Se spune ca a revolutionat domeniul diagnosticului radiologic, ajutand medicul specialist sa vizualizeze si sa diagnosticheze o gama larga de boli mult mai rapid decat oricand. Incercam sa va raspundem la cateva intrebari frecvente despre tomografia computerizata.
Este o metoda rapida si nedureroasa de diagnostic. Insa, trebuie sa tinem cont ca ea combina razele X (deci este iradianta) cu o tehnologie computerizata avansata care permite vizualizarea oaselor, a organelor, a vaselor de sange si a inimii in detalii. Cu toate ca doza de radiatii este redusa, tomografia computerizata (CT) se va face doar la recomandarea scrisa a medicului curant si este contraindicata in timpul sarcinii. In prezent, computerele tomograf moderne - multislice - permit scanarea unor zone intinse din corp intr-un timp foarte scurt, reduc doza de radiatie, insa pastreaza calitatea imaginilor.
Tomografia este buna pentru orice boala?
Multi pacienti merg la medic solicitand efectuarea unei tomografii computerizate pentru a depista toate bolile de care sufera. Trebuie sa retinem ca tomograful nu poate diagnostica toate bolile si ca el isi dovedeste acuratetea in cazul in care organele solide prezinta modificari de structura (chist, tumori, infarct, etc): plamanii, ficatul, creierul, pancreasul rinichii, splina, oasele, tiroida, glandele suprarenale.
"Tomografia computerizata este investigatia de prima intentie in accidentul vascular cerebral", precizeaza prof. dr. Ioan Codorean, presedintele Societatii de Medicina Nucleara.
In ce situatii este inutila tomografia?
Cum spuneam, tomografia computerizata nu depisteaza orice boala din organism. Mai mult, specialistii sunt de acord ca ea este complet inutila daca vine vorba despre boli localizate in esofag, stomac, duoden, intestin gros si subtire, vezica urinara, cazuri in care sunt mult mai eficiente alte metode de investigare.
Ce se intampla in timpul investigatiei?
Vei raspunde la mai multe intrebari legate de sanatate inainte de efectuarea investigatiei. Dupa care vei fi rugat sa te asezi pe masa de examinare care te va duce lent in interiorul scannerului.
Ce este substanta de contrast la o tomografie?
In unele cazuri, pentru a creste vizibilitatea vaselor de sange si a tesuturilor este necesara injectarea orala sau intravenoasa a unei substante lichide pe baza de iod care este eliminata pe cale naturala in cateva ore. Printre efectele adverse semnalate se numara greata si voma, de aceea este de preferat sa nu mananci cu aproximativ 4 ore inainte de a efectua investigatia.