Jumatate din bagajul tau genetic este mostenit de la mama. Mama ta este imaginea a ceea ce vei fi tu, cea de acum, peste un timp. In plus, bunicile tale, atat cea din partea mamei, cat si cea din partea tatalui, iti pot oferi informatii extrem de importante despre tine si viitorul tau. Aceasta deoarece 25% din codul tau genetic corespunde bunicii paterne, iar 25%, celei materne. Restul vine de la tatal tau.
Ce afli despre tine de la mama si bunica materna?
1. De cele mai multe ori, prima ta menstruatie va aparea la aproximativ aceeasi varsta la care s-a produs si la mama ta.
2. Implicit, prima menstruatie a fiicei tale va coincide, ca varsta, cu momentul in care s-a intamplat la tine.
3. Menopauza se va instala cu, plus sau minus un an, la aceeasi varsta la care s-a instalat in cazul mamei tale. Plusul sau minusul il poti aprecia dupa varsta la care bunica materna a intrat in perioada menopauzei.
4. Simptomele sindromului premenstrual (durere, flux abundent, stare de proasta dispozitie) le mostenesti de la mama ta.
5. Uterul retrovers (despre care se spune ca este un factor care diminueaza fertilitatea) il mostenesti de la mama, dar si bunica materna iti poate transmite ereditar acest neajuns.
6. Caracteristicile podoabei capilare, asa cum evolueaza ea in timp, de la adolescenta la maturitate si apoi spre varsta a treia, sunt mostenite de la mama.
7. Evolutia ta ponderala, mai ales dupa menopauza, va semana cu cea a mamei tale. Ca atare, ai grija - daca mama ta s-a ingrasat si slabeste greu, trebuie sa fii extrem de atenta la tot ceea ce inseamna organismul tau si nevoile acestuia. Componentele ereditare sunt elemente determinante, dar nu obligatorii, astfel incat nu este sigur ca vei lua in greutate, chiar daca mama ta s-a mai implinit, de-a lungul timpului.
8. Anumite afectiuni, de la cancerul mamar la cel in sfera genitala, au o importanta componenta ereditara, asa ca, daca mama ta a trecut prin astfel de suferinte, este important sa te supraveghezi si sa ai o grija suplimentara fata de corpul tau si schimbarile prin care acesta trece.
9. Suferinte de acelasi gen ale bunicii materne trebuie sa te determine sa faci controale medicale periodice. De asemenea, este necesar sa iti tii doctorul la curent cu istoricul medical al familiei si, in special, medicul sa aiba cunostinta de antecedentele maligne ale mamei sau bunicilor tale.
10. Afectiuni endocrine, un metabolism lent, diabetul sunt toate suferinte care se transmit ereditar de la mama la fiica.
Ce afli de la tatal tau?
1. Factorul Rh, o componenta extrem de importanta, este o mostenire de la tatal tau. Trebuie sa stii daca ai Rh pozitiv sau negativ, iar in cazul in care faci parte din minoritatea de 12% (procentul se pastreaza constant) cu Rh negativ, trebuie sa eviti sa ramai insarcinata, bineinteles, exceptand situatia in care nu vrei sa ai acel copil.
Sarcinile pierdute, avorturile spontane sau intreruperile de sarcina - in cazul femeilor cu Rh negativ - cresc riscul unor boli grave ale copilului.
2. Fetele mostenesc, in general, tipul de piele al tatalui, dupa cum baietii primesc, prin schimbul de gene, tipul de piele al mamei lor.
3. Forma picioarelor si aliura sunt mostenite de la tata, in cazul baietilor, dar si o serie de afectiuni care tin de suferinte ale articulatiilor si ale oaselor, in cazul fetelor.
Aparent fara nici o legatura cu cele de mai sus, se spune ca, in cazul in care copilul seamana cu mama, are sufletul si personalitatea tatalui si invers - daca seamana cu tatal, are felul de a fi si personalitatea mamei. Genetica, o stiinta in plina dezvoltare, va da, probabil, si acestei chestiuni un raspuns.