"Oamenii tin regim aproximativ sase luni, uneori chiar mai putin, daca este unul restrictiv", spune Catherine Champagne, cercetatoare in cadrul Universitatii din Louisiana. "Cand planul de dieta difera foarte mult fata de alimentatia anterioara, restrictiile culinare dureaza, de regula, mai putin timp", explica aceasta.
Motive pentru care nu slabesti
1. Iti alegi o dieta nepotrivita
"Alegerea unei diete foarte restrictive care nu se potriveste stilului tau de viata, este un motiv intemeiat pentru a renunta la eforturile de pierdere in greutate", este de parere Holly Wyatt, de la Universitatea din Colorado. Cand regimul este extrem de dificil inca de la inceput, sustinerea lui pe termen lung este aproape imposibila. "Nu exista dieta perfecta", mai spune dr. Wyatt. "Totusi, stabileste-ti un regim de slabit pe care sa il poti urma in fiecare zi fara probleme. Acesta ar trebui sa-ti permita si sa te poti bucura de mici portii din alimentele tale preferate", recomanda specialistul.
Dietele care functioneaza sunt cele care se intind pe termen lung. Sa nu mergi niciodata pe principiul ca vei tine regimul o perioada si apoi "calvarul" se va sfarsi. Mai bine stabileste-ti un meniu sanatos, care sa-ti placa, care sa se si potriveasca foarte bine cu stilul tau de viata si pe care sa-l tii tot timpul. Nu doar pierderea kilogramelor trebuie sa te preocupe, ci si mentinerea rezultatelor, iar pentru a reusi regimul tau trebuie sa faca parte din viata ta.
2. Ai asteptari nerealiste
Esecul regimului de slabit este un lucru extrem de dezamagitor pentru cele mai multe persoane care se afla la dieta. Programul poate dura mai mult decat ai anticipat sau dieta poate suferi modificari in timp. Cei mai multi isi doresc sa piarda foarte multe kilograme si nu sunt multumiti daca nu au redus numarul acestora cu 30-40%, spune dr. Wyatt. "Cand ai asteptari nerealiste, simti ca ai esuat daca nu ti-ai atins obiectivul. Si cand te gandesti ca ai avut un esec, lucrul acesta poate determina o revenire la vechile obiceiuri alimentare", avertizeaza cercetatoarea.
Chiar daca nu vei reusi sa imbraci haine foarte stramte intr-un timp foarte scurt, aminteste-ti ca scaderea in greutate, chiar si daca este foarte mica, este un pas important pentru tine si nu iti afecteaza negativ starea generala de sanatate. Cercetarile au aratat ca scaderea in greutate cu aproximativ 10% este benefica organismului, intrucat duce si la scaderea tensiunii arteriale, a nivelului colesterolului si a trigliceridelor.
3. Tii dieta fara sa faci sport
Unora nu le place sportul sau anumite probleme ii impiedica sa faca efort fizic. Dar daca vrei ca dieta sa fie un succes, trebuie sa gasesti exercitii care sa nu-ti fie contraindicate si pe care sa le practici cu regularitate. In plus, activitatea fizica nu te scapa doar de kilogramele in plus, ci te ajuta sa-ti imbunatatesti sanatatea fizica si psihica.
Exercitiile fizice nu trebuie facute neaparat intr-o sala de gimnastica. Miscarea inseamna si dansul, mersul pe jos sau mersul pe bicicleta si cel mai important este sa iti placa. Poti sa incepi cu lucruri usoare si apoi sa maresti intensitatea exercitiilor in mod gradual. Daca ai probleme de sanatate, discuta cu medicul tau si stabiliti impreuna pentru ce tip de miscare fizica poti opta. Un exercitiu simplu este sa iti cumperi un pedometru care sa iti numere toti pasii pe care ii faci intr-o zi. Ideal ar fi sa parcurgi 10.000 in fiecare zi.
4. Dieta pe care o tii pune accentul numai pe mancare
Punand accentul numai pe mancare, esti tentata sa crezi ca numai aceasta este problema cu care te confrunti, iar daca o vei schimba radical, vei avea silueta mult visata. In realitate insa, problema este mult mai complexa. Daca renunti la prea multe, s-ar putea sa te infometezi, iar lucrul acesta iti poate aduce cateva kilograme in minus doar pentru o scurta perioada. Trebuie sa iti schimbi intru totul stilul de viata, si uneori chiar si modul de a gandi pentru a obtine rezultate de lunga durata.
Si totusi... cum slabesti
In orice dieta, pe langa regimul alimentar, este foarte important sa faci mereu sport si sa bei multa apa. Fie ca alergi, mergi la sala, faci aerobic sau alte exercitii speciale, este foarte important sa nu stai locului nicio clipa! Cu 10-15 minute pe zi de miscare, de 3 ori pe saptamana, te vei simti in forma si vei arata minunat. De asemenea, constientizeaza necesitatea de a consuma cat mai multe fructe si legume. Bucura-te de cateva retete vesele, de salate colorate si pune-ti imaginatia la contributie cand vine vorba de pregatit mese usoare.
Mai trebuie sa retii ca o dieta restrictiva nu este niciodata primul pas in abordarea unui program de scadere in greutate care dureaza intre 12 luni - 24 luni. Daca nu urmezi un program de scadere ponderala, ci diverse cure de slabire publicate in reviste, esti expusa la numeroase riscuri: ulcer duodenal, depresie, tulburari de comportament alimentar, dereglarea ciclului menstrual, dezechilibre endocrine, crestere ponderala etc.
Daca problema kilogramelor in plus te framanta atat de mult si daca ai tot incercat diverse trucuri sau diete, insa nimic nu a dat rezultate, poate ar fi cazul sa te gandesti sa mergi la un specialist. Fiecare persoana este unica, de aceea, un regim tinut de o prietena s-ar putea sa fie ineficient pentru tine. Asadar ai nevoie de un program bine elaborat pe care numai un specialist ti-l poate face. In felul acesta vei reusi nu doar sa slabesti, ci si sa-ti imbunatatesti starea de sanatate.
© Copyright: iStockphoto
De ce esueaza regimul de slabit?
De regula, cand vor sa slabeasca, femeile incep dieta cu mare entuziasm: merg la sala regulat si scad mult din numarul caloriilor pe care le consuma. Si totusi, rezultatele intarzie sa apara. Unde gresesc in planul lor?
Comentarii (6)
Buna fetelor nu vreau sa ma simt aiurea fiind singuruL baiat printre atatea fete,vreau sa va marturisesc ca eu am tinut regim dupa propria reteta am 20 de ani 1.89 cm si 123 de kg .am ajuns la 123 in urma regimului pe care la construit din informati loate de pe net si vreau sa va zic ca la mine a mers am tinut 4 luni regimul in prima luna am facut sport du care am renuntat incet incet si mai este o chestie vb nicoletei fara ambitie nu rezolvi nimica
Eu am slabit nu foarte mult, eliminand din alimentatie painea si am baut cat mai multe lichide,a in special cele care nu contin acid,importanta este si miscarea.
la cei 41 de ani si o oarecare intelepciune pe care am acumulat o,parerea mea despre articol este k e perfect real.urez succes celor care lupta cu kh
eu ce va pot spune...este k acum 2 ani am tinut o dieta proprie care ma adus sa arat foarte bine dar bineinteles...dupa ce am lasat-o m-am ingrast la loc....vreau bneaparat sa slabesc
Intr-un regim este important sa ai vointa, sa nu abandonezi,sa te gandesti de la inceput ca este pe o perioada mai mare de timp indiferent de metoda adoptata.Subscriu pentru dieta Montignac, de fapt nu e o dieta ci o selectare a alimentelor in functie de indicele glicemic.Orice dieta am urma este important sa avem grija si de sanatate...Poţi face întodeauna mai mult decât ai crezut!
Eu am tinut dieta Montignac si este extrem de realista. Se bazeaza pe calculul indicelui glicemic. Chestia cu miscarea e o prostie. Faci miscare pentru sanatate si nu pentru slabire. Am slabit cu reteta Montignac facand miscarea obisnuit : plimbat cainele, dus la servici, facut piata, mancare si treburi in casa, lucruri facute de orice om. Asa ca nu mai veniti cu miscarea asta care trebuie facuta in forta. Asta nu regleaza metabolismul ci doar oxigeneaza creierul. Lucru de loc de neglijat ce-i drept! Deci daca mananci tinand cont de indicele glicemic al alimentelor si ai grija ca el sa fie sub 50 chiar in jur de 30 daca se poate (si se poate credeti-ma) atunci e OK. In maxim 6 luni slabesti rezonabil. Ascultati-o si pe Teo care spunea de exercitiile ei de fitness. Mergem la sala de fitness ca asa da bine si ne costa si o gramada de bani. Daca mananci cat 10 cand te intorci de la sala ala esti. Astea-s mofturi. Sigur ca trebuie facuta miscare, niste exercitii dimineata, o plimbare sau chiar o alergare usoara-n parc, daca te tine timpul si daca ai parc. Dar asa ca sa vorbim discutii...si sa avem pe ce da vina pentru esecul curei de slabire sau dietei recomandate "cu caldura", multumesc. Si stiu ce spun. Sunt o persoana care am incercat multe cure de slabire, am ascultat multe "sfaturi" si n-am facut nimic pana nu am pus mana pe cartile lui Montignac si am inteles despre ce e vorba in propozitiune. Toata lumea vrea ca regimul de slabit , care trebuie sa dureze cat mai putin posibil (maxim 2 saptamani) sa contina si mancarea pe care-o s-o bagi in gura dimineat, la pranz si seara, dar asa ca litera de Evanghelie. Daca pui pe cineva sa calculeze, sa faca la aproape fiecare masa altceva de mancare, sa se zbata sa imbine gustosul cu folosul cum se spune, atunci toti abandoneaza dieta. E prea greu. Si trebuie sa gandesti. Asa, o pastila, doua acolo, o ciorba de varza, o dieta de nemancare etc. e mult mai simplu si nu muncesti, nu gandesti. De asta nu reusesc dietele sau curele de slabire. Toti vrem repede, repede cu rezultate daca se poate in 24 de ore si pe urma s-o luam de la capat cu sarmale cu mamaliga si cartofi prajiti cu snitele crocante. Asa cum zice si D. Chisu : tot ce-i bun e nesanatos.
Posteaza comentariu