În lumina situației în care ne aflăm acum, am început să fiu extrem de precaută, să fac lucruri pe care în veci nu aș fi zis că le voi face: cum ar fi să spăl fiecare produs cumpărat, să mă dezbrac la ușă, să port mască și mănuși la cumpărături, și câte și mai câte. Dacă m-ați vedea cât îmi ia să plec de acasă și ce plan pun la cale înainte să ies pe ușă, ați zice că-s nebună. De data asta, prevenția, zic eu, nu strică!
Revenind la salata mea, am început să întreb în stânga și în dreapta despre consumul legumelor proaspete, neambalate.
Prima dată am vorbit cu sora mea:
- Sper că nu o mănânci! Nu ai de unde să știi dacă cineva infectat atins-o sau a strănutat spre ea. În plus, nu se știe cât timp stă virusul pe suprafețe.
- Păi o bag în sare și bicarbonat și gata.
- Dar nu dispare un eventual virus, subliniază ea.
Poate doar dacă vrei să o gătești. Apoi am pus salata în apă caldă cu sare, oțet și bicarbonat și m-am uitat la ea cu orele. Mă gândeam doar că sigur cineva a atins-o și virusul este pe ea. Soțul râdea de mine că-s exagerată.
Am mai vorbit cu prietenă care e asistentă medicală în altă țară și mi-a zis să nu cumva să mănânc legume crude! Alt prieten, care e medic, a zis că el le spală la fel ca până acum.
Așa că m-am pus pe căutat in surse sigure: studii și Organizația Mondială a Sănătății.
Sunt legumele proaspete neambalate sigure pentru consum?
Deși nu se știe concret câte zile rezistă virusul pe un obiect sau produs, se presupune că ar fi de la 3 ore la 3 zile sau chiar și la 15 zile, ziceam OMS. Sigur nu se cunsc deocamdată ce alimente pot reduce riscul de a te infecta cu noul coronavirus, dar cert e că trebuie să măncăm sănătos pentru a avea un sistem imunitar puternic. O spune și Unicef.
Și cum facem asta? Prin fructe și legume proaspete.
Dar dacă sunt contaminate? Studiile făcute până acum arată și ne sfătuiesc să spălăm foarte bine legumele și fructele pe care le mâncăm crude (salată, varză, rosii, ceapă verde, ridichi, lobodă etc), nu cu săpun, ci doar cu apă sub robinet. Puteți folosi și un burete mai abraziv. Oțetul, din câte se știe, nu omoară virusul. Mi-ar plăcea să susțin agricultura românească, dar nu sunt gata să risc. Nu știu cine pune mâna pe legume.
Nu au fost inregistrate imbolnăviri de Covid19 de la atingerea unor obiecte
Virusul are o perioadă de câteva zile până când dispare total de pe obiecte. Se pare că până la 3 zile stă pe suprafete tari cum ar fi metalul și plasticul, și o zi pe suprafețe mai ușoare, cum ar fi cartonul. Mai contează și temperatura și condișiile de mediu.
Cum putem evita să luăm virusul de pe produse?
De aceea, pentru că încă nu știm sigur cât trăiește virusul pe alimente ce nu pot fi spălate cu substanță pe bază de clor, e mai sigur să ne ferim de ele pe cât posibil pentru o perioadă sau să alegem alimente gata ambalate.
Riscul ca cineva infectat să le atingă este mult mai redus și, în plus, timpul în care produsul stă pe raft este în avantajul nostru pentru că încet va dispărea virusul.Cel mai sigur este să consumați alimente împachetate sau pe care le puteți găti.
De exemplu, la fructe e mai ușor: le poți scoate coaja sau le poți fierbe.
Pentru că virusul are o perioadă de 3 zile în medie în care stă pe obiecte, ați putea lăsa produsele 3 zile într-o altă camera, însă nu e valabil si pentru legume proaspete.
Cel mai sigur este să vă spălați pe mâini după ce umblați cu fructe si legume proaspete care au fost bine spălate sub jet de apă mai caldă. Nu vă atingeți fața fără să vă spălați pe mâini.
Potrivit unui professor de microbiologie de la Universitatea Gulf Coast Florida, dacă un aliment este contaminat de o persoană ce are Covid19 și tu il atingi, apoi duci mâna la ochi sau nas/gură, te vei îmbolnăvi sigur.
Încă nu putem ști sigur dacă virusul poate fi luat dacă doar consumi acel aliment infectat.
CE SĂ NU FACEȚI:
Nu spălați legumele cu clor și nu le ștergeți cu servetele dezinfectante! Vă puteti îmbolnăvi!
Nu spălați legumele cu săpun! E toxic! Este creat pentru a te spăla pe mâini, nu pentru a spăla și produsele comestibile.
Te-ar mai putea interesa și: Cum să faci acasă dezinfectant pe bază de clor
Posteaza comentariu