Atentie la colesterol!

Afectiunile inimii dobandite pe parcursul vietii reprezinta una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume. Astfel de afectiuni pot fi "dobandite" printr-un stil de viata dezechilibrat, alimentatia jucand in acest caz un rol deosebit de important.

Afectiunile inimii dobandite pe parcursul vietii reprezinta una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume. Astfel de afectiuni pot fi "dobandite" printr-un stil de viata dezechilibrat, alimentatia jucand in acest caz un rol deosebit de important.

"Bolile cardiovasculare ucid aproximativ doua milioane de oameni in fiecare an in Europa. In Marea Britanie, una din trei persoane moare din cauza unei afectiuni cardiovasculare. Din aceasta cauza, este necesar sa acordam o deosebita importanta masurilor de prevenire si promovarea unui stil de viata sanatos.", a declarat dr. John Bowis in Parlamentul European cu ocazia adoptarii in Uniunea Europeana a "Cardiovascular Disease Resolution" in 2007.

Colesterolul este o substanta grasa indispensabila bunei functionari a organismului nostru
.

Este una dintre substantele care alcatuiesc membranele celulelor, contribuie la sintetizarea vitamiei D in corp si la producerea diferitelor tipuri de hormoni. Colesterolul este produs zilnic la nivelul ficatului (in jur de un gram pe zi), dar cea mai mare parte a colesterolului patrunde in organism prin intermediul alimentatiei.

Necesarul zilnic de colesterol al organismului este, adesea, cu mult mai mic decat cantitatea asimilata prin alimente. In acest caz, acumularea unei cantitati prea mari de colestol in sange conduce la aparitia hipercolesterolemiei.

De ce este colesterolul periculos pentru sanatatea ta? Fiind o substanta grasa, insolubila in sange, colestorul se depune pe interiorul vaselor sanguine, determinand ingrosarea peretilor acestora.
Rezultatul este ateroscleroza, adica intarirea si ingustarea vaselor de sange, efectul fiind aparitia afectiunilor cardiace.

Dar colesterolul este de mai multe tipuri si, din fericire, nu toate au un efect negativ asupra sanatatii. Colesterolul LDL (low density lipoprotein) este cel cu "reputatie proasta", fiind responsabil de aparitia aterosclerozei prin depunerea pe interiorul vaselor de sange. Colesterolul HDL (high density lipoprotein) are proprietatea de a indeparta depunerile de LDL din interiorul vaselor sange, fiind in acest mod deosebit de important pentru sanatatea vaselor de sange si a inimii.

Cresterea nivelului de LDL in sange este determinata de cosumul unor alimente bogate in acest tip de colesterol.
In general, colesterolul LDL se gaseste in produsele de origine animala.


Printre cele mai periculoase alimente in acest sens se numara carnea de porc, vita, pasare, galbenusul de ou, produsele lactate integrale etc. Desi astfel de alimente fac parte din regimul nostru alimentar de zi cu zi si contin vitamine si minerale esentiale pentru sanatate, este foarte important sa evitam consumul in cantitati mari.

Potrivit U.S. Department of Health and Human Services, numai 7% din totalul de calorii consumate zilnic ar trebui sa provina din grasimi saturate - cele de origine animala, si este indicat sa consumam mai putin de 200mg de colesterol pe zi.

Pentru ca este foarte dificil de monitorizat cat colesterol si cate calorii consumam in fiecare zi, este recomandat sa retii faptul ca produsele de origine animala sunt daunatoare sanatatii inimii tale, daca sunt consumate in proportie mai mare decat cele de origine vegetala.
Pentru un plan alimentar adecvat din acest punct de vedere adreseaza-te medicului de familie.