Ședințele de fizioterapie au drept obiectiv refacerea independenței de mișcare, dar nu sunt lipsite de efecte secundare. De la aspectele emoționale până la așteptările nerealiste, umflături sau agravarea temporară a disconfortului această variantă de recuperare va necesita sprijinul constant al unui specialist.
Iată care ce efecte secundare sunt asociate cu ședințele de fizioterapie, potrivit livestrong.com:
1. Accentuarea durerilor
Unul dintre principalele efecte remarcate de pacienți este manifestarea durerii. Este posibil ca senzația de durere să se intensifice pe măsură ce-ți revii, iar acest lucru poate cauza confuzie și va periclita motivația de a continua tratamentul.
Este foarte important să discuți despre starea ta cu medicul pentru a putea stabili împreună dacă există și alte remedii care se pot administra în paralel pentru a reduce durerile și a permite continuarea fizioterapiei.În general se recomandă un analgezic luat cu 30 de minute înainte începerii unei ședințe de fizioterapie. Aplicarea compreselor cu gheață sau gel la finalul ședinței va favoriza ameliorarea stării generale.
2. Umflăturile
Sunt un alt efect neplăcut care poate fi declanșat de fizioterapie. În timpul tratamentul îți vor fi solicitați mușchii, ligamentele și tendoanele pentru a fi fortificate, dar organismul poate reacționa prin edeme sau umflături.
Edemul poate cauza dureri suplimentare sau va limita mișcarea. Discută cu medicul tău pentru a afla dacă poți folosi remedii pentru a diminua umflăturile și a ameliora circulația în mod simultan.
3. Neconcordanța dintre dorințe și rezultate
La fel ca orice alt tratament medical, fizioterapia nu implică garantarea recuperării sau eliminarea completă a manifestărilor problematice. Din cauza descurajării unii pacienți decid să întrerupă fizioterapia, însă trebuie avut în vedere că acest gest poate cauza instaurarea durerii pe termen lung sau agravarea leziunii inițiale. Contează foarte mult să fii consecvent și să urmezi tratamentul conform indicațiilor medicului tău.
Dacă discuți deschis cu specialistul se vor putea face ajustări pentru ameliorarea simptomelor care te deranjează cel mai mult și se vor indica și alte schimbări necesare în stilul tău de viață pentru a favoriza obținerea rezultatelor excelente la finalul tratamentului.
4. Stresul
Nu trebuie subestimat nici impactul la nivel psihologic și emoțional al fizioterapiei. Programările dese, durerea, progresele foarte lente și durata prelungită a tratamentului pot crește nivelul de stres. Este recomandat să discuți cu familia și prietenii pentru a obține sprijinul de care ai nevoie în această perioadă, în loc să încerci să rezolvi pe cont propriu toate aspectele.
Dacă primești ajutor pentru prepararea meselor, transport sau supravegherea copiilor te vei putea concentra pe ședințele de fizioterapie fără să le dai o conotație negativă. Fii proactiv și discută despre ceea ce te deranjează sau te supără pentru că numai în acest mod te vei putea adapta modificării ritmului zilnic.