Atentie la articolele de inot gonflabile!

Calitate slaba, nivel ridicat de contaminare cu substante toxice si parti mici care se detaseaza foarte usor. Asta au descoperit expertii de la institutului german de cercetare TÜV Rheinland LGA cand au testat 25 de articole de inot, gonflabile din 5 locatii, cele mai cunoscute destinatii de vacanta din jurul Mediteranei.
Rezultatul testului: 17 produse din cele 25 testate nu pot fi vandute in Uniunea Europeana, deoarece nu indeplinesc cerintele de siguranta prevazute de lege. "Cei care cumpara produse gonflabile destinate inotului sau jucarii de plaja pentru copii sunt in pericol. Pe de o parte, calitate este scazuta, articolele fiind confectionate din materiale de calitate inferioara. Pe de alta parte, pericolele de sanatate la care sunt expusi copiii care le folosesc sunt foarte mari," precizeaza  Dr. Wilhelm Schubert, Directorul TÜV Rheinland LGA din Nürnberg. Cea mai mare problema este expunerea la grupul de substante folosite in fabricarea plasticului moale si anume la ftalati.

Toate articolele au fost achizitionate direct de pe plaja la preturi cuprinse intre 5 EUR si 10 EUR in luna iunie 2009 din Grecia, Italia, Croatia, Spania si Turcia, zone in care predomina turismul de familie si unde nivelul vanzarilor articolelor de plaja este foarte mare. Articolele testate au fost saltele, jucarii de inot pentru copii, scaune de inot pentru bebelusi si copii de varste mici.


Contaminare cu ftalati

In urma testelor s-a stabilit ca 21 din cele 25 de produse au concentratii mari de ftalati, depasind limita maxima pentru produsele destinate copiilor. La o saltea pneumatica (evaluata ca o jucarie pentru copii) s-a gasit o concentratie de ftalati de 500 de ori mai mare decat limita admisa in cadrul UE.
O serie de ftalati este suspectata de a fi cancerigena si de a provoca dereglari hormonale. In plus, 6 produse au fost contaminate cu hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care au fost, de asemenea peste limitele recomandate in Germania pentru confectionarea produselor. Nu exista limite stabilite prin lege privind PAH. Cu toate acestea, hidrocarburile aromatice policiclice sunt suspectate (conform rezultatelor de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor) ca provoca daune ereditare, sau cancerigene si ca afecteaza in mod negativ sistemul de reproducere.

Deosebit de periculoase pentru sanatate sunt si acele produse care contin o concentratie mare de PAH si au un contact prelungit cu pielea. "Multi dintre producatorii si importatorii de astfel de articole ieftine nu dau atentie recomandarilor si indrumarilor privind contaminantii. In schimb marile organizatii de vanzare poseda sisteme de asigurare calitatii produselor vandute," declara Dr.Schubert.


Saltelele cu aer pun in pericol sanatatea

Rezultatele privind saltelele cu aer au fost negative: din cele sapte saltele testate, toate au avut o cantitate considerabila de concentratie de ftalati. Cu toate acestea, aceste articole pot fi comercializate in Europa, din moment ce, prin definitie, nu sunt considerate a fi jucarii si prin urmare, nu au fost stalibite limite pentru ftalati si PAH.


In plus, fata de analizele chimice asupra materialului plastic, cercetatorii au efectuat si teste mecanice. Mai exact, acestea urmareau pericolul care il prezinta supapele de plastic sau a altor parti mici care pot fi detasate prin folosirea incorecta si pot fi inghitite de cei mici. Pentru aceasta s-au realizat teste de torsiune si rezistanta, in urma carora doua produse au esuat, existand pericolul ca cei mici sa se sugrume.


Cumpara doar articolele aprobate de Comisia Europeana


O alta problema este reprezentata de designul scaunelor de inot pentru bebelusi si copii mici, care nu este aprobat de UE si reprezinta un pericol in unele cazuri. In conformitate cu standardul european EN 13138-3, una dintre cerinte este ca aceste scaune pentru inot sa garanteze faptul ca cei mici nu se vor rasturna si, in situatii de urgenta, acestia nu vor fi prinsi sub apa impreuna cu scaunul. In plus, acestea trebuie sa aiba indicatii privind grupa de varsta si greutatea copiilor ce le vor folosi.

Nu este permisa vanzarea in UE a acelor articole care nu fac o diferenta clara intre scaune pentru inot si jucarii: dispozitivele care plutesc sunt considerate a fi articole ajutatoare pentru copiii care invata sa inoate si nu jucarii. Pentru sapte dintre produsele testate, aceste instructiuni au fost ignorate.
In unele cazuri exista pericolul ca bebelusul sa se rastoarne in apa, din cauza scaunului care este prea inalt si astfel copilul se inalta prea mult deasupra apei. De aceea expertii recomanda parintilor sa nu cumpere articole ajutatoare destinate inotului pentru bebelusi sau copii foarte mici in timpul vacantei, ci inaintea ei. Cand cumpara astfel de produse, parintii trebuie sa caute semnul GS, "testat pentru siguranta".


Recomandari

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania recomanda:

  • Achizitionarea jucariilor de inot (anvelope plutitoare sau cu aer, crocodili gonflabili sau scaune plutitoare pentru copii) nu trebuie facuta doar in functie de pret, dar si de calitate si siguranta;
  • Achizitionati-le de la o sursa de incredere: magazinele de marca si lanturile de comert cu amanuntul dispun de standarde internationale de calitate. In plus, acestea colaboreaza cu centre specializate, independente de testare din intreaga lume pentru a asigura siguranta si calitatea produselor lor. "Chioscul" de pe plaja sau de pe faleza in mod sigur nu dispune de astfel de standarde de calitate;
  • Scaunele plutitoare pentru copii trebuie marcate conform EN 13138-3 cu GS (marca asigurata). Acestea trebuie sa aiba precizate varsta maxima admisa, greutatea maxima admisa si avertismentele necesare.
    In plus, scaunul nu trebuie sa-i stranga pe cei mici;
  • Verificati cusaturile, marginile ascutite sau supapele. Daca acestea sunt slab prelucrate mai bine renuntati la achizitionarea produselor respective. Privind aceste mici detalii cu atentie, putem trage concluzii referitoare la intreaga calitate a produsului;
  • Mic test: daca articolele din plastic au un miros pregnant, atentie! Copii au simtul mirosului la fel de bine dezvoltat ca si adultii. In plus, ar putea contine solventi daunatori;
  • Eticheta: producatorul sau importatorul trebuie sa fie recunoscuti. Aceasta va folosi in special pentru plangerile ulterioare;
  • Jucariile pentru copii de pana la 3 ani nu trebuie sa includa parti mici, detasabile. In plus, trebuie sa aiba instructiuni cu privire la varsta si avertizari.

Nu uita! Atunci cand sunt in apa copii trebuie supravegheati cu atentie de un adult!


Informatii furnizate de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod