Un indiciu este vremea friguroasa si neplacuta pe care trebuie sa o induram in aceasta perioada. Dar nu frigul este vinovat, ci zilele intunecate. Pe timpul iernii, foarte rar vedem razele soarelui iar zilele sunt mult mai scurte si mohorate.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au evidentiat o legatura stransa intre expunerea limitata la lumina soarelui si starile proaste, depresive. Cercetatorii nu au descoperit cu exactitate de ce expunerea redusa la lumina soarelui ne afecteaza starea de spirit, dar se crede ca ar avea o legatura directa cu nivelul serotoninei din organism.
O alta teorie ia in calcul influenta pe care lumina solara o are asupra ceasului biologic. Variatiile de lumina transmit un semnal organismului, regland starea de spirit, somnul si eliberarea diferitelor tipuri de hormoni in organism. Cand cantitatea de lumina este redusa, ceasul bilogic este "intarziat" si apar probleme atat la nivel psihic cat si fizic.
Potrivit Cleveland Clinic Foundation, printre cele mai cunoscute manifestari ale depresiei sezoniere se numara:
- oboseala
- lipsa de energie
- cresterea in greutate
- cresterea apetitului
- insomnii
- dificultati de concentrare
- izolare sociala
- iritabilitate
- anxietate
Femeile sunt mult mai predispuse decat barbatii sa sufere din cauza depresiei sezoniere, peste 70% dintre persoanele afectate fiind femei. Unele femei pot fi deosebit de sensibile fata de simdromul premenstrual si pot suferi din aceasta cauza de episoade severe de depresie.
Vinovate pentru aceste stari neplacute sunt schimbarile hormonale care apar in mod normal in jurul perioadei de ovulatie si inaintea menstruatiei, toate acestea combinate cu vremea mohorata si zilele intunecate.
"Neplacerile provocate de depresie, anxietate si alte tulburari emotionale sunt la fel de reale precum durerea fizica. Trebuie sa fie intelese, studiate, tratate si vindecate la fel ca oricare alta afectiune." Acestea sunt cuvintele Profesorului Dr. Norman E. , unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori in domeniul depresiei si tulburarilor emotionale. Rosenthal
Prin urmare, nu neglija depresia. Desi multe dintre noi sunt obisnuite sa treaca cu vederea starile negative care apar frecvent, depresia ignorata poate avea consecinte severe pe termen lung.
Care sunt remediile?
Plimbarile in aer liber, chiar si intr-o zi foarte innorata, te pot ajuta sa diminuezi simptomele depresiei. Exercitiile fizice sunt deosebit de importante, acestea determinand eliberarea serotoninei in organism. Pentru a beneficia cat mai mult si de lumina dar si de exercitiile fizice, alege activitatile in aer liber.
Alimentatia bogata in fructe si legume iti asigura necesarul de vitamine si minerale care iti ofera energia necesara pentru a face fata depresiei si iti diminueaza pofta de dulciuri, foarte frecventa in perioadele depresive.
Comentarii (3)
cateodata,viatza e anselatoare azi ai si maine esti an prapastie,multzi decad,ce este de facut sau ce sfat ami datzi
am 1.73 si 75 kg.picioare destul de groase si glezne late.port masura mica la picior doar 37 si va intreb ce fel de tocuri imi sunt potrivite?late inalte joase sau cui?
Buna ziua.As aveasi eu o intrebare pe acest forum.Eu am fost tratata de mastoza chistica,displazie mamara de catre domnul dr.Cupceancu Dan,care era endocrinolog sanelog ginecolog si am fost foarte multumita de dansul,dar dupa decesul dinsului nu am mai gasit un alt medic cu acest profil si va rog sa-mi spuneti daca cunoasteti dumneavoasta un doctor cu asemenea pregatie.Va multumesc anticipat si astept raspuns
Posteaza comentariu