Castile si auzul: sfaturi care-ti protejeaza urechile

Milioane de persoane asculta zilnic muzica la MP3 player, majoritatea incearcand sa acopere zgomotul traficului sau cel din trasportul in public. Din acest motiv, volumul este dat la maxim, depasind pragul admis de 89 de decibeli.

Cu toate ca ne scapa de zgomotele enervante din jur, specialistii ne avertizeaza ca MP3 playerele pot afecta auzul, in cazul in care expunerea este prelungita si la un volum ridicat. Oamenii de stiinta recomanda ca, in cazul castilor, nivelul muzicii sa nu depaseasca 60-70% din capacitatea maxima a aparatului.

Acestia sunt de parere ca un volum mai mare de 85 de decibeli poate produce pierderea definitiva a auzului. Studiile efectuate atrag atentia si asupra faptului ca folosirea excesiva a telefonului mobil, dat la volum mare, presupune repercusiuni asemanatoare.
 

Muzica la casti si auzul

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca ascultand muzica la casti cu volumul ridicat (peste 85 de decibeli) mai mult de o ora, fara pauze, poate afecta iremediabil auzul, informeaza publicatia britanica NetDoctor.

MP3 playerele, la volum maxim, pot transmite 104 decibeli in ureche.

Asta inseamna aproape cat transmite un burghiu electric (110 decibeli). Institutul national regal pentru persoane cu dificultati de auz din Marea Britanie (RNID), o organizatie caritabila care reprezinta interesele a milioane de persoane care sufera de diverse afectiuni ale aparatului auditiv, a descoperit ca peste doua treimi din tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani asculta muzica la casti cu volum ridicat, iar majoritatea nu cunosc riscurile la care se expun.


Cum afecteaza auzul?

In urechea interna exista celule senzoriale care au rolul de a transmite semnale creierului, acesta interpretandu-le drept sunete.
Sunetele puternice pot afecta aceste celule care, odata distruse nu se mai refac, iar auzul se deterioreaza.

Poate ai observat un tiuit in urechi (tinitus) sau o scadere a calitatii auzului dupa o noapte petrecuta in club sau dupa ce ai ascultat muzica la casti o perioada mai lunga de timp. Acesta este un semn ca celulele incearca sa se refaca si te anunta ca in cazul in care continui sa asculti muzica la volum ridicat, auzul iti va fi afectat si nu va mai putea fi refacut.


Ce poti face pentru a-ti proteja auzul?

Important este sa realizezi cand nivelul sunetului este prea ridicat. Daca persoana de langa tine poate auzi muzica pe care o asculti la casti, atunci trebuie sa reduci volumul.
De asemenea, RNID recomanda sa faci pauze de cate 5 minute la fiecare ora de ascultat muzica, pentru a permite urechilor tale sa se refaca.

Ai grija si la tipul de casti pe care le folosesti. Daca vrei sa asculti muzica o perioada mai lunga de timp, specialistii americani recomanda utilizarea castilor care acopera intreaga ureche si nu pe cele care se introduc in ureche. Explicatia este ca acele casti care se introduc in ureche produc mai multi decibeli.

Daca observi o scadere a calitatii auzului, este recomandat sa consulti un specialist. Acesta va putea depista o eventuala problema si va decide daca este necesara o interventie.

Nu uita! Redu volumul si fa pauze cat mai dese! Daca asculti acest sfat, te poti bucura de muzica fara ca auzul tau sa aiba de suferit.