Angioedemul: cauze, simptome, tratament

Angioedemul sau edemul Quincke reprezintă umflarea rapidă a pielii sau a mucoaselor. În general este declanșat de o reacție alergică, dar poate fi transmis și pe cale genetică.
Umflarea specifică angioedemului afectează zonele cu țesut mai relaxat, în special fața și gâtul, precum și membrele inferioare sau organele genitale. În zonele respective se acumulează rapid fluidele, iar afecțiunea prezintă inclusiv riscul de deces.

 
Ce este angioedemul?

Potrivit medicalnewstoday.com, angioedemul reprezintă umflăturile apărute sub piele, care au un aspect similar cu urticaria. Spre deosebire de urticarie, care afectează numai stratul superficial al pielii, angioedemul va afecta staturile de profunzime, inclusiv țesuturile subcutanate, mucoasele sau țesuturile submucoase. 

 
Care sunt cauzele?

Factorii care declanșează angioedemul sunt următorii:
- mușcăturile de insecte, contactul cu latexul, dar și anumite medicamente precum penicilina sau aspirina pot cauza angioedemul pe fond alergic;
- medicamentele precum inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei pot cauza angioedemul pe fond medicamentos;
- o genă care favorizează reducerea nivelului de proteine din sânge poate fi transmisă pe cale genetică, cauzând în acest mod boala.
Alți factori pot fi sarcina, pilulele contraceptive, infecțiile sau diferite traume.
În general pacienții sunt tratați în mod eficient, dar declanșarea bolii poate fi severă și va necesita
spitalizare. Există, de asemenea, cazuri în care nu se poate stabili cu precizie ce anume a provocat boala.

 
Simptome

Umflarea apărută în interiorul pielii poate afecta mâinile, picioarele, gâtul, intestinul, fața sau organele genitale. Manifestările specifice apar de obicei în mod brusc și se agravează rapid. Pot persista până la 3 zile. Zonele umflate pot avea și o temperatură crescută, iar la atingere pot apărea dureri.
Și vederea poate fi afectată negativ. În situația în care angioedemul se manifestă la nivelul gâtului și căilor respiratorii pot apărea dificultăți de respirație, iar în cazurile severe viața va fi pusă în pericol de șocul anafilactic.
 
Va fi necesar tratamentul medical urgent în următoarele cazuri:
- agravarea extrem de rapidă a simptomelor, de obicei în cazul unei reacții alergice severe;
- probleme de respirație care intervin brusc și se agravează în mod alarmant;
- amețeala și starea de leșin.

 
Ce complicații pot apărea?

Cea mai periculoasă complicație cauzată de această afecțiune este umflarea gâtului și a căilor respiratorii.
De obicei angioedemul are simptome de o gravitate medie, dar dacă starea pacientului se deteriorează rapid sau dacă afectează în mod principal gâtul se poate ajunge la asfixiere.
 
Următoarele semne indică riscurile grave:
- leșinul, amețeala;
- căderea bruscă;
- probleme grave de respirație apărute pe neașteptate.

 
Care sunt opțiunile de tratament?

Tratamentul administrat va depinde de cauza care a declanșat afecțiumea, dar cea mai importantă acțiune este eliberarea căilor respiratorii. Acest lucru înseamnă că în cazuri urgente se poate recurge la intubare pentru siguranța pacientului.
O reacție alergică poate fi tratată cu epinefrină, antihistaminice sau corticosteroizi.
Dacă este vorba despre moștenirea genetică se vor administra medicamente speciale, tipul de proteine care lipsește sau plasmă înghețată. 
Identificarea și evitarea substanței care a creat reacția alergică și a provocat angioedemul este esențială pentru a preveni îmbolnăvirea.