acestei probleme. Unele metode "babesti", extrem de populare in anumite vremuri, cum ar fi "inmuierea" degetelor de la picioare in inalbitor, pot fi dureroase si pot aduce cu sine alte probleme de sanatate a pileii. Altele, cum ar fi aplicarea anumitor unguente pe baza de menta, se pot dovedi a fi total ineficiente. Unele persoane sustin ca si-au vindecat ciuperca cu ajutorul pastei de dinti aplicate cu simt de raspundere cu periuta de dinti pe locul afectat sau tinand piciorul in rom sau in apa de mare... La un pret la fel de mare se pare ca ar fi si remediul cu ulei din arbore de ceai, aplicat local...
Farmaciile sunt pline de astfel de remedii, mai mult sau mai putin naturiste, si toate vand "fericirea" picioarelor tale. Unele dintre aceste remedii par sa dea rezultatele dorite, de vreme ce ciuperca unghiei piciorului trece intr-un stadiu agravant sau, dimpotriva, mai bun, dar in propriul ritm... Insa nici una dintre solutiile amintite mai sus nu ajunge sa aiba o actiune cu adevarat eficienta asupra zonei in care s-a "instalat" aceasta problema.
Daca incerci sa tratezi singura ciuperca, evita orice fel de substante abrazive, inflamabile, cu potential ridicat de toxicitate sau care risca sa iti irite foarte mult pielea. Deteriorarea epidermei nu va face altceva decat sa ajute ciuperca sa se dezvolte mai departe. Aplicarea de unguente cu vitamina E este inutila si poate cauza iritatii.
Daca suferi de diabet sau ai probleme de circulatie a sangelui, esti cu atat mai vulnerabila la infectiile picioarelor. De asemenea, daca unghia te doare foarte tare, cauta sfatul doctorului. Un doctor de specialitate, dermatolog, poate diagnostica cu acuratete afectiunea de care suferi. Ceea ce tie ti se pare a fi o ciuperca ar putea fi, de fapt, o eczema sau cu totul altceva. Medicul iti poate prescrie un tratament medicamentos, iar in unele cazuri indepartarea chirurgicala a unghiei poate fi necesara.
Incearca sa eviti cat mai mult factorii cauzatori sau cei care pot agrava aceasta afectiune: poarta papuci de cauciuc la dusurile publice, atunci cand pleci in vacanta, si mentine o foarte buna igiena a piciorului. Adevarul este ca o astfel de ciuperca se poate "lipi" foarte usor de tine...
Iata insa cum poti avea grija mai bine de picioarele tale: